ΡΩΣΙΑ: Ποινικές έρευνες κατά 69 Μαρτύρων του Ιεχωβά

Μέσα στη συνεχιζόμενη αστυνομία, οι επιδρομές της FSB και της Διερευνητικής Επιτροπής στη Ρωσία, 69 μάρτυρες του Ιεχωβά αντιμετωπίζουν τώρα ποινικές έρευνες. Από αυτούς, 25 βρίσκονται υπό κράτηση, 9 υπό κατ ‘οίκον περιορισμό και 30 υπό ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Τρεις δοκιμασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένου του Dennis Christensen, σε κράτηση από τον Μάιο του 2017.

Σύνολο 69 μαρτύρων του Ιεχωβά είναι τώρα τα θέματα ποινικών ερευνών σε 22 περιοχές της Ρωσίας, σημειώνει το φόρουμ 18. Από αυτές, 25 βρίσκονται σήμερα υπό κράτηση, 9 είναι υπό κατ ‘οίκον περιορισμό και 30 είναι υπό ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ένα άτομο υπόκειται σε μια ειδική δέσμη περιοριστικών μέτρων και μόνο τέσσερις θεωρούνται ότι δεν υπόκεινται καθόλου σε περιορισμούς καθώς οι υποθέσεις εναντίον τους συνεχίζονται.

Οι επιθέσεις και οι διώξεις φαίνεται να έχουν γίνει ιδιαίτερα έντονες στη μακρινή Ανατολική Ομοσπονδιακή Περιφέρεια της Ρωσίας, με έρευνες σε επτά από τις εννέα περιφέρειές της.

Οι αξιωματικοί επιβολής του νόμου προσβάλλουν τα σπίτια των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη Ρωσία, οδηγώντας σε ποινικές διώξεις και συχνά σε μακρές εκτάσεις σε προφυλάκιση ή σε κατ ‘οίκον περιορισμό. Οι αξιωματικοί της Εφορευτικής Επιτροπής και της Υπηρεσίας Ασφάλειας της FSB διενήργησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τις τελευταίες επιδρομές στις περιοχές Kamchatka, Khabarovsk, Primorye, Kostroma, Kemerovo, Amur και Penza και άνοιξαν ποινικές υποθέσεις κατά 16 ακόμη άτομα, εκ των οποίων έξι παραμένουν υπό κράτηση Δες παρακάτω).

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά κατηγορούνται σε μεγάλο βαθμό (ή ονομάζονται ως ύποπτοι) στο άρθρο 282.2, μέρος 1 ή μέρος 2 του Ποινικού Κώδικα (“Οργάνωση” ή “Συμμετοχή στις δραστηριότητες απαγορευμένης εξτρεμιστικής οργάνωσης”). Για να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην ελευθερία θρησκείας και πεποιθήσεων με συνάντηση για λατρεία, κατηγορούνται για «συνέχιση των δραστηριοτήτων» του Διοικητικού Κέντρου Μάρτυρα του Ιεχωβά και των θυγατρικών του τοπικών οργανώσεων, εκ των οποίων το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας διέταξε εξτρεμιστές και διέταξε την εκκαθάριση τον Απρίλιο 2017.

Οι ερευνητές έχουν επίσης κατηγορήσει μερικά άτομα σύμφωνα με το άρθρο 282.3 του Ποινικού Κώδικα, Μέρος 1 (“χρηματοδότηση εξτρεμιστικής δραστηριότητας”) ή το άρθρο 282.2, Μέρος 1.1 (“Κλίση, πρόσληψη ή άλλη συμμετοχή ενός ατόμου σε εξτρεμιστική οργάνωση”).

Οι διώξεις αυτές συμβαίνουν παρά την επιμονή των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου όταν εξέδωσαν την απόφαση ότι “δεν συνιστά απαγόρευση της θρησκείας των Μαρτύρων του Ιεχωβά ως τέτοιου είδους” και παρά το γεγονός ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει διατυπώσει δύο φορές ότι η απαγόρευση δεν περιέχουν περιορισμό ή απαγόρευση για μεμονωμένα επαγγέλματα της διδασκαλίας του Μάρτυρα του Ιεχωβά “(βλ. F18News 23 Απριλίου 2018 http://www.forum18.org/archive.php?article_id=2372 ).

Ως άμεσο αποτέλεσμα της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2017, οι συλλήψεις και οι ανακρίσεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά και οι έρευνες για τα σπίτια τους ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2018 και δεν δείχνουν κανένα σημάδι διακοπής. Μέχρι στιγμής, διεξάγονται ποινικές έρευνες στις ακόλουθες περιοχές: Amur, Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν, Βελγιορόντ, Ιβάνοβο, Εβραϊκή Αυτόνομη Περιφέρεια, Καμτσάτκα, Χαμπαρόφσκ, Κέμεροβο, Κόστρομα, Κρασνογιάρσκ, Μαγκαντάν, Μουρμάνσκ, Ομσκ, Pskov, Δημοκρατία του Sakha-Yakutiya, Saratov, Δημοκρατία του Τατάρστα και Τομσκ (βλ. F18News 11 Ιουλίου 2018 http://www.forum18.org/archive.php?article_id=2394 ).

Ο Διαμεσολαβητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα απαντήσει στις προσφυγές;

Οι μεμονωμένοι Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν απευθύνει έκκληση προς την Τατιάνα Μοσκόλκοβα, Αντιπρόσωπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση Μαρτύρων του Ιεχωβά, δήλωσε στο φόρουμ 18 στις 13 Σεπτεμβρίου. Ο Σύνδεσμος δεν γνωρίζει, ωστόσο, ότι ο καθένας από αυτούς έχει λάβει οποιαδήποτε βοήθεια.

