Η Ρωσία το παραδέχεται: Τεράστια η έκλυση ραδιενέργειας από την έκρηξη σε στρατιωτική βάση

Οι αρχές στη Ρωσία ήταν -όπως σχεδόν πάντα- καθησυχαστικές: Η έκρηξη στην στρατιωτική βάση έξω από την πόλη Σεβεροντβίνσκ μπορεί να προκάλεσε αύξηση στα επίπεδα ραδιενέργειας, αλλά «δεν υπήρξε καμία απειλή για την υγεία και την ζωή των κατοίκων. Ήταν κάτι που κράτησε λίγο, για 30 λεπτά.

Στη συνέχεια τα επίπεδα ραδιενέργειας άρχισαν να μειώνονται και αυτή την στιγμή είναι στα επίπεδα των επιτρεπόμενων ορίων», δήλωνε στις 8 Αυγούστου ο Βαλεντίν Μαγκαμέντοφ, επικεφαλής του τμήματος πολιτικής προστασίας της πόλης.

Έστω κι αν ο ίδιος σημείωνε πως τα επίπεδα ραδιενέργειας «για μισή ώρα περίπου, ήταν τριπλάσια του επιτρεπόμενου ορίου».

Αντιθέτως η Greenpeace υποστήριζε πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν 20 φορές.

Σήμερα η Ρωσία αναθεώρησε. Όπως ανακοίνωσε η κρατική Μετεωρολογική Υπηρεσία Rosgidromet, «τα επίπεδα της ραδιενέργειας στη ρωσική πόλη Σεβεροντβίνσκ αυξήθηκαν μέχρι και 16 φορές στις 8 Αυγούστου, έπειτα από ατύχημα για το οποίο οι αρχές λένε πως σημειώθηκε στη διάρκεια δοκιμής πυραύλου σε θαλάσσια εξέδρα», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Όμως σήμερα έγινε άλλη μία αποκάλυψη: Ότι η έκρηξη προκλήθηκε κατά την δοκιμή «νέων όπλων».

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η έκρηξη στη Ρωσία, Αμερικανοί ειδικοί εκτίμησαν ότι δεν αποκλείεται να οφείλεται σε δοκιμή πυραύλου Κρουζ, που ο ρωσικός στρατός έχει βαφτίσει «Μπουρεβέστνικ» (το όνομα ενός μεγάλου θαλασσοπουλιού). Πρόκειται για τα νέα, ακατανίκητα, ρωσικά όπλα, στα οποία είχε αναφερθεί, προκαλώντας αίσθηση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις αρχές της χρονιάς.

Τελικά, τη Δευτέρα αλλά χωρίς να δώσει ιδιαίτερες λεπτομέρειες, ο ρωσικός οργανισμός πυρηνικής ενέργειας διαβεβαίωσε, αποτίοντας φόρο τιμής στους πέντε νεκρούς, ότι σκοπεύει «να συνεχίσει τη δουλειά του πάνω στους νέους τύπους όπλων, που σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστεί μέχρι τέλους».

«Θα φέρουμε σε πέρας τα καθήκοντα που μας εμπιστεύθηκε η πατρίδα μας. Η ασφάλειά της θα είναι απόλυτα εγγυημένη», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Ροσατόμ, ο Αλεξέι Λιχατσόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Recommended For You