Βγήκαν τα τεθωρακισμένα στη Γαλλία! Επί ποδός «πολέμου» 90.000 αστυνομικοί για τα «Κίτρινα Γιλέκα»

Ολόκληρη η Γαλλία  σήμερα βρίσκεται επί ποδός «πολέμου» με τον φόβο της επανάληψης των βίαιων συγκρούσεων σε όλο το μήκος και πλάτος της χώρας ενόψει των νέων διαδηλώσεων του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων».

Οι αρχές της χώρας βρίσκονται στο ύψιστο επίπεδο επιφυλακής για την «4η Πράξη» των κινητοποιήσεων του μαζικού αυτού κινήματος, που ενώ ξεκίνησε ως μία διαμαρτυρία για την αύξηση των καυσίμων έχει εξελιχθεί ως κύμα αμφισβήτησης κατά της πολιτικής του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.

Περίπου 90.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν τεθεί επί ποδός «πολέμου» σε ολόκληρη τη Γαλλία και 8.000 στο Παρίσι, ενώ από τις επτά το πρωί έχουν επιστρατευθεί γύρω από τα Ηλύσια 12 τεθωρακισμένα οχήματα για να διαλύσουν τα πιθανά οδοφράγματα

Εως τις 11:00 ώρα Ελλάδος τουλάχιστον 340 άτομα είχαν τεθεί υπό κράτηση. Οι αρχές φοβούμενες μην επαναληφθούν οι σκηνές βίες, που συντάραξαν τη γαλλική πρωτεύουσα το περασμένο Σάββατο, έχουν ενισχύσει τους ελέγχους στους σταθμούς και πραγματοποιούν έρευνες για επικίνδυνα αντικείμενα στις παρυφές των σημείων συνάντησης των διαδηλωτών που θα συμμετάσχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις.

Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους που έφθαναν στην πρωτεύουσα από άλλες περιοχές και στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν μάσκες, σφενδόνες, σφυριά, ή ακόμη και κομμάτια από τις πλάκες του πεζοδρομίου πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Όπως σχολίασε ο γενικός διευθυντής της χωροφυλακής Ρισάρ Λιζουρέ, ένας «άνευ προηγουμένου» μηχανισμός έχει τεθεί σε λειτουργία, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ «όλα τα στοιχεία μας επιτρέπουν να σκεφθούμε πως τα ακραία στοιχεία θα επιδιώξουν να κινητοποιηθούν».

Οι αρχές επιθυμούν πάση θυσία να αποφευχθεί μία επανάληψη των σκηνών του περασμένου Σαββάτου, ιδίως εκείνες με τα επεισόδια στο Παρίσι που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη στη Γαλλία και σε ολάκερον τον πλανήτη.

Για σήμερα, πολλές ξένες πρεσβείες έχουν συστήσει στους υπηκόους των χωρών τους να είναι προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους στο Παρίσι, ή ακόμη καλλίτερα εάν μπορούν να αναβάλλουν το ταξίδι τους.

Μαγαζιά, μνημεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μουσεία, θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστή η Όπερα, το Λούβρο, ο πύργος του ‘Αιφελ. Κλειστοί και οι δρόμοι γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου και κλειστές 40 στάσεις του μετρό.

Με κατεβασμένα τα σιδερένια ρολά θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα στις κεντρικές λεωφόρους καθώς και σε άλλα στρατηγικά σημεία της πόλης. Χαρακτηριστική η εικόνα της Λεωφόρου των Ηλύσιων με τις βιτρίνες των καταστημάτων καλυμμένες με κόντρα πλακέ και αυτό δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα.

Μεγάλα ακριβά καταστήματα, όπως αυτό του οίκου Louis Vuitton προστατεύουν τις βιτρίνες τους με σιδερένιες πλάκες, αφού πολλά κόντρα πλακέ ξηλώθηκαν για οδοφράγματα το προηγούμενο Σάββατο.

Τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση έκανε έκκληση στο δημοκρατικό συναίσθημα των πολιτών της, εκφράζοντας την ανησυχία της για την επανάληψη των βίαιων επεισοδίων: «κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είδαμε τη γέννηση ενός τέρατος, που ξέφυγε από τον έλεγχο των γενητόρων του», δήλωσε ο Καστανέρ, χαρακτηρίζοντας τις διαστάσεις που έχει λάβει το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», που ενώ ξεπήδησε από τις μεσαίες και χαμηλού εισοδήματος τάξεις, το έχουν αγκαλιάσει πλέον πολλά άλλα στρώματα της κοινωνίας, όπως οι μαθητές Λυκείου.

Σύμφωνα δε, με χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Way το 68% των Γάλλων υποστηρίζει το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων».

Αντιπροσωπεία του κινήματος που συναντήθηκε χθες βράδυ με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε πως ο επικεφαλής της κυβέρνησης τους διαβεβαίωσε «πως έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης».

«Ο πρωθυπουργός μας άκουσε και υποσχέθηκε να διαβιβάσει τα αιτήματά μας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τώρα πλέον αναμένουμε τον Εμμανουέλ Μακρόν», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ένας από τους εκπροσώπους των «Κίτρινων Γιλέκων», ο Μπενζαμέν Κοσί.

Τηρώντας μια σιωπηλή στάση κατά τις προηγούμενες ημέρες, ο Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί στο λαό του με διάγγελμα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πληθύνει τα μηνύματα υπέρ μίας αλλαγής της κυβέρνησης, ή ακόμη και απομάκρυνσης του Μακρόν, ο οποίος ήδη έχει πέσει στην εκτίμηση των πολιτών, οι οποίοι όλο και συχνότερα τον κατηγορούν πως είναι «ο πρόεδρος των πλουσίων».

Recommended For You