Το Φόρουμ 18 έγραψε στο γραφείο του Ombudsman Moskalkova στις 7 Σεπτεμβρίου, ζητώντας από τους φορείς επιβολής του νόμου να χρησιμοποιούν ένοπλη δύναμη σε επιχειρήσεις εναντίον μαρτύρων του Ιεχωβά, γιατί τόσοι πολλοί βρίσκονται σε προδικαστική κράτηση και εάν το γραφείο του Ombudsman κάνει τίποτα Βοήθησέ τους. Το φόρουμ 18 δεν έλαβε καμία απάντηση στο τέλος της εργάσιμης ημέρας της Μόσχας στις 13 Σεπτεμβρίου.

Στις 21 Ιουνίου, το Προεδρικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε από τη Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας να εξετάσει τη νομιμότητα των πρόσφατων διώξεων των Μαρτύρων του Ιεχωβά και να λάβει μέτρα για την προστασία των συνταγματικών τους δικαιωμάτων. “Δεν γνωρίζουμε όμως τις συνέπειες αυτού του αιτήματος”, σχολίασε η Ευρωπαϊκή Ένωση Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Forum 18.

Στις αρχές Αυγούστου, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial αναγνώρισε τους 29 Μάρτυρες του Ιεχωβά, οι οποίοι στη συνέχεια ήταν γνωστοί ως υπόδικοι ή υπό κατ ‘οίκον περιορισμό ως πολιτικοί κρατούμενοι. “Ζητούμε άμεσο τέλος σε όλες τις διώξεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά για τη θρησκευτική τους σχέση”, δήλωσε ο Memorial στην ιστοσελίδα του στις 3 Αυγούστου. Τώρα καταγράφουν 41 μάρτυρες του Ιεχωβά.

Το μνημόσυνο επεσήμανε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2017 “δεν απαριθμεί παραδείγματα παραβίασης της δημόσιας τάξης από τους [Μάρτυρες του Ιεχωβά], εκδηλώσεις επιθετικότητας ή βίας εκ μέρους τους ή αποδεικτικά στοιχεία ότι οι ειρηνικές θρησκευτικές τους δραστηριότητες απειλούν την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας απαιτούνται μέτρα για την πρόληψή της “.

Οι μουσουλμάνοι στόχοι επίσης

Μουσουλμάνοι αναγνώστες των έργων του θεολόγου Said Nursi διώκονται επίσης βάσει της νομοθεσίας για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και συχνά φυλακίζονται ή επιβάλλονται πρόστιμα. Συνήθως, αυτοί οι μουσουλμάνοι συναντιούνται σε ιδιωτικά σπίτια για να σπουδάσουν το Ισλάμ, με έναν ή περισσότερους να εξηγούν τα έργα του Nursi. Επίσης, προσεύχονται, τρώνε και πίνουν μαζί τσάι και δεν ζητούν κρατική άδεια για συνάντηση.

Τέσσερα άτομα έχουν καταδικαστεί μέχρι στιγμής το 2018 για “συνέχιση των δραστηριοτήτων” απαγορευμένης “εξτρεμιστικής” οργάνωσης “Nurdzhular” (την οποία οι μουσουλμάνοι στη Ρωσία αρνούνται ακόμη και να υπάρχουν). Δύο έχουν αρχίσει να εκτίουν τις ποινές στερητικής της ελευθερίας (ένας από αυτούς οκτώ ετών), ο ένας έλαβε ανασταλτική ποινή και ένας έλαβε πρόστιμο. Δύο ακόμη βρίσκονται σε δίκη (βλ. F18News 21 Αυγούστου 2018 http://www.forum18.org/archive.php?article_id=2406 ).

Τυπικές επιδρομές

Οι τελευταίες αναζητήσεις ακολούθησαν ένα γνωστό πρότυπο. Οι πράκτορες επιβολής του νόμου από διάφορες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των ένοπλων ανδρών με μάσκες και θωράκιση σώματος, φτάνουν στα σπίτια των Μαρτύρων του Ιεχωβά συνήθως αργά τη νύχτα ή νωρίς το πρωί. Οι κάτοικοι κάποιες φορές φτάνουν στο πάτωμα ή αντιμετωπίζουν τον τοίχο, ενώ οι αξιωματικοί αναζητούν τα διαμερίσματα και τα σπίτια τους. Στη συνέχεια, οι αξιωματικοί κατασχέζουν ένα παρόμοιο φάσμα αντικειμένων – ηλεκτρονικές συσκευές, τραπεζικές κάρτες, προσωπικές φωτογραφίες και βιβλία – και λαμβάνουν τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ηλικιωμένων, σε αστυνομικό τμήμα ή γραφείο Διερευνητικής Επιτροπής για ανάκριση.

Οι ανακρίσεις μπορούν να διαρκέσουν μερικές ώρες, μετά την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι απελευθερώνονται (μερικοί υπό ταξιδιωτικούς περιορισμούς). Άλλοι κρατούνται σε προσωρινή κράτηση μέχρις ότου οι ερευνητές αποφασίσουν εάν θα υποβάλουν αίτηση σε δικαστήριο για πιο μακροπρόθεσμα περιοριστικά μέτρα – πρέπει να το πράξουν εντός 48 ωρών από την αρχική κράτηση.

Ένας δικαστής πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσει εάν θα χορηγήσει αίτημα ενός ερευνητή να τοποθετήσει ένα άτομο σε κράτηση ή σε κατ ‘οίκον περιορισμό. Μια αρχική περίοδος κράτησης / κατ ‘οίκον περιορισμού διαρκεί δύο μήνες από την ημερομηνία έναρξης της ποινικής διαδικασίας (συνήθως κατά ή λίγο πριν από την ημερομηνία της επιδρομής). Προς το τέλος αυτής της περιόδου, οι ερευνητές πρέπει να επιστρέψουν στο δικαστήριο εάν επιθυμούν να ζητήσουν παράταση. Οι κρατούμενοι μπορούν να προσφύγουν σε ανώτερο δικαστήριο για την άρση ή τη μείωση των εν λόγω περιοριστικών μέτρων – σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ενστάσεις αυτές μπορεί να είναι επιτυχείς.

