Σύμβουλοι του Κρεμλίνου Σταματήστε τη δίωξη των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη Ρωσία –

Οι σύμβουλοι του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αμφισβήτησαν τη νομιμότητα μιας σειράς ποινικών υποθέσεων που κινήθηκαν εναντίον μελών των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη Ρωσία και ζήτησαν από το Γενικό Εισαγγελέα να προστατεύσει την ελευθερία της πίστης του ομίλου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας αποφάσισε τον Απρίλιο του περασμένου έτους ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ήταν μια “εξτρεμιστική” οργάνωση και πρέπει να διαλύσουν, μια κίνηση που η ομάδα ανεπιτυχώς άσκησε έφεση.

Έκτοτε, τουλάχιστον 19 μέλη κρατούνται υπό ποινική δίωξη στη Ρωσία με έναν Δανό πολίτη Dennis Christensen, ο οποίος σήμερα κρατείται για περισσότερο από ένα χρόνο και κατηγορείται για εξτρεμισμό.

Το ρωσικό Προεδρικό Συμβούλιο για την Κοινωνία των Πολιτών και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο συμβουλεύει τον Πούτιν αλλά δεν έχει οι ίδιοι αρμοδιότητες για τη χάραξη πολιτικής, δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου παραβιάζουν το σύνταγμα και παρερμηνεύουν την απόφαση του περασμένου έτους, κλείνοντας ανθρώπους για συλλογική ανάγνωση και προσευχή.

“Δεν μπορεί παρά να είναι λόγος ανησυχίας, διότι οι ποινικές διώξεις και οι κρατήσεις έχουν συστημικό χαρακτήρα”, ανέφερε το συμβούλιο σε δήλωση την οποία δημοσίευσαν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά την Πέμπτη.

«Η κατάσταση προκαλεί συσχετισμούς με τη σοβιετική περίοδο, όταν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά υπέφεραν αδικαιολόγητη καταστολή λόγω της πίστης τους».

Το γεγονός ότι το συμβούλιο παρενέβη για λογαριασμό του ομίλου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο Πούτιν θα αναλάβει το σκοπό τους αν και το θέμα είναι πιθανό να προβληθεί κατά την επόμενη συνάντηση του Συμβουλίου με τον Ρώσο ηγέτη.

«Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΟΠΟΤΙΣΜΟΥ»

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, που είναι χριστιανική ονομασία που βασίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι γνωστές για το κήρυγμα και την απόρριψη της στρατιωτικής θητείας και των μεταγγίσεων αίματος από πόρτα σε πόρτα, έχουν περίπου 170.000 οπαδούς στη Ρωσία.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ανησυχεί βαθύτατα από αυτό που περιέγραψε ο αυξανόμενος αριθμός θρησκευτικών κρατουμένων στη Ρωσία, λέγοντας ότι οι άνθρωποι διώκονται “ως αντίποινα για ειρηνική θρησκευτική πρακτική”.

Και την Τρίτη, περισσότεροι από 60 γνωστοί Ρώσοι συγγραφείς, ιστορικοί και ακτιβιστές δικαιωμάτων υπέγραψαν μια έκκληση ζητώντας από τις αρχές να σταματήσουν τη δίωξη της ομάδας, περιγράφοντας τη νομική επίθεση στα μέλη της ως δοκιμασία για τη ρωσική κοινωνία.

Ο Yaroslav Sivulskiy, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαρτύρων του Ιεχωβά, δήλωσε την Πέμπτη ότι η παρέμβαση του Συμβουλίου είχε δώσει στην ομάδα του «μια αίσθηση αισιοδοξίας».

«Ελπίζουμε ότι η κοινή λογική θα κυριαρχήσει και ότι κάποιος σοφός … θα πει ότι όλα αυτά έχουν πάει πολύ μακριά», είπε.

“Εάν οι αρχές μπορούν να το κάνουν σε εμάς, μπορούν να εφαρμόσουν την ίδια λογική για να κάνουν το ίδιο σε οποιονδήποτε στη Ρωσία”.

Recommended For You