Ευρωπαϊκή διαβούλευση για τη θερινή αλλαγής της ώρας

Δημόσια διαβούλευση ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους πολίτες και φορείς, έως τις 16 Αυγούστου, για να διαπιστώσει αν η κοινή γνώμη θέλει να διατηρηθεί ή να καταργηθεί η υποχρεωτική αλλαγή της ώρας κάθε έξι μήνες. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και τα επίσημα αιτήματα χωρών-μελών για κατάργηση της αλλαγής της ώρας.

Η αλλαγή της ώρας αυτή έχει θεσμοθετηθεί από την Ε.Ε. -σε συνέχεια των ρυθμίσεων για τη θερινή ώρα σε διάφορες χώρες που χρονολογούνται από τους παγκόσμιους πολέμους και την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970- ώστε να λαμβάνεται υπόψη η μεταβαλλόμενη διάρκεια του φωτός της ημέρας και να αξιοποιείται καλύτερα η διαθέσιμη ηλιοφάνεια.

Πολίτες και φορείς καλούνται να συμπληρώσουν ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που διατίθεται σε όλες τις γλώσσες της Ε.Ε. -και στα ελληνικά φυσικά, στον σύνδεσμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είχε προηγηθεί ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου τον Φεβρουάριο, στο οποίο αναφέρεται ότι «είναι απαραίτητη η διατήρηση ενός ενιαίου καθεστώτος όσον αφορά την ώρα στην Ε.Ε., ακόμη και μετά την κατάργηση των εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας».

Σε απάντηση στο ψήφισμα αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να αξιολογήσει τις δύο κύριες εναλλακτικές επιλογές, είτε τη διατήρηση των ισχυουσών ρυθμίσεων της ΕΕ για τη θερινή ώρα, όπως ορίζονται στην οδηγία 2000/84/EΚ είτε κατάργηση της ισχύουσας εξαμηνιαίας αλλαγής της ώρας σε όλα τα κράτη μέλη και απαγόρευση των περιοδικών αλλαγών. Κάθε κράτος μέλος θα μπορεί να αποφασίσει για την καθιέρωση μόνιμης θερινής ή χειμερινής ώρας.

Επίσης, πολίτες και κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ζητήσει από την Επιτροπή να εκτιμήσει κατά πόσο πρέπει να αλλάξουν οι ισχύουσες ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα.

Εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας, ρόλο υπέρ της αλλαγής της ώρας είχαν παίξει και επιχειρήματα, όπως η οδική ασφάλεια, οι αυξημένες δυνατότητες αναψυχής χάρη στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας και η εναρμόνιση των εθνικών πρακτικών με αυτές των γειτονικών χωρών ή των κυριότερων εμπορικών εταίρων.

Οι ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα στην Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη οφείλουν βάσει της οδηγίας 2000/84/EΚ, να περνούν στη θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και να επανέρχονται στη χειμερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Στόχος της Ε.Ε. ήταν να ενοποιηθούν οι διαφορετικές εθνικές ημερομηνίες μετάβασης στη θερινή ώρα, ώστε να διασφαλισθεί με τον τρόπο μια εναρμονισμένη προσέγγιση για την αλλαγή της ώρας εντός της ενιαίας αγοράς.

Σύμφωνα με τις κατά καιρούς μελέτες για την αξιολόγηση των ρυθμίσεων της Ε.Ε. σχετικά με τη θερινή ώρα, όπως τις μεταφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκύπτουν τα εξής:

– Εσωτερική αγορά: η μη συντονισμένη αλλαγή της ώρας από τα κράτη μέλη θα ήταν επιζήμια για την εσωτερική αγορά, καθώς θα είχε ως συνέπεια υψηλότερο κόστος για το διασυνοριακό εμπόριο, προβλήματα στις μεταφορές, τις επικοινωνίες και τα ταξίδια, καθώς και χαμηλότερη παραγωγικότητα στην εσωτερική αγορά αγαθών και υπηρεσιών.

– Ενέργεια: η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας ως αποτέλεσμα της θερινής ώρας είναι οριακή.

– Υγεία: οι ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα εκτιμάται ότι έχουν θετικό αντίκτυπο που συνδέεται με τη δυνατότητα περισσότερων υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής. Από την άλλη, τα αποτελέσματα χρονοβιολογικών ερευνών δείχνουν ότι οι επιπτώσεις στο ανθρώπινο βιορυθμό μπορεί να είναι σοβαρότερες απ’ ό,τι θεωρείτο στο παρελθόν. Το ισοζύγιο των θετικών και αρνητικών επιπτώσεων παραμένει ασαφές.

– Οδική ασφάλεια: παραμένει επίσης ασαφής η σχέση μεταξύ των ρυθμίσεων για τη θερινή ώρα και της συχνότητας των τροχαίων ατυχημάτων. Η στέρηση ύπνου επειδή τα ρολόγια γυρίζουν μία ώρα μπροστά την άνοιξη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ατυχημάτων. Από την άλλη, οι περισσότερες ώρες με φως της ημέρας τα καλοκαιρινά βράδια θεωρείται ότι έχουν θετικό αντίκτυπο στην οδική ασφάλεια.

– Γεωργία: οι ανησυχίες του παρελθόντος για τις διαταραχές του βιορυθμού των ζώων και τις αλλαγές στις ώρες αρμέγματος λόγω της μεταβολής της ώρας έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαλειφθεί χάρη στη χρήση νέου εξοπλισμού, τεχνητού φωτισμού και αυτοματοποιημένων τεχνολογιών. Επίσης, μία επιπλέον ώρα με φως το καλοκαίρι μπορεί να αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό στοιχείο, επειδή επιτρέπει την επιμήκυνση των ωρών απασχόλησης σε υπαίθριες δραστηριότητες, όπως η δουλειά στα χωράφια και η συγκομιδή.

Recommended For You