Ανακοινώθηκαν οι αλλαγές για το νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Αλλαγές στις ομάδες προσανατολισμού, ομάδα σχολών ελεύθερης πρόσβασης, αλλαγές για την απόκτηση απολυτηρίου, αλλά και αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών και τις ώρες διδασκαλίας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας, Κώστας Γαβρόγλου, σε συνέντευξη Τύπου για τις αλλαγές στο λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Η πρόταση που σας παρουσιάζουμε διαμορφώθηκε με βάση την πρόταση του ΙΕΠ, του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία που έγινε το 2015-16, των σχετικών συζητήσεων της επιτροπής Μορφωτικων Υποθέσεων της Βουλής, με εκπαιδευτικούς φορείς και εκπαιδευτικούς και μετά από συστηματική μελέτη των συστημάτων που ισχύουν σε άλλες χώρες» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, ξεκινώντας την παρουσίαση του νέου σχεδίου.

Επίσης, τόνισε ότι είναι βασικό να υπάρξει «σαφέστατη προοπτική και μία καλά προμελετημένη μεταβατική περίοδος» και επισήμανε ότι οι αλλαγές ήταν μέρος της συνολικής αναβάθμισης και αναμόρφωσης της εκπαίδευσης, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου οι τρεις ομάδες προσανατολισμού γίνονται τέσσερις ώστε να αντιστοιχούν στα επιστημονικά πεδία. Εκτός της κατάργησης των Λατινικών και της αντικατάστασής τους από το μάθημα της Κοινωνιολογίας, ο υπουργός ανέφερε ότι θα εμπλουτιστούν οι αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Δείτε επίσης: Tο πρόγραμμα των Επαναληπτικών Πανελλαδικών εξετάσεων

Παράλληλα όπως ανέφερε ο υπουργός καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας. Ο βαθμός του Απολυτηρίου θα συνυπολογίζεται με ποσοστό 10% για την εισαγωγή σε Πανεπιστήμιο, ενώ το 90% θα καθορίζεται από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Σε κάθε κατεύθυνση θα υπάρχουν τρία μαθήματα από έξι ώρες το κάθε ένα.

Όπως τόνισε ο κ. Γαβρόγλου θα υπάρξει κατάργηση των πανελληνίων όμως μόνο σε σχολές χαμηλής ζήτησης. Η εισαγωγή σε αυτές τις σχολές θα γίνεται μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου.

Οι όποιες αλλαγές ανακοινωθούν, θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-20, δηλαδή από τη «φουρνιά» των παιδιών που φέτος θα ξεκινήσουν να φοιτούν στη Β’ λυκείου.

Υπενθυμίζεται, ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-20, δηλαδή από τη «φουρνιά» των παιδιών που φέτος θα ξεκινήσουν να φοιτούν στη Β’ λυκείου.

Δείτε αναλυτικά όλο το πλαίσιο των αλλαγών εδώ

Recommended For You