Δοκιμές που έχουν ήδη ξεκινήσει

Καμία από τις υποθέσεις που κινήθηκαν το 2018 δεν έχει ακόμη προσέλθει στο δικαστήριο. Οι δίκες τριών Μαρτύρων του Ιεχωβά που κατηγορούνται για αδικήματα «εξτρεμισμού» που δεν σχετίζονται άμεσα με την εθνική απαγόρευση του 2017, έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ο Dennis Ole Christensen – ο οποίος κρατείται από το Μάιο του 2017 – έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής 38 φορές στο σιδηροδρομικό περιφερειακό δικαστήριο του Oryol. Είναι υπό δικαστήριο, σύμφωνα με το άρθρο 282 παράγραφος 2 του Ποινικού Κώδικα, μέρος 1 με τη «συνέχιση των δραστηριοτήτων» της κοινότητας μαρτύρων του Oryol Jehovah, η οποία κυβερνήθηκε ως «εξτρεμιστική» και εκκαθαρίστηκε από το περιφερειακό δικαστήριο του Oryol το 2016 (βλέπε F18News 18 Ιουλίου 2017 http: // www .forum18.org / archive.php? article_id = 2297 ). Η επόμενη ακρόασή του θα διεξαχθεί στις 25 Σεπτεμβρίου. Στις 30 Ιουλίου, ο δικαστής παρέτεινε την κράτηση του Christensen μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Η Arkadya Akopovich Akopyan έχει υποβληθεί σε 20 ακροάσεις (το αργότερο στις 5 Σεπτεμβρίου) στο πρωτοδικείο του Prokhladny στο Kabardino-Balkariya. Κατηγορείται στον Ποινικό Κώδικα άρθρο 282, Μέρος 1 (“Δράσεις που αποσκοπούν στην παρότρυνση του μίσους [ναζισμού] ή εχθρότητας [vrazhda], καθώς και στην ταπείνωση ενός ατόμου ή μιας ομάδας προσώπων με βάση το φύλο, τη φυλή, την εθνικότητα , τη γλώσσα, την προέλευση, τη στάση απέναντι στη θρησκεία ή την κοινωνική ομάδα “).

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον κ. Akopyan ότι δίδει κηρύγματα που «υποβαθμίζουν την αξιοπρέπεια» του ορθόδοξου και μουσουλμανικού κλήρου, εγκρίνει την επίδειξη του Pussy Riot στον Καθεδρικό Ναό του Χριστού Σωτήρος της Μόσχας το 2012 και δίνει απαγορευμένη «εξτρεμιστική» λογοτεχνία στην κοινότητα του (δείτε F18News 20 Φεβρουαρίου 2018 http: //www.forum18.org/archive.php?article_id=2355 ).

Ο πρώην μάρτυρας του Ιεχωβά, Γιούρι Βίκτοτοβιτς Ζαλιπάγιεβ, έχει κάνει τρεις εμφανίσεις μέχρι τώρα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Maysky (επίσης στο Kabardino-Balkariya) με κατηγορίες του Ποινικού Κώδικα Άρθρο 280, Μέρος 1 (“Δημόσιες εκκλήσεις για εξτρεμιστικές δραστηριότητες”) και του άρθρου 282, Μέρος 1 “Δράσεις που απευθύνονται στην υποκίνηση του μίσους ή του εχθρού, καθώς και στην ταπείνωση ενός ατόμου ή μιας ομάδας προσώπων με βάση το φύλο, τη φυλή, την εθνικότητα, τη γλώσσα, την προέλευση, τη στάση απέναντι στη θρησκεία ή την κοινωνική ομάδα “). Η επόμενη ακρόασή του θα διεξαχθεί στις 17 Σεπτεμβρίου.

Ο Ζαλιπάγιεφ κατηγορείται για “υποκίνηση μίσους εναντίον χριστιανικού κλήρου”, υποστηρίζοντας ότι οι ενοριακοί του έδωσαν αντίγραφα ενός απαγορευμένου περιοδικού μαρτυρίας του Ιεχωβά (βλ. F18News 25 Αυγούστου 2017 http://www.forum18.org/archive.php?article_id=2310 ).

Οικονομικοί περιορισμοί, σκληρές συνθήκες φυλακών

Δώδεκα Μάρτυρες του Ιεχωβά εμφανίζονται στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Χρηματοοικονομικής Παρακολούθησης (Rosfinmonitoring) “Κατάλογος Τρομοκρατών και Εξτρεμιστών”, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία οι τράπεζες υποχρεούνται να παγώσουν (εκτός από τις μικρές συναλλαγές). Δέκα από αυτούς συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν το 2018 ως άμεσο αποτέλεσμα της απόφασης εκκαθάρισης του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2017.

Οι όροι για όσους βρίσκονται σε προδικαστική κράτηση δεν «διαφέρουν από τους άλλους κρατούμενους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μάρτυρα του Ιεχωβά, Γιάροσλαβ Σιβούλσκι, στο Φόρουμ 18 τον Ιούλιο. Ωστόσο, οι ρωσικές φυλακές και τα κέντρα κράτησης είναι περίεργα και ο Σιβούλσκι πρόσθεσε στις 11 Σεπτεμβρίου ότι οι δικηγόροι είχαν παρατηρήσει ορισμένα προβλήματα: οι κρατούμενοι επιτρέπεται να ντους μόνο μία φορά την εβδομάδα και να περνούν μόνο για σύντομες βόλτες. πρέπει να κοιμούνται, να τρώνε, να πηγαίνουν στην τουαλέτα και να πλένουν τα ρούχα τους στα κελιά τους, τα οποία δεν έχουν πουθενά να στεγνώνουν τα ρούχα. η υγεία ορισμένων κρατουμένων επιδεινώνεται λόγω της υγρασίας και της έλλειψης καθαρού αέρα και ορισμένες φυλακές δεν προσφέρουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.

