Συνολικά οκτώ τα διασωθέντα παιδιά στη Ταϊλάνδη, αγωνία για όσα μένουν πίσω

Με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζουν οι διασώστες τον απεγκλωβισμό των παιδιών και του προπονητή τους που έχουν παγιδευτεί από τις 23 Ιουνίου σε σπήλαιο στη βόρεια Ταϊλάνδη, καθώς τη Δευτέρα φαίνεται να έχουν απελευθερώσει τέσσερα παιδιά.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο Reuters το μεσημέρι της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) ότι οι διασώστες μετέφεραν με φορείο σε ασθενοφόρο ένα παιδί. Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από άλλα μέσα ενώ εμφανίστηκε και ένα ελικόπτερο που μετέφερε τον μαθητή σε νοσοκομείο, μία σχεδόν βέβαιη ένδειξη διάσωσης.

Περίπου μία ώρα αργότερα πηγές από την επιχείρηση διάσωσης ανέφεραν στον Guardian ότι άλλο ένα παιδί βγήκε σώο και σύντομα ακολούθησαν αναφορές για άλλο ένα. Λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε και τέταρτη διάσωση.

Στη σπηλιά απομένουν τώρα τέσσερα παιδιά και ο 25χρονος προπονητής τους.

Οι δημοσιογράφοι και τα τηλεοπτικά συνεργεία κρατούνται σε απόσταση από το σπήλαιο. Οι Αρχές είναι εξαιρετικά φειδωλές σε ειδήσεις από την πρόοδο της διάσωσης και περιμένουν να μεταφερθούν με ασφάλεια σε νοσοκομείο οι διασωθέντες πριν ανακοινώσουν επίσημα την επιτυχία.

Τα ονόματα των διασωθέντων δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αν και όλα είναι γνωστά.

2018-07-09T104757Z_1687816477_RC16DDAC52C0_RTRMADP_3_THAILAND-ACCIDENT-CAVE
Τα παιδιά μεταφέρονται σε νοσοκομείο κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας (REUTERS/Athit Perawongmetha)

Σήμερα Δευτέρα είχε προγραμματιστεί να αρχίσει η δεύτερη φάση του απεγκλωβισμού.

Ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης εξέφρασε ελπίδες ότι μέσα στις επόμενες ώρες «θα υπάρξουν καλά νέα». Σήμερα Δευτέρα θα χρησιμοποιηθούν περισσότεροι διασώστες σε σχέση με χθες, αλλά από την ίδια ομάδα που απεγκλώβισε τα πρώτα τέσσερα παιδιά, επιβεβαίωσε ο ίδιος.

Η αρχή είχε γίνει την Κυριακή με τέσσερα από τα πιο αδύναμα παιδιά. Τα διασωθέντα παιδιά χρειάστηκε να καταδυθούν και να κολυμπήσουν μια απόσταση ενός χιλιομέτρου. Είναι υπό την ελαφρά επήρεια ηρεμιστικών ουσιών για να μην πανικοβληθούν κατά τον δρόμο προς την έξοδο.

2018-07-09T115823Z_1558302787_RC1D860172D0_RTRMADP_3_THAILAND-ACCIDENT-CAVE
Παιδιά σε σχολείο στην Ινδία προσεύχονται για τους συνομηλίκους τους (REUTERS/Amit Dave)

Τα τέσσερα πρώτα παιδιά είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομείο όπου, όπως λένε οι Αρχές, παραμένουν σε καλή κατάσταση. Πάντως πληροφορίες, που δεν είχαν επιβεβαιωθεί, ήθελαν ένα από αυτά να είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα παιδιά είναι πεινασμένα (έχουν ζητήσει μάλιστα κοτόπουλο με τηγανητό ρύζι και βασιλικό) και αδύναμα από την πολυήμερη ταλαιπωρία.

Κρατούνται μακριά από τους συγγενείς τους εξαιτίας του φόβου λοιμώξεων. Οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στις οικογένειες να τα επισκεφθούν, αλλά πίσω από ένα τζάμι, προσθέτουν αξιωματούχοι που χειρίζονται το θέμα.

Οι πρώτες εξετάσεις μόλις φθάσουν τα παιδιά στο νοσοκομείο επικεντρώνονται στην αναπνοή τους, σε ενδείξεις υποθερμίας και στην πνευμονική λοίμωξη που είναι γνωστή ως «νόσος των σπηλαίων». Προκαλείται από περιττώματα νυχτερίδων και πουλιών και μπορεί να αποβεί μοιραία αν ο ασθενής δεν υποβληθεί σε θεραπεία και η νόσος επεκταθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Ιδιαίτερη φροντίδα , όσο αυτό είναι δυνατό, στην ψυχική κατάσταση των παιδιών, αλλά και στην στήριξη των γονιών τους. Οι συμμαθητές τους έχουν λάβει ειδικές οδηγίες για να μην ανοίξουν συζητήσεις για θέματα που θα πληγώσουν τα παιδιά.

Ακόμη, παρόλο που αυτό φαίνεται εντελώς αυτονόητο, τα παιδιά δεν θα δώσουν εξέταση που είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα…

Recommended For You