ΑΖΕΡΜΠΑΪΖΑΝ: Δεύτερη καταδίκη αντιρρησία συνείδησης το 2018

Στις 6 Σεπτεμβρίου ένα δικαστήριο στο δυτικό Αζερμπαϊτζάν παρέδωσε ποινική καταδίκη σε έναν δεύτερο αντιρρησία συνείδησης του Μάρτυρα του Ιεχωβά. Ο Vahid Abilov έλαβε ένα χρόνο αναστολής φυλάκισης και θα παραμείνει υπό δοκιμασία για ένα έτος. Σχεδιάζει να προσφύγει. Μπορούν να ακολουθήσουν άλλες τρεις παρόμοιες περιπτώσεις.

Για δεύτερη φορά το 2018, ένα δικαστήριο του Αζερμπαϊτζάν έδωσε σε έναν νέο αντιρρησία συνείδησης ποινική καταδίκη επειδή αρνήθηκε να εκτελέσει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Το περιφερειακό δικαστήριο της Αγκτάμ απέδωσε στις 6 Σεπτεμβρίου τον 19χρονη Βαχίντ Αβιπόλοφ μια ανασταλείσα φυλάκιση ενός έτους και θα παραμείνει υπό δοκιμασία για ένα έτος. Σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του.

“Αυτή είναι η δεύτερη απόφαση τους τελευταίους δύο μήνες σύμφωνα με την οποία οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στο Αζερμπαϊτζάν διώκονται ποινικά ως αντιρρησίες συνείδησης”, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά παραπονέθηκαν στο φόρουμ 18. “Αν και είμαστε χαρούμενοι που ο Vahid Abilov δεν συνελήφθη, ετυμηγορία του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Αγκτάμ, είχε ακόμα κριθεί ένοχος λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεών του “.

Η καταδίκη Abilov ήρθε ακριβώς δύο μήνες μετά από ένα άλλο δικαστήριο στο δυτικό Αζερμπαϊτζάν καταδίκασε έναν άλλο αντιρρησία συνείδησης Emil Mehdiyev. Και ο ίδιος του δόθηκε ένας χρόνος αναστολής φυλάκισης ενός έτους και θα πρέπει να ζήσει υπό δοκιμασία για ένα έτος. Η έφεσή του κατά της καταδίκης του πρέπει να εξετασθεί στο Ganca Appeal Court στις 24 Σεπτεμβρίου (βλ. Παρακάτω).

Οι υποθέσεις τριών άλλων νεαρών ανδρών του Μάρτυρα του Ιεχωβά, οι οποίες παρόλα αυτά αρνήθηκαν τη στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης, παραδόθηκαν σε εισαγγελείς ή εξετάζονται. Η Εισαγγελική Αρχή στην Qakh επέμεινε ότι δεν θα κινήσει ποινική υπόθεση εναντίον του αντιρρησίας συνείδησης εκεί (βλέπε παρακάτω).

Το Γραφείο του Διαμεσολαβητή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της κυβέρνησης ισχυρίστηκε στο Φόρουμ 18 ότι παρότρυνε την “επιτάχυνση” της υιοθέτησης εναλλακτικής λύσης στη στρατιωτική θητεία. Ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει αναλάβει τις υποθέσεις Abilov ή Mehdiyev (βλ. Παρακάτω).

Τον Μάιο, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά συζήτησαν με ανώτερο αξιωματούχο της Κρατικής Επιτροπής για την Εργασία με Θρησκευτικές Οργανώσεις στο Μπακού τη δυσχερή κατάσταση των νεαρών ανδρών τους που δεν μπορούν να εκτελέσουν στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης. Ωστόσο, η συζήτηση δεν επιλύει το πρόβλημα (βλ. Παρακάτω).

Η διεθνής υποχρέωση αγνοήθηκε

Πριν από την προσχώρησή του τον Ιανουάριο του 2001 στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το Αζερμπαϊτζάν υποσχέθηκε επισήμως “να εγκρίνει, εντός δύο ετών από την ένταξή του, ένα νόμο για εναλλακτικές υπηρεσίες σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και εν τω μεταξύ να αποδοκιμάσει όλους τους αντιρρησίες συνείδησης που υπηρετούν σήμερα τη φυλακή (όταν ο νόμος περί εναλλακτικών υπηρεσιών έχει τεθεί σε ισχύ) να εκτελεί μη στρατιωτική στρατιωτική θητεία ή εναλλακτική στρατιωτική θητεία ».

