Ισπανία: Πέθανε η σοπράνο Μονσεράτ Καμπαγιέ

Aπεβίωσε το πρωί του Σαββάτου στη Βαρκελώνη, σε ηλικία 85 ετών, η ισπανίδα υψίφωνος Μονσεράτ Καμπαγιέ, σύμφωνα με το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν.

Η Μονσεράτ Καμπαγιέ (Montserrat Caballé, πλήρες ονοματεπώνυμο María de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch) ήταν σπουδαία Ισπανίδα υψίφωνος.

Γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1933 στη Βαρκελώνη και χάρη στη φωνή της και τις μοναδικές ερμηνείες της κατάφερε τη δεκαετία του ’70 και του ’80 να εξελιχθεί σε σοπράνο διεθνούς φήμης.

Αποφοίτησε από το Ωδείο της Βαρκελώνης το 1954 και έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο της το 1956 στην Βασιλεία, στην παράσταση της όπερας Μποέμ του Τζιάκομο Πουτσίνι.

Είχε κυκλοφορήσει μαζί με τον διάσημο βρετανό τραγουδιστή και μουσικό Φρέντι Μέρκιουρι, το άλμπουμ Barcellona.

H μεγάλη σοπράνο, η οποία είχε αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια, συμπλήρωσε στην καριέρα της περισσότερες από 4,000 παραστάσεις στην πεντηκονταετή διαδρομή της στη μουσική και μένει στην Ιστορία σαν μία από τις μεγαλύτερες ντίβες της όπερας, κάτι που η ίδια με σεμνότητα απέρριπτε:.

«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου θρύλο της όπερας, ούτε την ‘τελευταία ντίβα’ όπως με αποκαλούν συχνά οι δημοσιογράφοι. Κάθε εποχή έχει τις ντίβες της και στη δική μου περίπτωση το μόνο που έκανα είναι να κάνω τη δουλειά μου καλά, κατά το δυνατόν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».

Η Καμπαγιέ που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο Σαντ Πάου της Βαρκελώνης στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα στη μητρόπολη της Καταλονίας.

Recommended For You