Πέθανε ο ηθοποιός Θάνος Γραμμένος

Γεννημένος το 1927 στο Αγρίνιο, σπούδασε στις δραματικές σχολές του Σωκράτη Καραντινού και του Εθνικού Θεάτρου και συμμετείχε σε αρκετές κλασικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου όπως ο Θίασος και τα Πέτρινα χρόνια.

Ο Γραμμένος έγινε ευρέως γνωστός από τον ρόλο του υπηρέτη Μαθιού της κινηματογραφικής οικογένειας των «Φουρτουνάκηδων» στη ταινία «Η Νεράιδα και το Παλικάρι».

Ήταν ένας από τους συνιδρυτές του συνεταιρικού θιάσου του Σ.Ε.Η. Άρμα Θεάτρου, ενώ εργάστηκε και ως βοηθός σκηνοθέτη στον κινηματογράφο.

Δούλεψε ως δημοσιογράφος στο λογοτεχνικό περιοδικό Eπιθεώρηση Τέχνης, όπου έγραψε κριτική θεάτρου και κινηματογράφου και το 1974 ίδρυσε την εκδοτική εταιρεία Θυμάρι.

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή, στις 2μ.μ στο κοιμητήριο του Χολαργού.

Τον θάνατο του ηθοποιού γνωστοποίησε ο Σπύρος Μπιμπίλας μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

«Ακόμα ένας αγαπημένος κ καλός συνάδελφος έφυγε….Ο Θάνος Γραμμένος.. Αύριο τον αποχαιρετάμε από το κοιμητήριο Χολαργού στις 2μμ.. Καλό του ταξίδι».

Αναλυτικά η φιλμογραφία

45m² (2010)
Ταξίδι στη Μυτιλήνη (2010)
Το πέρασμα (2006)
Ο τελευταίος Ταμπάκος (2001)
Το καναρινί ποδήλατο (1999) [Σιούτης]
Μιρουπάφσιμ (1997)
Βαλκανιζατέρ (1996)
Προς την ελευθερία (1996)
Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995)
Παράθυρο στη δύση (1994) [μπαρμπα-Κόλας (Νικόλας)]
Ο δραπέτης (1991)
Ο Τζώνυς Κελν κυρία μου (1991)
Τα χρόνια της μεγάλης ζέστης (1991)
Ο Παράδεισος ανοίγει με αντικλείδι (1987)
Τα παιδιά της Χελιδόνας (1987)
Ανταύγειες πάθους (1987)
Παράξενη συνάντηση (1986) [Γεράσιμος]
Εν πλω (1985) [Μαρίνος]
Πέτρινα χρόνια (1985)[πολιτικός κρατούμενος]
Προσοχή, κίνδυνος! (1983)
Οι δρόμοι της αγάπης είναι νυχτερινοί (1981)
Μεγαλεξανδρος (1980)
Η καγκελόπορτα (1978)
Υπόθεση Πολκ (1978)
Οι κυνηγοί (1977)
Ο θίασος (1975)
Ψυχή και σάρκα (1974)
Μοντέλο (1974)
Τα χρώματα της ίριδος (1974)
Με φόβο και πάθος (1972)
Μέρες του ’36 (1972) [αδελφός του κατάδικου]
Αγάπησα μια… πολυθρόνα (1971)
Αναπαράσταση (1970) [Γιώργης]
Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο (1970)
Υπολοχαγός Νατάσσα (1970)
Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (1969)
Η νεράιδα και το παληκάρι (1969)
Το… θύμα (1969)
Ο παλληκαράς (1961)
Είμαι αθώος (1960)
Μαρία Πενταγιώτισσα (1957)

Tags:

Share this post