Αν και στις περισσότερες φυλακές οι Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν τη Βίβλο, οι δικηγόροι ισχυρίζονται ότι σε ορισμένες άλλες δεν έχουν παραβιάσει το νόμο περί του δικαιώματος των κρατουμένων στην ελευθερία θρησκείας και πεποιθήσεων.

Καμτσάτκα: Γελιζόβο

Στην πόλη Yelizovo, οι ερευνητές έχουν κατηγορήσει τρία άτομα σύμφωνα με το άρθρο 282.2, μέρος 1, όλοι τους είναι ελεύθεροι (αν και δύο είναι υπό ταξιδιωτικούς περιορισμούς).

Οι αξιωματούχοι της εξεταστικής επιτροπής διεξήγαγαν τουλάχιστον τρεις έρευνες για τα σπίτια των Μαρτύρων του Ιεχωβά στις 19 Αυγούστου, συνοδευόμενες από ένοπλες δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς της Περιφέρειας Καμτσάτκα. Αρχειοθέτησαν αρχικά συνολικά 11 άτομα, ανέφερε ο ιστοχώρος ειδήσεων jw-russia.org στις 22 Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένου ενός ανήλικου. Μετά από πολλές ερωτήσεις, οι περισσότεροι απελευθερώθηκαν, αλλά οι έρευνες έστειλαν τη Βέρα Ιβάνονα Ζολότοβα (γεννήθηκε το 1946), τη Σνεζάνα Γιαβγενέεβα Μπαζένεβα (1977) και τον σύζυγο της Bazhenova Konstantin Aleksandrovich Bazhenov (1977) σε προσωρινό κέντρο κράτησης.

Στις 21 Αυγούστου, ο δικαστής Ruslan Maslov του περιφερειακού δικαστηρίου του Yelizovo διέταξε να κρατηθεί ο Bazhenov υπό προφυλάκιση μέχρι τις 18 Οκτωβρίου. Στις 29 Αυγούστου, όμως, ο Bazhenov απελευθερώθηκε με διαταγή του δικαστή Aleksey Ivankin του περιφερειακού δικαστηρίου της Καμτσάτκα (σύμφωνα με την ιστοσελίδα του δικαστηρίου), ο οποίος αποφάσισε να μην επιβάλει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα.

Η Bazenova και η Zolotova απελευθερώθηκαν από το προσωρινό κέντρο κράτησης στις 21 Αυγούστου και οι ερευνητές τους έβαλαν υπό ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Κανένα από τα τρία δεν εμφανίζεται ακόμη στο Rosfinmonitoring “Κατάλογος των τρομοκρατών και των εξτρεμιστών”.

Σε μια δήλωση Τύπου στις 21 Αυγούστου, η Επιτροπή Ερευνών της Περιφέρειας Καμτσάτκα ισχυρίστηκε ότι οι έρευνες για «κατοικίες πρωτογενών συμμετεχόντων στη θρησκευτική ένωσή του Μάρτυρα του Ιεχωβά» «συμπίπτουν με τη στιγμή της συλλογικής λατρείας» και ότι «οι υπολογιστές οδηγούν, Κατάλογος εξτρεμιστικών υλικών και χειρόγραφες σημειώσεις κατασχέθηκαν “.

Η εξεταστική επιτροπή επιβεβαίωσε σε μια άλλη δήλωση στις 22 Αυγούστου ότι συνέχισε να διερευνά μια υπόθεση σύμφωνα με το Άρθρο 282.2, Μέρος 1, με βάση τα υλικά που παρείχε η FSB και το Κέντρο του Υπουργείου Εσωτερικών για την Αντιμετώπιση του Εξτρεμισμού. Ισχυρίστηκε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι (που δεν κατονομάζονται) “οργανώνουν τη δραστηριότητα” των Μαρτύρων του Ιεχωβά από τον Ιούλιο του 2017 έως τον Αύγουστο του 2018 και ότι ο Bazhenov “ως διευθυντής αυτής της θρησκευτικής οργάνωσης, επανειλημμένα συμβουλεύει τους ανθρώπους σε χαμηλότερο θρησκευτικό επίπεδο πώς να συμπεριφέρονται με φορείς επιβολής του νόμου και έχουν ισχυρή ηθική επιρροή στους οπαδούς των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην πόλη Yelizovo ». Κατηγορεί επίσης τον Bazhenov ότι «θα επιβάλει τις θρησκευτικές του εξτρεμιστικές πεποιθήσεις στους νέους ενορίτες και την ανήλικη κόρη του». Σύμφωνα με τη δήλωση, ο Bazhenov αρνήθηκε να συνεργαστεί με τους ανακριτές.

Σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά φορολογικά αρχεία, ο Konstantin Bazhenov δεν ήταν ο πρόεδρος της πρώην κοινότητας του μάρτυρα του Ιεχωβά του Yelizovo, ούτε ήταν από τα ιδρυτικά μέλη. Η Snezhana Bazhenova και η Vera Zolotova δεν ήταν επίσης ιδρυτικά μέλη.

Το Φόρουμ 18 έγραψε στην εξεταστική επιτροπή της Περιφέρειας Καμτσάτκα πριν από την έναρξη της εργάσιμης ημέρας της Καμτσάτκα στις 4 Σεπτεμβρίου, ζητώντας γιατί θεωρούσε αναγκαία την ένοπλη δύναμη, γιατί οι Μάρτυρες του Ιεχωβά θεωρούνταν επικίνδυνοι και γιατί ο Κωνσταντίνος Μπάρενοφ έπρεπε να διεξαχθεί σε προ- δίκαιη κράτηση. Δεν έχει ληφθεί καμία απάντηση.

Khabarovsk

Το προσωπικό της FSB και η αστυνομία εισέβαλαν σε τέσσερις κατοικίες στην πόλη Farabal Khabarovsk στις 2 Αυγούστου. Πήραν κάποιους επιβάτες σε αστυνομικό τμήμα και άλλους σε γραφεία του FSB για ανάκριση και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, και στη συνέχεια απελευθέρωσαν τα περισσότερα από αυτά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ειδήσεων jw-russia.org.