Το Αζερμπαϊτζάν ουδέποτε υιοθέτησε έναν τέτοιο νόμο ούτε εισήγαγε καμία πολιτική εναλλακτική λύση στη στρατιωτική θητεία, παρά τις εκκλήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών. Πέντε μάρτυρες του Ιεχωβά που τιμωρούνταν από το δικαστήριο μεταξύ 2007 και 2013 για άρνηση υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας αναμένουν να λάβουν αποφάσεις στις προσφυγές τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Το Αζερμπαϊτζάν υπόκειται στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης (βλ. F18News 29 Αυγούστου 2018 http://www.forum18.org/archive.php?article_id=2408 ).

Χωρίς εναλλακτική λύση στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία των νέων ανδρών, οι αντιρρησίες συνείδησης αντιμετωπίζουν δίωξη δυνάμει του άρθρου 321.1 του Ποινικού Κώδικα. Αυτό δηλώνει: «Η απέλαση χωρίς νόμιμους λόγους προσκλήσεως σε στρατιωτική θητεία ή κινητοποίησης, με σκοπό την αποφυγή υπηρεσίας στο στρατό, τιμωρείται με φυλάκιση έως και δύο χρόνια [σε καιρό ειρήνης]» (βλέπε φόρουμ 18 του Αζερμπαϊτζάν θρησκευτική ελευθερία έρευνα http://www.forum18.org/archive.php?article_id=2081 ).

Ο κυβερνητικός διαμεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα “πρότεινε την επιτάχυνση” της εναλλακτικής υπηρεσίας;

Το Γραφείο του κυβερνητικού διαμεσολαβητή για τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχυρίστηκε στο Φόρουμ 18 στις 5 Σεπτεμβρίου ότι στις ετήσιες εκθέσεις της, η Elmira Suleymanova «πρότεινε την επιτάχυνση της υιοθέτησης του σχετικού νόμου» ώστε να επιτραπεί μια εναλλακτική λύση στη στρατιωτική θητεία.

Ερωτηθείς για το τι είχε κάνει ο Ombudsperson Suleymanova για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των διωκόμενων για άρνηση στρατιωτικής θητείας για λόγους συνείδησης, όπως ο Emil Mehdiyev, το Γραφείο του Διαμεσολαβητή απάντησε ότι δεν ήταν σε θέση να αναλάβει υποθέσεις που εκκρεμούσαν ενώπιον δικαστηρίου. Τόνισε ότι ο Μεχτίγιεφ είχε δοθεί αναστολή και ότι δεν είχε φυλακιστεί.

Η απάντηση δεν εξήγησε γιατί ο Mehdiyev θα έπρεπε να αντιμετωπίσει την άσκηση του δικαιώματός του να αποχωρήσει από τη στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, το Forum 18 ανέφερε στο Γραφείο του Διαμεσολαβητή την ποινική καταδίκη του Vahid Abilov. Δεν έλαβε καμία απάντηση.

Το 2018, η Υποεπιτροπή Διαπίστευσης της Παγκόσμιας Συμμαχίας Εθνικών Ιδρυμάτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υποβάθμισε το Γραφείο του Διαμεσολαβητή του Αζερμπαϊτζάν στο καθεστώς Β, επειδή «δεν έχει μιλήσει επαρκώς με τρόπο που προωθεί αποτελεσματικά την προστασία όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ισχυρισμοί περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν διαπραχθεί από κυβερνητικές αρχές “(βλέπε F18News 29 Αυγούστου 2018 http://www.forum18.org/archive.php?article_id=2408 ).

Ένας ντόπιος και δύο ξένων Μάρτυρες του Ιεχωβά έδειξαν την έλλειψη εναλλακτικής πολιτικής υπηρεσίας και τη δίωξη των αντιρρησιών συνείδησης σε συνάντηση στο Μπακού στις 3 Μαΐου με τον Σαγιούους Χέινταροφ, έναν από τους Αναπληρωτές Αρχηγούς της Κρατικής Επιτροπής για την Εργασία με Θρησκευτικές Οργανώσεις. Η επιτροπή της κρατικής επιτροπής για τη συνάντηση στην ιστοσελίδα της την ίδια μέρα δεν έκανε καμία αναφορά στις ανησυχίες του Μάρτυρα του Ιεχωβά σχετικά με την έλλειψη εναλλακτικής πολιτικής υπηρεσίας και τις διώξεις.

