Κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα Παραίτηση Καμμένου Όλες οι Εξελίξεις

Το γύρο του κόσμου κάνουν οι ραγδαίες πολικές εξελίξεις της χώρας μας, με τα διεθνή ΜΜΕ να αναφέρονται εκτενώς στην είδηση της αποχώρησης του Πάνου Καμμένου από την κυβερνητική συμμαχία, καθώς και με την επόμενη μέρα, η οποία περιέχει μεταξύ άλλων την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«O δεξιός υπουργός Άμυνας της Ελλάδας παραιτήθηκε την Κυριακή διαμαρτυρόμενος για μια συμφωνία που τερματίζει την μακροχρόνια διαμάχη με την «Μακεδονία» για το όνομά της, ρίχνοντας σύννεφα στο μέλλον της κυβέρνησης λίγους μήνες πριν τις εκλογές, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Ο Καμμένος έχει αποκαλέσει εθνικό ξεπούλημα τη συμφωνία κι είχε επανειλημμένα απειλήσει να φύγει αν ερχόταν προς κύρωση στην ελληνική βουλή». 

«Η έξοδος του Πάνου Καμμένου, που αποκάλεσε «ξεπούλημα» τη συμφωνία, θέτει σε κίνδυνο την κυβέρνηση συνασπισμού» αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian.

«Ελλάδα: Κυβερνητική κρίση λόγω της συμφωνίας για το όνομα με την ‘Μακεδονία’», τιτλοφορείται το άρθρο της αυστριακή Kurier, επισημαίνοντας ότι «είναι ασαφές αυτή τη στιγμή τι σημαίνει αυτό για τον ελληνικό κυβερνητικό συνασπισμό».

Από την πλευρά της, η αυστριακή Der Standard σημειώνει ότι όχι μόνον ο Πάνος Καμμένος, αλλά «και το σημαντικότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η συντηρητική Νέα Δημοκρατία είναι ενάντια στη συμφωνία».

Για το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel «Η αποχώρηση Καμμένου δεν σημαίνει απαραίτητα απώλεια της πλειοψηφίας για τον Τσίπρα στη Βουλή…. Ακόμη κι αν ο Καμμένος αρνηθεί να στηρίξει την κυβέρνηση, μπορεί ορισμένοι βουλευτές των ΑΝΕΛ να μην ακολουθήσουν τον αρχηγό τους και να στηρίξουν τον Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα διαθέτει 145 έδρες στη βουλή και η πλειοψηφία του εξαρτάται από την στήριξη των βουλευτών των ΑΝΕΛ… Ο Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης την ερχόμενη εβδομάδα από τη Βουλή. Σε περίπτωση ήττας ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο. Στις δημοσκοπήσεις ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα βρίσκεται ολοένα και πιο πίσω από τους αντιπολιτευόμενους συντηρητικούς».

Η γερμανική FAZ τονίζει από την πλευρά της ότι ενώ «η διαχρονική διαμάχη για το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και «Μακεδονίας» θα μπορούσε σύντομα να επιλυθεί καθώς το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ άνοιξε το δρόμο για μια διευθέτηση την Παρασκευή, η ελληνική κυβέρνηση είναι διασπασμένη».

«Ο έλληνας υπουργός Άμυνας που ηγείται του δεξιού λαϊκιστικου  κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες παραιτήθηκε διαφωνώντας για το νέο όνομα της  ΠΓΔΜ. Η απόφαση λήφθηκε λίγο πριν την ψηφοφορία στο ελληνικό  κοινοβούλιο για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών» γράφει η FAZ και προσθέτει:

«Δεν είναι σαφές τι σημαίνει αυτό για τον ελληνικό κυβερνητικό συνασπισμό. Το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα έχει 145 έδρες στο κοινοβούλιο και μέχρι σήμερα στηρίζονταν στους βουλευτες των ΑΝΕΛ για να έχει πλειοψηφία στη Βουλή που έχει 300 έδρες. Οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα μέχρι τον Οκτώβριο» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Για «κυβερνητική κρίση στην Αθήνα» κάνει λόγο η Handelsblatt,τονίζοντας ότι το «εθνικιστικό κόμμα των ΑΝΕΛ αποσύρεται από την κυβέρνηση διαφωνώντας με τη συμφωνία για το όνομα της «Μακεδονίας» και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου τον Οκτώβριο».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο μετά την παραίτηση του έλληνα υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, γράφει η γαλλική Le Monde.

