Τι θα ισχύει φέτος με την αλλαγή της ώρας

Αλαλούμ προέκυψε μετά τις κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αλλαγή ή όχι της ώρας, δύο φορές το χρόνο. Το ζήτημα απασχόλησε αλλά τουλάχιστον για το φετινό Οκτώβριο η αλλαγή στη χειμερινή ώρα θα γίνει κανονικά.

Ετσι, η αλλαγή της ώρας γίνεται την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, δηλαδή για φέτος στις 28 Οκτωβρίου, με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Όμως, η μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει στην ΕΕ, με την Κομισιόν να θέλει να καταργήσει τις πολλαπλές ζώνες ώρας έχει προκαλέσει αναστάτωση.

Ωστόσο, ακόμη και αν αυτή είναι η τελευταία φορά, μέσα στο μήνα που έρχεται θα γίνει αλλαγή ώρας, την επόμενη εβδομάδα και για την ακρίβεια την ερχόμενη Κυριακή, 28 του μήνα.

Οι όποιες αποφάσεις οριστικοποιηθούν για την ώρα, θα ισχύουν από το 2019, όχι φέτος.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έχει δώσει πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να επιλέξει μέχρι το τέλος Απριλίου 2019 αν θα διατηρήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα, εφόσον επικυρωθεί το σχέδιο να μπει τέλος στην εποχική αλλαγή ώρας το 2019.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε στους ευρωβουλευτές την πρότασή του να τερματισθεί η υποχρέωση να προχωρούν οι δείκτες των ρολογιών μία ώρα τον Μάρτιο και στη συνέχεια να πηγαίνουν πίσω μία ώρα τον Οκτώβριο. Η πρόταση αυτή πρέπει τώρα να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Συμβούλιο της ΕΕ για να τεθεί σε εφαρμογή.

Στη συνέχεια, έγκειται στα κράτη μέλη να καθορίσουν ποια ώρα επιθυμούν να διατηρήσουν: τη θερινή ώρα ή τη χειμερινή ώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ζητεί από τις χώρες της ΕΕ να διαβιβάσουν την επιλογή τους το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου 2019. Αν το χρονοδιάγραμμα που προτείνεται από τις Βρυξέλλες γίνει σεβαστό, η αλλαγή ώρας την 31η Μαρτίου 2019 θα είναι το τελευταίο υποχρεωτικό πέρασμα στη θερινή ώρα.

Οι χώρες που επιθυμούν να επιστρέψουν μόνιμα στη χειμερινή ώρα θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να την αλλάξουν μια τελευταία φορά στις 27 Οκτωβρίου 2019, καθώς στη συνέχεια οι εποχικές αλλαγές ώρας δεν θα είναι πλέον δυνατές.

Η Επιτροπή βασίζεται κυρίως στο αποτέλεσμα μιας διαβούλευσης που έγινε φέτος το καλοκαίρι στο Ίντερνετ και στην οποία απάντησαν 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι, το 84% των οποίων τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας.

Η υποχρέωση αυτή είχε θεσπιστεί κυρίως για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, όμως η εξοικονόμηση που γίνεται είναι μικρή, σύμφωνα με την Κομισιόν, ενώ οι αλλαγές της ώρας επικρίνονται όλο και περισσότερο για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Recommended For You