Μια άλλη ποινική καταδίκη αντιρρησίας συνείδησης

Ο μάρτυρας του Ιεχωβά Vahid Gunduz oglu Abilov (γεννημένος στις 2 Μαΐου 1999) κλήθηκε για υποχρεωτική στρατιωτική θητεία το 2017, όταν έφθασε στην ηλικία των 18 ετών.

Στις 31 Μαΐου 2017, ο Abilov ανέφερε το Γραφείο Συνταξιοδοτικής Περιφέρειας του Αδάμ και υπέβαλε γραπτή δήλωση που εξηγούσε την αντίρρησή του για στρατιωτική θητεία. Στις 10 Ιανουαρίου 2018, κλήθηκε και πάλι στο γραφείο συντάξεων και έγραψε μια άλλη δήλωση.

Όπως ζητήθηκε, στις 12 Μαρτίου, ο Abilov ανέφερε στον ανακριτή Rashad Gulmammadli από την Εισαγγελία και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αρνήθηκε τη στρατιωτική θητεία βάσει των θρησκευτικών του πεποιθήσεων.

Ο Abilov ενημερώθηκε αργότερα ότι είχε κινηθεί εναντίον του ποινική υπόθεση. Στις 9 Ιουλίου, κατηγορήθηκε ότι κατηγορήθηκε για παράκαμψη της στρατιωτικής θητείας σύμφωνα με το άρθρο 321.1 του Ποινικού Κώδικα. Η περίπτωσή του παραδόθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο του Ακμάμ. Το δικαστήριο βρίσκεται στην πόλη Quzanli, καθώς η πόλη του Agdam ελέγχεται από τη μη αναγνωρισμένη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Πρόκειται για μια περιοχή πρώτης γραμμής που βλέπει διαλείπουσες μάχες.

Στη δίκη του στις 6 Σεπτεμβρίου, ο δικηγόρος του Abilov υπέβαλε πρόταση για την περάτωση της ποινικής διαδικασίας. Ωστόσο, ο δικαστής Mahir Niftaliyev απέρριψε την πρόταση. Την ίδια ημέρα, ο δικαστής καταδίκασε τον Abilov σύμφωνα με το άρθρο 321 παράγραφος 1 του Ποινικού Κώδικα και του παραχώρησε μια ανασταλείσα φυλάκιση ενός έτους και απαίτησε να ζήσει υπό δοκιμασία για ένα έτος.

“Κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, ο Abilov επανειλημμένα προφορικά και γραπτώς εξήγησε τη θρησκευτική του θέση”, ανέφεραν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στο φόρουμ 18. “Ο Vahid Abilov πρόκειται να ασκήσει έφεση κατά της παράνομης ετυμηγορίας του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Αγκτάμ”. Οποιαδήποτε προσφυγή θα ακουστεί στο Ganca Appeal Court.

Τα τηλέφωνα στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Αγκάμ ανήλθαν αναπάντητα κάθε φορά που το φόρουμ 18 κλήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου. Το δικαστήριο προσφυγών της Ganca είπε στο φόρουμ 18 στις 18 Σεπτεμβρίου ότι δεν δέχθηκε καμία προσφυγή από τον Abilov.

Το Φόρουμ 18 προσπάθησε να φτάσει στον Ανακριτή Gulmammadli στο Γραφείο του Εισαγγελέα Agdam ή στον επικεφαλής του Rafayil Zeynalov. Ωστόσο, αξιωματούχοι δήλωσαν στις 17 Σεπτεμβρίου ότι και οι δύο ήταν εκτός γραφείου, ο Γκιουλμαμάλι σε ένα ταξίδι εργασίας και ο Ζεϊνανόφ σε μια συνάντηση.