Στις 3 Αυγούστου, οι ανακριτές έθεσαν σε προφυλάκιση τον Valery Vasilyevich Moskalenko (γεννημένο το 1967) κατηγορήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 282 παράγραφος 2 του Ποινικού Κώδικα. Κατά τη διάρκεια της πεντάωρης αναζήτησης του σπιτιού του, η 83χρονη μητέρα του, η οποία πάσχει από καρδιακά προβλήματα, αρρώστησε και έπρεπε να ονομαστεί ασθενοφόρο, ισχυρίστηκαν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά .

Το όνομα του Moskalenko δεν έχει προστεθεί ακόμα στο Rosfinmonitoring “Κατάλογος των τρομοκρατών και των εξτρεμιστών”. Η φυλακή του είναι: φυλάκιση έρευνας αριθ. 1, ulitsa Znamenshchikova, 6, Khabarovsk 680038.

Ο Μοσκαλένκο δεν ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της καταγεγραμμένης κοινότητας Μάρτυρα του Ιεχωβά στο Khabarovsk, η οποία εκκαθαρίστηκε ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2017. Ήταν, ωστόσο, μεταξύ εκείνων της κοινότητας “Oblachnaya”, επίσης στο Khabarovsk, το οποίο διαλύθηκε το 2012.

Το φόρουμ 18 έστειλε στην Περιφέρεια Khabarovsk FSB πριν από την έναρξη της εργάσιμης ημέρας του Khabarovsk στις 4 Σεπτεμβρίου, ρωτώντας γιατί θεωρούσε απαραίτητο να χρησιμοποιήσει ένοπλη δύναμη κατά τη διάρκεια των επιδρομών και γιατί ήταν απαραίτητο να τεθεί ο Moskalenko σε προφυλάκιση. Δεν έχει ληφθεί καμία απάντηση.

Kamchatka: Vilyuchinsk

Επίσης, στην Καμτσάτκα, “δεκάδες” ένοπλοι πράκτορες της FSB και η αστυνομία σε μπαλακλάβα πραγματοποίησαν αρκετές επιδρομές στα σπίτια των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην πόλη Vilyuchinsk στις 30 Ιουλίου, αφού η εξεταστική επιτροπή ξεκίνησε ποινική υπόθεση εναντίον ενός παντρεμένου ζευγαριού. Και οι δύο έχουν ονομαστεί ως ύποπτοι σύμφωνα με το άρθρο 282 παράγραφος 2, μέρος 1 και μέρος 1.1, αλλά επί του παρόντος δεν υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα.

Οι αξιωματικοί έλαβαν τον Mikhail Yuryevich Popov (γεννημένο το 1962) και τη σύζυγό του Yelena Vyacheslavovna (γεννημένο το 1963) σε προσωρινό κέντρο κράτησης – την 1η Αυγούστου ο Μιχαήλ βρέθηκε σε προφυλάκιση και η προσωρινή κράτηση της Yelena επεκτάθηκε στις 72 ώρες, . η τύχη τους παρέμεινε άγνωστη εδώ και αρκετό καιρό, ανέφερε ο ιστοχώρος ειδήσεων jw-russia.org την 1η Αυγούστου.

Μετά από επιτυχείς προσφυγές στο περιφερειακό δικαστήριο της Καμτσάτκα, ο Μιχαήλ Πόποφ απελευθερώθηκε από την κράτηση στις 9 Αυγούστου μετά από 11 ημέρες πίσω από τα μπαρ, και η Γέλενα Πόποβα απελευθερώθηκε στις 10 Αυγούστου μετά από 4 ημέρες κράτησης και 7 ημέρες υπό κατ ‘οίκον περιορισμό.

Κανένας από τους Popovs δεν έχει προστεθεί μέχρι στιγμής στον κατάλογο Rosfinmonitoring “List of Terrorists and Extremists”. Σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά φορολογικά αρχεία, ο Μιχαήλ Ποπόφ ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της πρώην κοινότητας Μαρτύρου του Ιεχωβά του Βιλιούτσινσκ, αλλά η Γέλενα Πόποβα δεν ήταν.

Το φόρουμ 18 έστειλε στην FSB και την εξεταστική επιτροπή της περιοχής της Καμτσάτκας πριν από την έναρξη της εργάσιμης ημέρας της Καμτσάτκα στις 4 Σεπτεμβρίου, με το ερώτημα γιατί οι ένοπλοι αξιωματικοί είχαν εγκατασταθεί και γιατί ο Μιχαήλ Πόποφ είχε κρατηθεί. Δεν έχει ληφθεί καμία απάντηση.

Primorye: Nakhodka και Razdolnoye

Ένας άλλος άνδρας βρίσκεται υπό κράτηση και κατηγορήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 282 παράγραφος 2, αφού οι ένοπλοι φορείς επιβολής του νόμου εισέβαλαν στο σπίτι της πεθερός του, ηλικίας 90 ετών, νωρίς το πρωί της 28ης Ιουλίου.

Ο Ντμίτρι Μπαρμακίν (γεννημένος το 1974) και η σύζυγός του Γέλενα, που ζουν στην Κριμαία, επισκέπτονταν τη μητέρα της Γέλενα στην πόλη Nakhodka για να την φροντίσουν. Οι αξιωματικοί πήραν τόσο τον Ντμίτρι όσο και τη Γέλενα για ανάκριση. έπειτα τοποθετούσαν τον Ντμίτρι σε προσωρινό κέντρο κράτησης, από τον οποίο μεταφέρθηκε στις 30 Ιουλίου σε προδικαστική κράτηση με διαταγή του δικαστή Svetlana Barabash του περιφερειακού δικαστηρίου Pervorechensk στο Βλαδιβοστόκ. Θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου.

