Προκήρυξη Έκτακτων Εκλογών τον Ιούνιο

Η απόφαση ελήφθη μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με ασφαλείς πληροφορίες να κάνουν λόγο για πρόωρες εκλογές στις 30 Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός είπε πως θα ζητήσει βουλευτικές εκλογές αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές, μετά την επικράτηση της ΝΔ και το αρνητικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Βάσει του εκλογικού νόμου και δεδομένων όσων ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής τους θεωρείται η 30η Ιουνίου.

Αν και, το αποτέλεσμα αυτό «εμπεδώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή» στα πολιτικά δεδομένα, είπε ο πρωθυπουργός, «δεν μου ταιριάζει, δεν θα αγνοούσα αυτό το αποτέλεσμα – ποτέ μου δεν πορεύτηκα με κόλπα και με στρατηγήματα, ποτέ δεν πήρα τον δρόμο της ιδιοτέλειας»

Μετά την σαρωτική επικράτηση της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αλλά και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές διακινούνταν από ώρα το σενάριο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προκηρύξει πρόωρη προσφυγή σε εθνικές κάλπες κάτι που έκανε πριν από λίγο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στη Κουμουνδούρου λίγο μετά τις 9 το βράδυ και μετά από μια τρίωρη σύσκεψη με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε σε παραδοχή ήττας και ανακοίνωσε πως η χώρα πάει σε εκλογές. Μέχρι και τις 11 το βράδυ δεν είχε τηλεφωνήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί όπως εθιμοτυπικά συνηθίζεται. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη σύσκεψη με τα στελέχη ο πρωθυπουργός δέχτηκε πολλαπλές εισηγήσεις για άμεσες κάλπες.

Αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του ευχαρίστησε όλα τα στελέχη για τη μάχη που έδωσαν και είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ 4 χρόνια τώρα πορεύθηκε κόντρα στο ρεύμα. «Το αποτέλεσμα δεν ήταν αντάξιο των προσδοκιών μας», παραδέχτηκε στη συνέχεια.

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την πρώτη του δήλωση και κάλεσε για ακόμη μια φορά τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.

Recommended For You