Μεγάλος τριπλός σεισμός 6,8 Ρίχτερ, 5,6 και 5, 1 Ρίχτερ στην Ζάκυνθο

Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6,8 Ρίχτερ, ενώ είχε προηγηθεί ελάχιστα λεπτά πριν άλλες δύο σεισμικές δονήσεις εξίσου ισχυρές 5,6 και 5,1 Ρίχτερ , σύμφωνα με την προκαταρκτική λύση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στον Κυπαρισσιακό κόλπο κοντά στην Ζάκυνθο και ειδικότερα στα νησιά «Στροφάδες» νότια του νησιού

Ισχυρή σεισμική δόνηση, η οποία σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS ήταν μεγέθους 6,9 βαθμών, σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στο Ιόνιο πέλαγος. Λίγο μετά έγινε γνωστό ότι σύμφωνα με την αναθεωρημένη ελαφρά προς κάτω εκτίμηση του αμερικανικού γεωλογικού ινστιτούτου (USGS) που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών — σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο πέλαγος.

Το USGS διευκρίνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 124 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας.

Συνεχείς μετασεισμοί, ορισμένοι αρκετά ισχυροί, συνεχίζουν να γίνονται αισθητοί στη Ζάκυνθο, όπου λίγο πριν από τις 02:00 της Παρασκευής σημειώθηκε ισχυρός σεισμός, μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Ζάκυνθο Κ. Συνετός.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στη 01:54 και είχε μέγεθος 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το επίκεντρό του βρισκόταν στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 280 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Ζάκυνθο Κ. Συνετός μεταδίδει ότι η ηλεκτροδότηση στο νησί έχει διακοπεί, υπάρχουν υλικές ζημιές και οι κάτοικοι, ανάστατοι, έχουν βγει στους δρόμους χωριών και της πρωτεύουσας του νησιού.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ στη Ζάκυνθο, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα συντονιστικό των τοπικών αρχών στο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της πρωτεύουσας του νησιού.

Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές, κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες. Έσπασαν τζάμια στις προθήκες καταστημάτων αλλά και παράθυρα κατοικίες. Δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν τραυματισμοί μέχρι στιγμής.

Ιδιαίτερα αισθητός σε περιοχές της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας έγινε ο σεισμός που σημειώθηκε περί τη 01:55 σήμερα.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ

Δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής εάν υπάρχουν τραυματισμοί εξαιτίας του σεισμού.

Πριν από λίγη ώρα το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο είχε δώσει επίκεντρο τα νησιά των Στροφάδων ρήγμα το οποίο έχει δώσει ισχύρότατους σεισμούς ώς και 7 Ρίχτερ.

ΣΕΙΣΜΟΣ

Η σεισμική δόνηση ειχε μεγάλη διάρκεια και ένταση αφού το εστιακό βάθος ήταν μόλις 3,8 χιλιόμετρα. Η πρώτη αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών έδωσε τον πρώτο από τους τρεις σεισμούς στα 5,8 Ρίχτερ.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ

Οι μετασεισμοί που συνεχίζουν να ταρακουνούν το Ιόνιο είναι εξίσου μεγάλοι σε μέγεθος με τον μεγαλύτερο μέχρι στιγμής να είναι 4,9 Ρίχτερ και σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τον τριπλό σεισμό. Ακολούθησαν μέχρι στιγμής ακόμη

Recommended For You