Boeing: Τρόμος για το λογισμικό των αεροσκαφών 737 Max 8 – Τι καταγγέλλουν οι πιλότοι

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ιστορίας της αντιμετωπίζει η Boeing μετά την καθήλωση στο έδαφος των αεροσκαφών 737 Max 8 και 9 από τις Αρχές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και άλλων χωρών. Ειδικά από τη στιγμή που τα μαύρα κουτιά από τη συντριβή αεροσκάφους του 737 Max 8 της Ethiopian Airlines έβγαλαν τα πρώτα συμπεράσματα. «Κατά τη διάρκεια της έρευνας στον καταγραφέα δεδομένων πτήσης (FDR), παρατηρήθηκαν σαφείς ομοιότητες μεταξύ της πτήσης 302 της Ethiopian Airlines και της πτήσης 610 της Lion Air», δήλωσε χθες η υπουργός Μεταφορών της Αιθιοπίας Νταγκμαουίτ Μόγκες σε συνέντευξη Τύπου. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει όντως πρόβλημα και επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις.

αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» αποκαλύπτει ότι τον περασμένο Νοέμβριο πιλότοι στις ΗΠΑ είχαν διαμαρτυρηθεί στην κατασκευάστρια εταιρεία για την ύπαρξη λογισμικού που ελέγχει αυτοματοποιημένες λειτουργίες των αεροσκαφών αυτών υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά.

Σύμφωνα με την «Washington Post», τον Νοέμβριο έγινε στα γραφεία του συνδικάτου πιλότων Allied Pilots Association συνάντηση εκπροσώπων τους με στελέχη της Boeing. Η ένταση ήταν μεγάλη, καθώς τότε ένα από τα αεροσκάφη της εταιρείας που ανήκε στη Lion Air είχε πέσει στη θάλασσα στην Ινδονησία.

Μετά τη συντριβή η Boeing είχε εκδώσει οδηγία αποκαλύπτοντας ότι τα μοντέλα 737 Max 8 είχαν εγκατεστημένο νέο λογισμικό για τις αυτοματοποιημένες λειτουργίες των αεροσκαφών. «Ορισμένοι πιλότοι ήταν έξαλλοι επειδή δεν είχαν ενημερωθεί για το λογισμικό όταν είχε παρουσιαστεί το αεροσκάφος» αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Τι συμβαίνει με το λογισμικό

Η «Washington Post» αναφέρει ότι «το λογισμικό που είναι γνωστό ως MCAS μπορεί σε ορισμένες σπάνιες, αλλά επικίνδυνες περιπτώσεις να αγνοήσει τους χειρισμούς των πιλότων εάν δεν απενεργοποιηθεί». Η Boeing δεν έχει σχολιάσει τη συνάντηση που είχε με το σωματείο των πιλότων σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

Τώρα ειδική επιτροπή του Κογκρέσου για θέματα μεταφορών αναμένεται να ξεκινήσει έρευνα για τη διαδικασία που ακολούθησε η αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) για να εγκρίνει τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines η Boeing έχει ανακοινώσει ότι θα αναβαθμίσει το λογισμικό και ότι θα παράσχει περισσότερη εκπαίδευση στους πιλότους.

Πριν από την απόφαση των αμερικανικών Αρχών (FAA) για την καθήλωση στο έδαφος των 737 Max 8 και 9 ύστερα από παρέμβαση και του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ, οι Αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εταιρείες χωρών που γειτνιάζουν με την Ευρωπαϊκή Ενωση και έχουν στον στόλο τους αεροσκάφη τύπου Boeing 737 Μax, είχαν ανακοινώσει ότι τα κρατούν στο έδαφος μέχρι να αποσαφηνιστεί τι έφταιξε για τη συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines. Ουσιαστικά πλέον δεν μεταφέρει επιβάτες κανένα αεροσκάφος του τύπου στον κόσμο μετά την παρέμβαση και της ίδιας της Boeing που ακολούθησε την ανακοίνωση της FAA.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που είχε επικρατήσει ήταν ότι η Turkish Airlines είχε γνωστοποιήσει ότι αναστέλλει τη χρήση των 12 επιβατικών αεροσκαφών τύπου B737 Max που βρίσκονται στο στόλο της, μέχρι νεωτέρας. Η γερμανική TUI είχε ανακοινώσει ότι σταματά όλες τις πτήσεις που πραγματοποιούνται με αεροσκάφη Boeing 737 Max 8, προκειμένου να συζητήσει το θέμα της ασφάλειας με τις σχετικές αρχές και την κατασκευαστική εταιρία. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι ταξιδιώτες που θα ταξίδευαν με αυτό τον τύπο αεροσκαφών θα ταξιδέψουν κανονικά με εναλλακτικά αεροσκάφη.

Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την εκτέλεση δρομολογίων με αεροσκάφη Boeing 737 Max στον εναέριο χώρο της, αναγκάζοντας δύο πτήσεις της Turkish Airlines να επιστρέψουν στο αεροδρόμιο αναχώρησης.

Αναστολή πτήσεων

Στο μεταξύ, εκτός Ευρώπης, οι Aρχές στην Κίνα, την Ινδονησία, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία αποφάσισαν να αναστείλουν όλες τις πτήσεις με τον ίδιο τύπο αεροσκαφών στον εναέριο χώρο τους.

Αεροσκάφη Boeing 737 Max συνεχίζουν να εκτελούν δρομολόγια εσωτερικού κυρίως στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Οι προκλήσεις από την πρόσφατη συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines που αφορά αεροσκάφος Boeing 737 Max 8 δεν θα επηρεάσει άμεσα την πιστοληπτική αξιολόγηση της εταιρείας όπως ανέφερε η Moody’s. Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η Boeing θα μπορέσει να ξεπεράσει τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Η συντριβή έγινε λίγους μήνες μετά από άλλη συντριβή αεροσκάφους ίδιου τύπου, της Lion Air. Η Moody’s αξιολογεί την Boeing με βαθμολογία Α2 και σταθερές προοπτικές.

Recommended For You