Μετά από ανάκριση, οι ερευνητές απελευθέρωσαν τη Γκελάννα Μπαρμακίνα χωρίς χρέωση, αλλά φέρεται ότι την προειδοποίησαν ότι θα είναι “επόμενη”, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ειδήσεων jw-russia.org.

Ο Ντμίτρι Μπαρμακίν δεν εμφανίζεται ακόμη στο “Κατάλογος των τρομοκρατών και των εξτρεμιστών” Rosfinmonitoring. Διεύθυνση φυλακών είναι: Φυλακή έρευνας αριθ. 1, Partizansky prospekt, 28b, Βλαδιβοστόκ, 690106

Το Φόρουμ 18 έγραψε στην Εξεταστική Επιτροπή της περιφέρειας Primorye πριν από την έναρξη της εργάσιμης ημέρας της στις 4 Σεπτεμβρίου, ερωτώντας για ποιο λόγο είχε χρησιμοποιηθεί η ένοπλη δύναμη και γιατί οι ανακριτές θεώρησαν απαραίτητο να κρατήσει τον Dmitry Barmakin υπό προφυλάκιση. Δεν έχει ληφθεί καμία απάντηση.

Ένοπλοι και μασκοφόροι πράκτορες επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματικών του FSB, είχαν ήδη εισβάλει στα σπίτια πολλών ηλικιωμένων στην περιφέρεια Primorye. Κατά τη διάρκεια των ερευνών στο χωριό Razdolnoye στις 19 Ιουλίου, φέρεται να έπληξαν έναν 75χρονο άνδρα στο πρόσωπο και τον ανάγκασε να ξαπλώσει στο πάτωμα. σε ένα άλλο διαμέρισμα, ένας άλλος άνω των 70 ετών είχε μια τακτοποίηση και έπρεπε να ληφθεί με ασθενοφόρο στην εντατική φροντίδα, ισχυρίζονται οι Μάρτυρες του Ιεχωβά.

Αφού οι έρευνες είχαν καταλάβει τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές των Μαρτύρων του Ιεχωβά, αφαιρούν μερικούς ανθρώπους για αρκετές ώρες αμφισβήτησης. Έχει ανοίξει μια ποινική υπόθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μάρτυρα του Ιεχωβά Γιαροσλάβ Σιβούλσκι στο Φόρουμ 18 στις 4 Σεπτεμβρίου, αλλά κανείς δεν είναι γνωστός ως κατηγορούμενος και κανένας από το Razdolnoye δεν έχει τεθεί υπό κράτηση ή με άλλα περιοριστικά μέτρα.

Το Φόρουμ 18 έγραψε στην εξεταστική επιτροπή της περιφέρειας Primorye πριν από την έναρξη της εργάσιμης ημέρας της στις 4 Σεπτεμβρίου, ερωτώντας για ποιο λόγο είχαν αναπτυχθεί ένοπλοι αξιωματούχοι, με ποιον τρόπο οι συνταξιούχοι του μάρτυρα του Ιεχωβά μπορούσαν να θεωρηθούν επικίνδυνοι και αν οι αξιωματικοί είχαν χτυπήσει τον ηλικιωμένο άνδρα. Δεν έχει ληφθεί καμία απάντηση.

Κώσταμα

Η Kostroma είδε τρεις ένοπλες επιδρομές από τις αστυνομικές δυνάμεις στα ιεραποστολικά σπίτια του Ιεχωβά στις 25 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια των οποίων καταστράφηκε τουλάχιστον μια μπροστινή πόρτα, κατασχέθηκαν εξοπλισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και βίβλοι και ο Sergey Alekseyevich Rayman (γεννηθείς το 1996) και Valeriya Aleksandrovna Rayman αφαιρέθηκε για ανάκριση και αργότερα τοποθετήθηκε σε προσωρινό κέντρο κράτησης. Έχουν χρεωθεί βάσει του άρθρου 282 παράγραφος 2 μέρος 1 και του μέρους 2 αντίστοιχα.

Στις 26 Ιουλίου, το περιφερειακό δικαστήριο του Σβερντλόφσκ έθεσε τον Sergey Rayman σε προφυλάκιση για δύο μήνες. Στις 27 Ιουλίου, οι ερευνητές απελευθέρωσαν τη Valeriya Rayman υπό συγκεκριμένες περιοριστικές συνθήκες – δεν επιτρέπεται να βγαίνει τη νύχτα, να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, το τηλέφωνο ή την ταχυδρομική υπηρεσία ή να μιλάει σε οποιονδήποτε άλλον εμπλέκεται στην υπόθεση.

Ούτε έχει προστεθεί ακόμη στο Rosfinmonitoring “Κατάλογος των τρομοκρατών και των εξτρεμιστών”.

Η φυλακή του Σεργκέι Ρέιμαν είναι: Φυλακή έρευνας 1, ulitsa Sovetskaya, 88, Kostroma 156005

Σε δήλωσή του στις 2 Αυγούστου, η Περιφερειακή Επιτροπή Ερευνών της Kostroma κατηγόρησε τους Raymans (τους οποίους δεν κατονομάζει) «για τη διεξαγωγή παράνομων δραστηριοτήτων διοργανώνοντας και πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις μελών της τοπικής θρησκευτικής οργάνωσης του Μάρτυρα του Ιεχωβά Kostroma». Τον Ιούνιο του 2018, η δήλωση συνεχίζει ότι “τουλάχιστον δύο συναντήσεις συμμετεχόντων αυτής της θρησκευτικής οργάνωσης οργανώθηκαν και διεξήχθησαν από τους υπόπτους στον τόπο κατοικίας τους. Στις συνεδριάσεις των συμμετεχόντων της εκκαθαρισμένης θρησκευτικής οργάνωσης, η ιδεολογία αυτής της ένωσης και η προπαγάνδα των δραστηριοτήτων της συζητήθηκε “.

Κανένας από τους Raymans δεν εμφανίζεται ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη της πρώην κοινότητας των Μαρτύρων του Ιεχωβά της Kostroma, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά φορολογικά αρχεία.