24 Σεπτεμβρίου προσφυγή κατά ποινικής καταδίκης

Ο πρώτος αντιρρησίας συνείδησης, ο οποίος έδωσε ποινική καταδίκη το 2018, αναμένει την έφεσή του κατά της καταδίκης του. Ο δικαστής Alizamin Abdullayev του Ganca Appeal Court πρόκειται να ακούσει την έκκληση του 18χρονου Emil Mehdiyev το πρωί της 24ης Σεπτεμβρίου, δήλωσαν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στο Forum 18.

Κατά την τελευταία ακρόαση στις 6 Ιουλίου, το Επαρχιακό Δικαστήριο Barda καταδίκασε τον μάρτυρα του Ιεχωβά Emil Vilayat oglu Mehdiyev (γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1999) σύμφωνα με το άρθρο 321.1 του Ποινικού Κώδικα. Ο δικαστής του έδωσε ένα χρόνο αναστολής φυλάκισης και ζήτησε να ζήσει υπό δοκιμασία για ένα έτος (βλ. F18News 29 Αυγούστου 2018 http://www.forum18.org/archive.php?article_id=2408 ).

Μετά την πρόσκλησή του για στρατιωτική θητεία τον Δεκέμβριο του 2017, ο Mehdiyev ανέφερε επανειλημμένα στο γραφείο συντάξεων ότι δεν μπορούσε να εκτελέσει στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης και ότι ήταν πρόθυμος να εκτελέσει μια εναλλακτική πολιτική υπηρεσία.

Θα περάσουν άλλες διώξεις στο δικαστήριο;

Στις 7 Ιανουαρίου 2015, ο μάρτυρας του Ιεχωβά, με έδρα το Μπακού, Emin Tahmazov, απέστειλε τη δήλωσή του στο Γραφείο Φροντίδας Περιχώρων του Khatai του Μπακού, εξηγώντας την αντίρρησή του για στρατιωτική θητεία. Έδωσε άλλη δήλωση στις 10 Ιανουαρίου 2018 που εξηγούσε τις πεποιθήσεις του με περισσότερες λεπτομέρειες. Απαντώντας σε μια κλήτευση, συναντήθηκε με τον αρχηγό Mehman Qurbanov στις 14 Ιουνίου, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είπαν στο φόρουμ 18.

Ο Qurbanov είπε στον Tahmazov ότι είχε διατυπωθεί η δήλωση του ότι οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ του Στρασβούργου δεν ισχύουν γι ‘αυτόν και ότι πρέπει να εκτελέσει στρατιωτική θητεία.

Στις 21 Ιουνίου, ο Tahmazov κατέθεσε εκ νέου τη δήλωσή του στο Γραφείο Συντάξεων. Στις 25 Ιουνίου, αξιωματούχοι του είπαν ότι είχε ανατεθεί σε στρατιωτική μονάδα. Ο Τάμαζοφ έδωσε την έγγραφη δήλωσή του για τέταρτη φορά στις 9 Ιουλίου και ζήτησε και πάλι εναλλακτική πολιτική υπηρεσία. Οι υπάλληλοι του είπαν ότι η υπόθεσή του θα σταλεί στην Εισαγγελία.

Ο υπάλληλος που απάντησε στο τηλέφωνο στο γραφείο περισυλλογής του Khatai στις 18 Σεπτεμβρίου δήλωσε ότι ο Qurbanov δεν ήταν στο γραφείο. Αρνήθηκε να μεταφέρει το Forum 18 σε οποιονδήποτε άλλο.

Στις 29 Ιουνίου, ο μάρτυρας του Ιάχωβα Λεβάνι Οταρασβίλι, που εδρεύει στο Qakh, παρέδωσε στους υπαλλήλους του Γραφείου Επαναλειτουργίας του Qakh μια δήλωση που εξηγούσε την αντίρρησή του για στρατιωτική θητεία.

Στις 2 Ιουλίου, ο Otarashvili ανέφερε στο Γραφείο Συντάξεων, όπως απαιτούσε η ειδοποίηση πρόσκλησης που είχε λάβει. Ο αναπληρωτής διευθυντής του είπε ότι οι αναφορές από την ιατρική του εξέταση δεν ήταν πλήρεις και ότι θα επικοινωνούσε αργότερα. Στις 9 Ιουλίου, το Γραφείο Συντάξεων καλέστηκε τον Otarashvili και του ζήτησε να αναφέρει το επόμενο πρωί, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δήλωσαν στο φόρουμ 18. Στις 10 Ιουλίου, υπέβαλε δεόντως αναφορά στο Γραφείο Συντάξεων, όπου υπάλληλοι του έδωσαν επίσημη επιστολή, διαθέσιμος.

