Νέα Ζηλανδία: Πολλοί νεκροί σε επιθέσεις ενόπλων σε δύο τεμένη

Επιθέσεις ενόπλων έλαβαν χώρα σε δύο μουσουλμανικά τεμένη στην πόλη Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας, με την αστυνομία να κάνει λόγο για «πολλούς νεκρούς».

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε τοπικά μέσα ότι υπάρχουν τουλάχιστον εννέα νεκροί, αλλά οι αρχές δεν έχουν προς το παρόν επιβεβαιώσει την πληροφορία. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Stuff, επικαλούμενος πηγές που δεν κατονομάζει αναφέρει ότι υπάρχουν φόβοι πως ο τελικός απολογισμός θα ανέρχεται πιθανόν «έως και τους 30». Δεκάδες είναι και οι τραυματίες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Ένα άτομο βρίσκεται υπό κράτηση, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι δράστες αναζητούνται.

«Τρέχαμε για τη ζωή μας και βλέπουμε ανθρώπους να αιμορραγούν στο έδαφος… Έχω ακόμη φίλους μέσα στο τέμενος, που δεν ξέρω τι έχουν απογίνει. Φοβάμαι για τη ζωή τους» δήλωνε αυτόπτης μάρτυρας στους δημοσιογράφους.

Σε ανακοίνωσή της η πρωθυπουργός, Τζακίντα Άρντερν, ανέφερε πως αν και οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες, «μπορώ να σας πω από τώρα ότι αυτή θα είναι μία από τις πιο σκοτεινές ημέρες στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας».

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τοπικά μέσα τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφθαναν στο ένα από τα δύο τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν όταν διαπράχθηκε η επίθεση. Είναι όλα σώα, ενώ ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.

Ως «ακροδεξιά τρομοκρατική επίθεση» χαρακτηρίζει η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας τις ένοπλες επιθέσεις σε μουσουλμανικά τεμένη που πραγματοποιήθηκαν στο Κράιστσερτς. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στα 49 άτομα οι τραυματίες έφτασαν τους 48. Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επίθεση που έχει σημειωθεί ποτέ στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας και οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου χαρακτηρίζουν τη μέρα αυτή ως την «πιο σκοτεινή» που έχει βιώσει ο τόπος.

Τρία άτομα έχουν συλληφθεί ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε πως έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις σε ένα εξ αυτών ενώ όπως έχει γίνει γνωστό ο ένας εκ των δραστών είναι ένας Αυστραλός λίγο μικρότερος από 30 ετών σε βάρος του οποίου ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία κατά συρροή.

Ωστόσο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το όνομά του κατά συνέπεια δεν έχει καταστεί σαφές εάν είναι και ο άνδρας που έκανε Live μετάδοση της επίθεσης σε ένα από τα δύο τεμένη, στο Facebook. Οι αρχές πάντως ξεκαθάρισαν πως ουδείς των συλληφθέντων και υπόπτων είχε απασχολήσει ποτέ την αστυνομία.

Στο μεταξύ η αστυνομία εντόπισε εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί σε οχήματα σε διάφορα σημεία τη πόλης ενώ υπάρχουν αναφορές και για ελεγχόμενες εκρήξεις. Η αστυνομία απέκλεισε σχεδόν όλη την πόλη και ζήτησε να κλείσουν όλα τα τεμένη ενώ αρκετά κτήρια εκκενώθηκαν.

Τι γνωρίζουμε για τις επιθέσεις και το βασικό δράστη

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στη 1:40μμ (τοπική ώρα) στο τέμενος Μαστζίντ Αλ Νουρ, κοντά στο πάρκο Χάγκλεϊ και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ακούστηκαν τουλάχιστον 30 πυροβολισμοί.

Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί και τελικά 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους- οι άλλοι επτά τραυματίστηκαν θανάσιμα στη δεύτερη επίθεση που ακολούθησε χρονικά.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο τέμενος, όπως αφηγήθηκε κλαίγοντας. Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε παιδιά να πυροβολούνται. «Είχα πτώματα πάνω μου», ανέφερε.

Άλλοι μάρτυρες περιέγραφαν σκηνές πανικού με ανθρώπους να τρέχουν προς πάσα κατεύθυνση και άλλους να σέρνονται αιμόφυρτοι στην είσοδο του τεμένους.

Ο Φαράν Φαρίζ που βρισκόταν μέσα στο τζαμί με άλλα περίπου 100 άτομα περιέγραψε τη στιγμή της επίθεσης. «Δεν ήξερα πώς ακούγεται ένα όπλο. Οι πυροβολισμοί έπεφταν και οι άνθρωποι συνέχιζαν να προσεύχονται. Είδα δύο γυναίκες και τέσσερις άνδρες να έχουν τραυματιστεί θανάσιμα. Όλο το τζαμί θύμιζε πεδίο μάχης» είπε στην ιστοσελίδα Stuff.

Κάποιοι ανέφεραν πως είδαν έναν άντρα με όπλο και στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος να ανοίγει πυρ με αυτόματο τουφέκι άνοιξε πυρ μέσα στο τέμενος.

Αυτή η επίθεση φαίνεται να συνδέεται με έναν 28χρονο Αυστραλο που διατηρεί προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το όνομα χρήστη “Brenton Tarrant” και προχώρησε στη live μετάδοσης της ένοπλης επίθεση στο τέμενος.

Ο δράστης εμφανίζεται να κουβαλάει στο αυτοκίνητό του ένα μικρό οπλοστάσιο, να εισβάλει στο τέμενος και να πυροβολεί ασταμάτητα ενώ παιδιά, γυναίκες και άνδρες προσπαθούν να βρουν ένα σημείο για να γλυτώσουν από τα πυρά. Αλλά η προσπάθειά τους ήταν μάταια καθώς ο δράστης επανέρχεται αρκετές φορές  για να αποτελειώσει όσους κατάφεραν να ξεφύγουν ή είναι πεσμένοι στο έδαφος και αιμορραγούν.

Σημειώνεται πως οι αρχές ζήτησαν το βίντεο να «κατέβει» από όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το YouTube.

Επίσης ο δράστης είχε ανεβάσει στο διαδίκτυο ένα «μανιφέστο» μισαλλοδοξίας 73 σελίδων στο οποίο κάνει λόγο για «εισβολείς» μουσουλμάνους και πρόσφυγες ή μετανάστες, υποστηρίζει πως κανένα σημείο του πλανήτη δεν είναι πλέον ασφαλές και δηλώνει πως «εκπροσωπεί τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων και άλλων εθνικιστών» γράφοντας ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη των ανθρώπων μας και το μέλλον των λευκών παιδιών».

Λίγη ώρα αργότερα εκκενώθηκε και τέμενος στην περιοχή Λίνγουντ και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σε αυτή την επίθεση σκοτώθηκαν επτά άτομα.

Μην πηγαίνετε στα τεμένη

Στο μεταξύ η αστυνομία προέτρεψε τους πιστούς να αποφεύγουν τα τεμένη αν και η Παρασκευή είναι ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι η μέρα αυτή ημέρα είναι «η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα και επισήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δράστες ασύλληπτοι.

Τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφθαναν στο ένα από τα δύο τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν όταν διαπράχθηκε η επίθεση. Είναι όλα σώα, είπε ένας από τους τεχνικούς. Ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.

Οι μουσουλμάνοι είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013.

Recommended For You