H εφημερίδα τονίζει ότι «ο Π.Καμμενος παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη συμφωνία που τερμάτισε τη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και «Μακεδονίας» για το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας. Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε την Παρασκευή (11 Ιανουαρίου) την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, η οποία γίνεται τώρα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με βάση τη συμφωνία που είχε συναφθεί τον περασμένο Ιούνιο.

» Ο Πάνος Καμμένος είναι ο ιδρυτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), ενός μικρού εθνικιστικού κόμματος το οποίο στήριζε την κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του Τσίπρα από το 2015. Ποτέ δεν έχει κρύψει την εχθρότητα του για τη συμφωνία με τη «Μακεδονία», θεωρώντας ότι αυτό το όνομα πυροδοτεί αξιώσεις για ελληνικό έδαφος» γράφει η Le Monde.

«Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι θα ζητήσει αμέσως από το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του» τονίζει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει ότι «το θέμα της ονομασίας της «Μακεδονίας» είχε ήδη οδηγήσει τον Οκτώβριο στην παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, αρχιτέκτονα της συμφωνίας, ο οποίος θεώρησε ότι δεν είχε επαρκή υποστήριξη από τον Τσίπρα στις κακές σχέσεις του με τον Καμμένο. Από εδώ και πέρα, η αποχώρηση από την κυβέρνηση του αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα, ενώ οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο».

Ο έλληνας υπουργός Άμυνας ανακοινώνει την παραίτησή του πριν την ψηφοφορία στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, γράφει η Liberation. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Tσίπρας ζήτησε από την ελληνική Βουλή να προχωρήσει «άμεσα» σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας του, που είναι ένθερμος αντίπαλος του νέου ονόματος της «Μακεδονίας» γράφει η γαλλική εφημερίδα.

«Οι βουλευτές στην «Μακεδονία» συμφώνησαν την Παρασκευή, με την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, να μετονομάσουν τη χώρα τους σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Τώρα εναπόκειται στους Έλληνες βουλευτές να αποφασίσουν για το νέο αυτό όνομα, σύμφωνα με τη συμφωνία Πρεσπών. Ο Π. Καμμένος, ο οποίος είναι αντίθετος με τη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας στη γειτονική χώρα για ιστορικούς λόγους, έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με την έγκριση της συμφωνίας Ελλάδος – ΠΓΔΜ, την οποία θεωρεί «αντισυνταγματική». Ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα συμπέσει με τις ευρωεκλογές» γράφει η Liberation.

«Ο υπουργός Άμυνας παραιτήθηκε για την αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας» γράφει η βρετανική Daily Mail. «Ο Τσίπρας ενδέχεται να χρειαστεί την αντιπολίτευση για να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών» καταλήγει το δημοσίευμα.

Η παραίτηση Καμμένου εξαιτίας της διαφωνίας του στο ζήτημα της ονομασίας που απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι κεντρικό θέμα στο πρακτορείο της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ», με ρεπορτάζ του ανταποκριτή τ

ου στην Αθήνα.

Στην παραίτηση Kαμμένου, την ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει ο Αλ.  Τσιπρας και τον διορισμό του Ναυάρχου Β. Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Άμυνας αναφέρονται, με μετριοπαθή ρεπορτάζ, τα μεγάλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως το Anadolu και το CNN Turk.

Recommended For You