Στις 24 Ιουλίου, ο Otarashvili επέστρεψε στο Γραφείο Συντάξεων και συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Διευθυντή. Επιβεβαίωσε ότι η θρησκευτική του θέση δεν είχε αλλάξει και έγραψε άλλη δήλωση. Στις 25 Ιουλίου, ο Otarashvili πήγε ξανά στο Γραφείο Συντάξεων, επιβεβαίωσε ότι η θέση του δεν είχε αλλάξει και επανέλαβε το αίτημά του για εναλλακτική υπηρεσία. Ο αρχηγός δήλωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραπέμψει την υπόθεση στην Εισαγγελία.

Ένας επιθεωρητής του Επαρχιακού Γραφείου Συνταξιοδότησης Qakh – ο οποίος δεν έδωσε το όνομά του – επιβεβαίωσε στο Forum 18 στις 18 Σεπτεμβρίου ότι η υπόθεση του Otarashvili είχε παραδοθεί στην Επαρχιακή Εισαγγελία του Qakh. Ερωτηθείς γιατί, δεδομένου ότι ο Otarashvili είχε δηλώσει επανειλημμένα την ετοιμότητά του να κάνει εναλλακτική πολιτική υπηρεσία, ο επιθεωρητής απάντησε: «Επειδή δεν θέλει να υπηρετήσει [στο στρατό] .Δεν έχουμε εναλλακτική υπηρεσία».

Ένας υπάλληλος της Επαρχιακής Εισαγγελίας του Qakh επιβεβαίωσε στο Forum 18 στις 18 Σεπτεμβρίου ότι είχε λάβει υλικό για τον Otarashvili από το Γραφείο Συντάξεων. Ωστόσο, ο υπάλληλος – ο οποίος δεν έδωσε το όνομά του – τόνισε ότι δεν διεξάγεται έρευνα. “Μην ανησυχείτε, θα ασχοληθούμε με αυτό αντικειμενικά”, δήλωσε ο αξιωματούχος στο φόρουμ 18. “Δεν θα υπάρξει ποινική υπόθεση”.

Στις 5 Ιουνίου, ο Μάρτυρας του Ιεχωβά, Φαχάτ Χασανάλιγιεφ, με βάση το Khachmaz ανέφερε στο ιατρείο της Επαρχιακής Περιφέρειας Khachmaz ιατρική εξέταση. Επέστρεψε στο γραφείο συντάξεων στις 28 Ιουνίου και του δόθηκε σχέδιο ανακοίνωσης για τις 23 Ιουλίου. Αρνήθηκε να υπογράψει το έγγραφο. Ο Διευθυντής του Γραφείου Συντάξεων του φώναξε και απειλούσε να στείλει την υπόθεσή του στο Εισαγγελέα.

Στις 10 Ιουλίου, ο Χασανάλιγιεφ απέστειλε στο Γραφείο Συντάξεων μια δήλωση που εξηγούσε τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και ζήτησε εναλλακτικές πολιτικές υπηρεσίες. Στις 23 Ιουλίου, επέστρεψε στο Γραφείο Συντάξεων και συναντήθηκε με τον Αρχηγό και τον Αναπληρωτή Διευθυντή. Και οι δύο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα έρθουν σε επαφή με την έδρα και θα τους ζητήσουν να επιστρέψουν την επόμενη μέρα.

Στις 24 Ιουλίου, ο Χασαναλιέφ επέστρεψε στο Γραφείο Συντάξεων και συναντήθηκε με τον Αρχηγό, ο οποίος του προσέφερε μη στρατιωτικά καθήκοντα στο στρατό. Ο Χασαναλιέφ αρνήθηκε και ζήτησε αντ ‘αυτού εναλλακτική πολιτική υπηρεσία. Ο Αρχηγός απάντησε ότι δεν υπάρχει σχετική διάταξη στο Αζερμπαϊτζάν και ότι θα μεταβιβάσει την υπόθεση του Χασαναλιέφ στους ανώτερους υπαλλήλους για εξέταση. (ΤΕΛΟΣ)

Recommended For You