Ένας υπάλληλος στο τμήμα έρευνας της εξεταστικής επιτροπής είπε στο φόρουμ 18 στις 13 Σεπτεμβρίου ότι οι έρευνες για την υπόθεση πρέπει να απευθύνονται στην υπηρεσία Τύπου. Όταν ο Φόρουμ 18 τηλεφώνησε στον διευθυντή της υπηρεσίας Τύπου Όλγα Βακουρόβα, είπε ότι οι ερωτήσεις θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές μόνο με φαξ.

Περιοχή Kemerovo: Beryozovsky

Οι εργαζόμενοι της FSB αναζητούσαν τουλάχιστον τρεις κατοικίες στο Beryozovsky στην περιοχή Kemerovo στις 22 Ιουλίου – σε μια διεύθυνση, έριξαν το σπίτι από το μπαλκόνι, παρά το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης είχε ήδη ανοίξει την πόρτα σε άλλη ομάδα αξιωματικών, σύμφωνα με το jw- russia.org ειδησεογραφική ιστοσελίδα. Οι ανακριτές πήραν τους Μάρτυρες του Ιεχωβά για ανάκριση στα γραφεία του FSB στο Kemerovo.

Στις 24 Ιουλίου, ο δικαστής Natalya Naumova του Κεντρικού Επαρχιακού Δικαστηρίου του Κεμέροβο διέταξε να παραμείνουν σε προφυλάκιση μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου ο Σεργκέι Αλεκεγιέιτς Britvin (γεννημένος το 1965) και ο Vadim Anatolyevich Levchuk (γεννημένος το 1972). Οι ανακριτές ονόμασαν τους δύο άνδρες ως ύποπτους σε μια ποινική υπόθεση που κινήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 282.2, Μέρος 2.

Ούτε εμφανίζεται ακόμη στο Rosfinmonitoring “Κατάλογος των τρομοκρατών και των εξτρεμιστών”. Η φυλακή τους είναι: φυλακή έρευνας αριθ. 1, Kuznetsky prospekt, 174, Kemerovo 650993

Το φόρουμ 18 έγραψε στην FSB της περιοχής Kemerovo πριν από την έναρξη της εργάσιμης ημέρας της στις 4 Σεπτεμβρίου, ερωτώντας γιατί η ένοπλη δύναμη θεωρήθηκε αναγκαία και γιατί κρατήθηκαν οι Britvin και Levchuk. Δεν δόθηκε απάντηση.

Ο Βαντίμ Λεβτσούκ ήταν πρόεδρος της πρώην κοινότητας μαρτύρων του Ιεχωβά του Μπερυζόβσκι, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά φορολογικά αρχεία. Ο Sergey Britvin δεν εμφανίζεται ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη της κοινότητας.

Amur Περιοχή: Blagoveshchensk

Η FSB διεξήγαγε επίσης έρευνες για τα σπίτια τριών τουλάχιστον ατόμων στο Blagoveshchensk στις 20 Ιουλίου, αρχής γενομένης από τις 7 το πρωί. Ένας άνδρας, ο Dmitry Mikhailovich Golik (γεννημένος στις 26 Μαρτίου 1987) κατηγορήθηκε βάσει του άρθρου 282 παράγραφος 2 του μέρους 2 και τέθηκε υπό ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Ο ιστοχώρος ειδήσεων jw-russia.org ανέφερε στις 23 Ιουλίου ότι η FSB διέθετε σχεδόν έξι μήνες συσκευή ακρόασης στο σπίτι του Golik: “Τέτοιες απρόσφορες εισβολές στην ιδιωτική ζωή, παραβίαση του δικαιώματος για απαραβίαστο του σπιτιού [και] προσωπικά και οικογενειακά μυστικά, κατέστη δυνατή μέσα στα πλαίσια της βίαιης δίωξης που εξαπέλυσε εναντίον των Μαρτύρων του Ιεχωβά ».

Ο Golik ισχυρίζεται ότι, σύμφωνα με τους ανακριτές, υπήρχε επίσης μια κάμερα στο διαμέρισμά του και ότι «γνώριζαν όλα όσα συνέβαιναν».

Το φόρουμ 18 έστειλε στην Περιφέρεια Amur FSB πριν από την έναρξη της εργάσιμης ημέρας της στις 4 Σεπτεμβρίου, ρωτώντας για ποιο λόγο έκρινε απαραίτητο να χτυπήσει το διαμέρισμα του Golik. Δεν έχει ληφθεί καμία απάντηση.

Ο Ντμίτρι Γκόλιτς δεν εμφανίζεται ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη της πρώην κοινότητας μαρτύρων του Ιεχωβά Blagoveshchensk (ένας άνθρωπος που φαίνεται να είναι ο πατέρας του).

Penza

Οι ανακριτές χρεώνουν τέσσερις άνδρες στη Penza βάσει του άρθρου 282 παράγραφος 2 του μέρους 1 και του άρθρου 282 παράγραφος 2 του μέρους 2, αφού οι αστυνομικοί και το προσωπικό της εξεταστικής επιτροπής διεξήγαγαν ταυτόχρονα επιδρομές σε τέσσερα σπίτια στις 15 Ιουλίου.

Οι αξιωματικοί κατέλαβαν ηλεκτρονικές συσκευές, φωτογραφίες και έγγραφα, και χρειάστηκαν περίπου 40 άτομα για αστυνομικούς σταθμούς για ανάκριση, αφήνοντας τα παιδιά τους στο σπίτι μόνο. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά λένε ότι ήταν «ταπεινωμένοι και εκφοβισμένοι» από τη διαδικασία – μια γυναίκα ερευνητής φέρεται να έκανε έξι γυναίκες να γδύνονται εντελώς για «προσωπικές αναζητήσεις».

