Εκτοξεύτηκε με επιτυχία ο ελληνικός δορυφόρος Hellas Sat 4

Εκτοξεύτηκε με απόλυτη επιτυχία στις 23:01 ο ελληνικός δορυφόρος Hellas Sat 4 , από την Γαλλική Γουιάνα, προκειμένου να λάβει την τροχιακή θέση της Ελλάδος και της Κύπρου.

Ως ένα πολύ σημαντικό βήμα χαρακτήρισε την εκτόξευση του ελληνικού δορυφόρου Hellas Sat 4 ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, σε δηλώσεις του στην ειδική εκπομπή της ΕΡΤ1, αμέσως μετά την επιτυχή εκτόξευσή του από τη Γαλλική Γουιάνα. Ο Ν. Παππάς είπε ότι «η Ελλάδα με την εκτόξευση του Hellas SAT 4 θα έχει ένα σμήνος δύο δορυφόρων στην ελληνική τροχιακή θέση. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Είμαστε, πλέον, πολύ μακριά από την περίοδο που και ένα κομμάτι του πολιτικού συστήματος δεν αντιλαμβανόταν ότι έπρεπε να έχουμε μια συμπαγή στρατηγική για το Διάστημα. Η εκτόξευση του Hellas SAT 4 θα αυξήσει τις δυνατότητές μας για αυτόνομες δορυφορικές επικοινωνίες, την άμυνα και την ασφάλεια, ενώ και η ΕΡΤ θα αξιοποιήσει τις δυνατότητές του».

Αναφερόμενος στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε ότι «οι αναταράξεις που συναντήσαμε είναι έτη φωτός μακριά. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο ΕΛΔΟ ήταν μια αναγκαιότητα. Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός έχει ήδη συνάψει διεθνείς συμφωνίες και τις επόμενες μέρες θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ακόμη περισσότερα βήματα. Επιταχύνεται η ανάπτυξη της πολιτικής μας για το Διάστημα, οι πάντες έχουν αντιληφθεί τη σπουδαιότητά της, ο ΕΛΔΟ στελεχώνεται και θα είναι σε θέση να συντονίσει όλους τους φορείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που ασχολούνται με το Διάστημα».

Τέλος, ο Ν. Παππάς υπογράμμισε ότι η χώρα καλώς επένδυσε στο πεδίο του διαστήματος: «Ήταν εντυπωσιακά τα βιογραφικά που κατατέθηκαν για τις θέσεις του προσωπικού του ΕΛΔΟ. Όταν η χώρα έχει συμπαγή διαστημική πολιτική αρκετός κόσμος απασχολείται όταν οι τεχνολογίες διαστήματος διαχέονται στην οικονομία και την κοινωνία. Καλώς επενδύουμε σε αυτό το πεδίο και κακώς το είχαμε εγκαταλείψει. Η σημερινή είναι μια καλή μέρα. Υπήρξε μια τομή σε αυτό το πεδίο. ‘Απαντες αντιλαμβάνονται και κανείς δεν ζητάει να κάνουμε πισωγυρίσματα. Κανείς δεν λέει να «κλείσει ο ΕΛΔΟ». Καταφέραμε να κάνουμε αυτά τα πράγματα αυτονόητα και καλούνται όλοι να συμβάλλουν σε αυτό»

«Με την εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 4 η Ελλάδα καταλαμβάνει πια ισχυρή θέση στο διεθνή διαστημικό χάρτη παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου όπου απαιτηθεί. Θα παρέχει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απολύτως αξιόπιστες δορυφορικές επικοινωνίες», δήλωσε στη ΕΡΤ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ευάγγελος Αποστολάκης

Recommended For You