Πυρκαγιά στον Υμηττό: Εκκενώνονται σπίτια – Έκλεισε η Κατεχάκη

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας (στις 03:18) από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε δασική έκταση στην περιοχή της Παιανίας στην Αττική, στους πρόποδες του Υμηττού.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής που ενισχύονται συνεχώς, επιχειρούν στο σημείο για την κατάσβεση της. Συγκεκριμένα, έχουν κινητοποιηθεί και επιχειρούν 141 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες και για το λόγο δόθηκε νωρίτερα εντολή εκκένωσης τους από την Πυροσβεστική. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, κάποιες εκ των οποίων βρίσκονται κοντά σε κατοικίες. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, υπάρχουν ζημιές σε ορισμένες κατοικίες.

Στη περιοχή πνέουν ασθενείς άνεμοι, με ισχυρές πάντως ριπές κατά στιγμές.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, κ. Βασίλης Βαθρακογιάννης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε ότι η φωτιά ξέσπασε στις 03:18 τα ξημερώματα στη περιοχή της Παιανίας. Η φωτιά ξεκίνησε -όπως είπε- από την οδό Σερρών. Σημείωσε ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχώς ενισχύονται. Στο σημείο επιχειρούν 141 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Όπως είπε έχουν απογειωθεί και επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, ένα της Πυροσβεστικής και δύο του ελληνικού στρατού ως συνδρομή. Πρόσθεσε ότι έγινε νωρίτερα εκκένωση σπιτιών για προληπτικούς λόγους χωρίς να έχει κινδυνέψει κάποιος πολίτης. Για το αν έχουν σημειωθεί ζημιές σε σπίτια, ο κ. Βαθρακογιάννης είπε ότι θα έχει καθαρή εικόνα στη συνέχεια της ημέρας.

Διακοπές στην κυκλοφορία

Διακοπές στην κυκλοφορία των οχημάτων από την Τροχαία, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στον Υμηττό, από την πλευρά της Παιανίας η οποία κατευθύνεται σύμφωνα με την Πυροσβεστική, προς το ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας, σχεδόν στην κορυφή του βουνού.

Σύμφωνα με τις αρχές, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων και στη Λεωφόρο Κατεχάκη από την οδό Πίνδου έως το στρατόπεδο Σακέτα, στο ύψος της Καισαριανής. Νωρίτερα, είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Ιονίου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σημειώνει για την εξέλιξη της πυρκαγιάς:

«Σήμερα στις 03:18, εκδηλώθηκε πυρκαγιά, σε δασική έκταση, στην Παιανία Αττικής, στους πρόποδες του Υμηττού.

Άμεσα έσπευσαν στο σημείο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις (133 πυροσβέστες, με 42 οχήματα), ενώ οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς από όμορες περιοχές.

Επίσης, στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας, υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής, των ΟΤΑ, καθώς και από όμορες περιφέρειες της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.

Στο σημείο έσπευσαν επίσης αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να εκκενώσουν προληπτικά κατοικημένες περιοχές και να συνδράμουν στους κατοίκους. Ο Αρχηγός του ΠΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος έθεσε σε γενική επιφυλακή το Πυροσβεστικό Σώμα στην Αττική και σε μερική όλη την Ελλάδα.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Στο μέτωπο της Πυρκαγιάς βρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Τέλος, σημειώνεται ότι από το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα».

Recommended For You