Μετά από ανακρίσεις που διαρκούσαν μετά τα μεσάνυχτα, απελευθερώθηκαν οι περισσότεροι, αλλά ο Βλαντιμίρ Αλεξάντροβιτς Αλουσκίν (γεννημένος το 1964), ο Βλαντιμίρ Αλεξάντροβιτς Κουλιασόφ (γεννημένος το 1974), ο Αντρέι Αλεξάντροβιτς Μαγκλίβ (γεννήθηκε το 1984) και ο Denis Vladimirovich Timoshin προσωρινό κέντρο κράτησης για 48 ώρες.

Αργότερα, οι ανακριτές χρέωναν τον Alushkin σύμφωνα με το άρθρο 282 παράγραφος 2, μέρος 1 και τον έθεσαν σε προφυλάκιση μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Kulyasov, ο Magliv και ο Timoshin κατηγορήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 282 παράγραφος 2 και τέθηκαν υπό κατ ‘οίκον περιορισμό.

Κανένα από τα τέσσερα δεν έχει προστεθεί ακόμη στο Rosfinmonitoring “Κατάλογος των τρομοκρατών και των εξτρεμιστών”. Η φυλακή του Alushkin είναι: φυλακή έρευνας αριθ. 1, ulitsa Karakozova, 30, Penza 440039

Σε μια δήλωση στις 8 Αυγούστου, η εξεταστική επιτροπή της περιφέρειας Penza ισχυρίστηκε ότι ο Alushkin, «γνωρίζοντας με σιγουριά» ότι το διοικητικό κέντρο Μάρτυρα του Ιεχωβά είχε εκκαθαριστεί και οι δραστηριότητες μαρτύρων του Ιεχωβά απαγορεύτηκαν ως εξτρεμιστικές », από τον Ιούλιο του 2017 έως τον Ιούλιο του 2018, συνέχισαν και οργάνωσαν τις δραστηριότητες της τοπικής θρησκευτικής οργάνωσης των Μαρτύρων του Ιεχωβά «Arbekovo, Penza».

“Αυτή η οργάνωση προώθησε την υπεροχή των οπαδών των διδασκαλιών του Μάρτυρα του Ιεχωβά πάνω σε άλλους ανθρώπους, την αρνητική εκτίμηση των Μάρτυρες του Ιεχωβά και την παρακίνηση για διακοπή των οικογενειακών σχέσεων μαζί τους και την έκκληση για άρνηση της ιατρικής παρέμβασης, παρέμβαση για να σώσει την ανθρώπινη ζωή », συνεχίζει η δήλωση. Οι ανακριτές ισχυρίζονται ότι ο Alushkin διαχειριζόταν τις δραστηριότητες του κυπριακού μάρτυρα “Arbekova, Penza” του Μάρτυρα του Ιεχωβά “,” κατανέμει τις ευθύνες μεταξύ των συμμετεχόντων και ασκούσε τον έλεγχό τους, έδωσε οδηγίες σχετικά με τη συμμετοχή νέων συμμετεχόντων μεταξύ των συγγενών και φίλων τους και τη διάδοση της ιδεολογίας και των πεποιθήσεων της εξτρεμιστικής οργάνωσης μεταξύ των κατοίκων της Penza μέσω της σχετικής βιβλιογραφίας και έλαβε εκθέσεις για το έργο και τα χρήματα με τη μορφή δωρεών από τους συμμετέχοντες ».

“Με τη σειρά τους, οι συμμετέχοντες στην εξτρεμιστική οργάνωση … πραγματοποίησαν εργασίες που αποσκοπούσαν στη διακήρυξη και διάδοση της αντίστοιχης ιδεολογίας και πίστης: για λόγους προπαγάνδας, πραγματοποιούσαν συνομιλίες με τους κατοίκους της Penza σε δημόσιους χώρους και οικιστικούς χώρους, συμμετείχαν σε μυστικές συναντήσεις και άλλες δραστηριότητες που πραγματοποίησε ο εν λόγω οργανισμός και κατέβαλε μετρητά με τη μορφή εισφορών ».

Σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά φορολογικά αρχεία, ο Alushkin δεν ήταν ο πρόεδρος του πρώην “Arbekovo, Penza” καταχώρησε την κοινότητα των μαρτύρων του Ιεχωβά και δεν εμφανίζεται ανάμεσα στα ιδρυτικά του μέλη – ούτε κανένας από τους άλλους τρεις άνδρες κατηγορούσε την επιτροπή του.

Ένας εκπρόσωπος της Περιφερειακής Επιτροπής Ερευνών της Penza κατεύθυνε το Φόρουμ 18 να καλέσει τον υπολοχαγό Αντρέι Τσεπανόφ, επικεφαλής του Πρώτου Τμήματος Διερεύνησης Ιδιαίτερα Σημαντικών Εγκλημάτων κατά του Προσώπου και της Δημόσιας Ασφάλειας. Όταν το Φόρουμ 18 τηλεφώνησε στον συνταγματάρχη Chepanov και ζήτησε να συζητήσει την ποινική υπόθεση εναντίον των Μαρτύρων του Ιεχωβά, είπε ότι δεν μπόρεσε να σχολιάσει το τηλέφωνο και αμέσως έληξε την κλήση.

Κάποιοι νωρίτερα κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε κατ ‘οίκον περιορισμό

Στο Orenburg, οι Βλαντιμίρ Κοτσνύφ και Αλεξάντρ Σουβορόφ απελευθερώθηκαν από την προδικαστική κράτηση στις 3 Αυγούστου, μετά από 78 ημέρες, με εντολή δικαστή Inna Yangubayeva του περιφερειακού δικαστηρίου Λένιν της πόλης. Και οι δύο άνδρες βρίσκονται τώρα υπό κατ ‘οίκον περιορισμό.

Στο Μαγκαντάν, ο Κωνσταντίνος Πέτροφ απελευθερώθηκε από την προδικαστική κράτηση στις 3 Αυγούστου, αφού ένας δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου του Μαγκαντάν υποστήριξε την έκκλησή του κατά της κράτησής του. Έχει επίσης τεθεί υπό κατ ‘οίκον περιορισμό.