Έκτακτο δελτίο καιρού: Πού θα χτυπήσει η «Σοφία» τις επόμενες ώρες

Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Τετάρτης  και από τα βορειοδυτικά, με κυρία χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τις καταιγίδες στις θαλασσιές και παραθαλάσσιες – κυρίως – περιοχές και τους πολύ θυελλώδεις άνεμους στα πελάγη.

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν απόψε το βράδυ στα ορεινά – ημιορεινά της ηπείρου, της Μακεδονίας, της δυτικής στερεάς, που κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν. Από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά της χώρας.

Έρχονται πολικές θερμοκρασίες

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, από τις πρώτες κιόλας ώρες της Πέμπτης ο  καιρός θα είναι καθαρά χειμωνιάτικος για τις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Το αίτιο θα είναι οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες που θα εισέλθουν στη χώρα μας από το βορρά αλλά και οι χιονοπτώσεις που θα «σαρώσουν» ακόμη και πεδινά τμήματα από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας μέχρι και τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Από την Πέμπτη κιόλας, όπως αναφέρει ο κ. Καλλιάνος,  οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πολύ πυκνές κυρίως σε περιοχές της βορειοανατολικής Στερεάς, της βόρειας Εύβοιας, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας αλλά και της Θράκης. «Από την Πέμπτη και έπειτα και ειδικά κατά τη διάρκεια της Παρασκευής το ψύχος θα είναι έντονο σχεδόν σε κάθε γωνιά της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και σε πολλά από τα νησιά των Επτανήσων αλλά και του κεντρικού και βορείου Αιγαίου. Προφανώς και οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κατρακυλήσουν πολύ κάτω από το μηδέν. Ειδικά στη Δυτική Μακεδονία, από την Παρασκευή και μετά, θα υπάρξουν ορεινές περιοχές που η ελάχιστη θερμοκρασία θα αγγίξει ακόμη και τους -17 βαθμούς κελσίου!».

Μετά την Πέμπτη φαίνεται ότι και πολλά από τα νησιά του Ιονίου αλλά και του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου θα δεχτούν χιονοπτώσεις ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.
Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Οι χιονοπτώσεις και ο παγετός έχουν προκαλέσει προβλήματα σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου αρκετών περιοχών της χώρας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αχαΐα κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Καλαβρύτων – Βραχνίου – Σούβαρδου, από το 7ο, έως το 9ο χιλιόμετρο.

Στην Αιτωλοακαρνανία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα εξής σημεία:

– Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – Πλατάνου, από την τοπική κοινότητα Παλαιοπύργου, έως την τοπική Πλατάνου.

– Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – ‘Ανω Χώρας, από την τοπική κοινότητα Λιμνίτσας, έως την τοπική ‘Ανω Χώρας.

– Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – Ελευθέριανης, προς τις τοπικές κοινότητες Παλαιοπύργου, Ελευθέριανης και Αγίας Κυριακής.

– Στην εθνική οδό Καλλιθέας – Προυσού, από το 13ο, έως το 18ο χιλιόμετρο.

Recommended For You