Οι σεισμολόγοι Μ. Χουλιάρας και Α. Τσελέντης μιλούν για την σεισμική διέγερση που καταγράφεται τελευταία στην Ηλεία

Απαντήσεις για την έντονη σεισμικότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας έδωσαν στον δημοσιογράφο Μάκη Νοδάρο και στην εκπομπή «Αποκαλύψεις» του Ionion fm οι γνωστοί σεισμολόγοι Γεράσιμος Χουλιάρας και Ακης Τσελέντης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Οι δύο σεισμολόγοι αποκάλυψαν τα ιδιαίτερα σεισμικά χαρακτηριστικά της σεισμικά διεγερμένης περιοχής και εξέφρασαν δημόσια τις απόψεις και τις επιστημονικές εκτιμήσεις τους.

Στο μεταξύ σε μία περίεργη ανάρτηση προχώρησε πριν από λίγο ο Καθηγητής κος Γεράσιμος Χουλιάρας

Όπως ανέφερε ο κ. Χουλιάρας από την Δευτέρα που ξεκίνησε η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ΒΔ Πελοπόννησο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 35 – 40 σεισμικές δονήσεις μεγέθους μεταξύ 2-3 Ρίχτερ. Οι τρείς μεγαλύτερες δονήσεις είχαν μέγεθος 4.7, 4.3 και 3.9 Ρίχτερ, όπως ανακοινώθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και έχουν επίκεντρα στο θαλάσσιο χώρο δυτικά του Κατάκολου, Πύργου και νοτιοδυτικά της Αμαλιάδας.

«Στην ευρύτερη περιοχή παρατηρούμε την μετασεισμική ακολουθία από τον μεγάλο σεισμό της Ζακύνθου με εκατοντάδες σεισμούς στην θαλάσσια περιοχή κυρίως νότια του νησιού και μια σεισμική διέγερση απέναντι στην περιοχή της Ηλείας . Οι σεισμοί εκδηλώνονται κυρίως σε μια ζώνη 10-15 χλμ απόσταση από την ακτογραμμή της Ηλείας. Παρατηρούμε με ιδιαίτερη προσοχή το φαινόμενο και καλούμε τους πολίτες να αντιδρούν ψύχραιμα και έτσι όπως αρμόζει σε κατοίκους που ζουν στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης. Ο έλεγχος στις κατασκευές και στα δημόσια κτίρια είναι ο μοναδικός τρόπο σωστής αντίδρασης απέναντι σε ένα μεγάλο σεισμικό γεγονός», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χουλιάρας.

«Η περιοχή της Ηλείας δείχνει μια επιπλέον σεισμική φόρτιση τελευταία και αυτό μας κάνει να την παρατηρούμε με ιδιαίτερη προσοχή. Δεν αντιδρούμε με πανικό αλλά με σωστό τρόπο που δεν είναι άλλος από τον συνεχή έλεγχο στα κτίρια που μένουμε. Η σεισμικότητα στην περιοχή σχετίζεται κατά την άποψή μου με τα ηλεκτρικά σήματα ΒΑΝ που καταγράφηκαν πριν από μερικούς μήνες . Ενδέχεται μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες να έχουμε ένα σημαντικό σεισμικό γεγονός στην συγκεκριμένη περιοχή . Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι και να μην ανησυχούν παρά μόνο να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα που τηρούνται σε σεισμογενείς περιοχές», ανέφερε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης. – https://www.documentonews.gr

Recommended For You