Ουτρέχτη: Τρεις νεκροί, εννέα τραυματίες από πυρά ενόπλου στο τραμ

Πυρ μέσα στο τραμ αλλά και σε διάφορα σημεία της πόλης άνοιξε ένοπλος στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της χώρας. Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή της πόλης έκανε γνωστό πως από την επίθεση στο τραμπ τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα έχουν τραυματιστεί.

“Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν τρεις νεκροί και εννέα τραυματίες, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση” είπε ο δήμαρχος της Ουτρέχτης Γιαν φαν Ζάνεν, σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter.

37χρονο Τούρκο αναζητούν οι αρχές 

Η ολλανδική αστυνομία γνωστοποίησε ότι αναζητά έναν 37χρονο Τούρκο σε σχέση με τους πυροβολισμούς. “Η αστυνομία καλεί τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τον 37χρονο Γκοκμάν Τανίς (που γεννήθηκε στην Τουρκία) σε σχέση με το περιστατικό που εκτυλίχθηκε το πρωί” αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας, η οποία μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του.

Ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας Πίτερ Γιάαπ Όλμπερσμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη ανέφερε πως το πρωί σημειώθηκαν πυροβολισμοί σε διάφορα σημεία της Ουτρέχτης, χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς. Πρόσθεσε πως “βρίσκεται σε εξέλιξη σημαντική επιχείρηση της αστυνομίας για να βρεθεί ο δράστης”. “Πολλά είναι ακόμη ασαφή στο στάδιο αυτό και οι τοπικές αρχές εργάζονται σκληρά για να διαπιστώσουν όλα τα γεγονότα”, πρόσθεσε ο Όλμπερσμπεργκ.

Δήλωσε επίσης πως το περιστατικό “φαίνεται ότι έχει τα χαρακτηριστικά τρομοκρατικής επίθεσης”.

Η ολλανδική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση επιφυλακής λόγω τρομοκρατικής απειλής στο υψηλότερο επίπεδο στη επαρχία της Ουτρέχτης και ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας σε σχολεία, τεμένη και συγκοινωνιακούς κόμβους. Το επίπεδο απειλής ανέβηκε στη βαθμίδα 5 μόνο στην επαρχία της Ουτρέχτης, διευκρίνισε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομίας δήλωσε ότι είναι πιθανόν πως ο δράστης να διέφυγε με αυτοκίνητο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περισσότεροι τους ενός ένοπλοι να συμμετείχαν στην επίθεση.

Το χρονικό της επίθεσης

Το περιστατικό συνέβη στις 10.45 το πρωί τοπική ώρα, όταν ο ένοπλος άρχισε να πυροβολεί κατά του τραμ στην 24 Oktoberplain, πλατεία λίγο έξω από το κέντρο της πόλης.

Στον τόπο της επίθεσης έσπευσαν ελικόπτερα για τη μεταφορά τραυματιών, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει απολογισμός για τον αριθμό τους.

Ρούτε: Δεν θα υποκύψουμε στη μισαλλοδοξία

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας διεμήνυσε πως “δεν θα υποκύψουμε μπροστά στη μισαλλοδοξία”.

“Μια τρομοκρατική ενέργεια συνιστά επίθεση εναντίον του πολιτισμού μας, εναντίον της κοινωνίας μας που προάγει την ανεκτικότητα κι είναι ανοικτή προς όλους (…) Δεν υπάρχει παρά μονάχα μία απάντηση, κι αυτή είναι το Κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία μας να είναι ισχυρότερα από τον φανατισμό και τη βία”, υπογράμμισε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το ολλανδικό ραδιόφωνο μετέδωσε πως τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί στην έδρα της κυβέρνησης στη Χάγη. Από νωρίτερα είχε γίνει επίσης γνωστό πως η αστυνομία έδωσε οδηγίες στα σχολεία της Ουτρέχτης να κρατήσουν τις πόρτες τους κλειστές, ενώ αύξησε στο μέγιστο το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής σε όλη την επαρχία της Ουτρέχτης.

Recommended For You