Μετρό: Πόρισμα-βόμβα για αξιωματούχο που είχε στήσει Big Brother στους σταθμούς

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», υψηλόβαθμος υπάλληλος παρακολουθούσε, χωρίς να έχει εξουσιοδότηση, εγκαταστάσεις, αποβάθρες και αμαξοστάσια

Διάτρητο εμφανίζεται το σύστημα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στη ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), δηλαδή την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του μετρό και των υπόλοιπων μέσων σταθερής τροχιάς.

Επί σειρά μηνών, όλο το βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες που βρίσκονται παντού στις εγκαταστάσεις του μετρό, δηλαδή από τους σταθμούς, τις αποβάθρες, τους χώρους εργασίας έως και τα αμαξοστάσια, βρισκόταν στη διάθεση μη εξουσιοδοτημένου γι’ αυτό εργαζομένου της εταιρείας και συγκεκριμένα υπαλλήλου που κατέχει υψηλόβαθμη θέση στο Τμήμα Ασφαλείας δικτύου και Εγκαταστάσεων. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος όχι μόνο δεν είχε την απαραίτητη εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο, αλλά είχε φροντίσει -με την ανοχή των ανωτέρων του- να ζητήσει και να μεταφέρει και τον σχετικό εξοπλισμό στο γραφείο του, προκειμένου να παρακολουθεί ανενόχλητος όλες τις κινήσεις στο δίκτυο του μετρό.

Ακολούθησαν καταγγελίες των εργαζομένων για εκβιασμούς, απειλές, ακόμα και υποβιβασμό υπαλλήλων από θέσεις που κατείχαν, οι οποίες οδήγησαν στη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής εξέτασης του περιστατικού. Η επιτροπή, ύστερα από τη διερεύνηση που έκανε, κατέληξε στην έκδοση ενός πορίσματος-καταπέλτη για όλους τους εμπλεκόμενους.

Όπως επισημαίνουν στο «Έθνος της Κυριακής» πηγές κοντά στην υπόθεση, όλα ξεκίνησαν προκειμένου ο συγκεκριμένος υψηλόβαθμος υπάλληλος να μπορεί να «παρακολουθεί» τους εργαζομένους της εταιρείας. Αν και αυτό δεν είναι κάτι που προβλέπεται από κανέναν κανονισμό, το ζήτημα αποκτά άλλες διαστάσεις αν σκεφθεί κανείς ότι μαζί με τους εργαζομένους, υπό… παρακολούθηση βρίσκονταν καθημερινά και οι περίπου 1 εκατ. επιβάτες που μετακινούνται με το μετρό στις τρεις γραμμές της λειτουργίας του.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης από την επιτροπή φαίνεται ότι ο υπάλληλος ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε αιτηθεί τη μεταφορά του καταγραφικού των γραμμών 2 και 3 από το γραφείο που ήταν εγκατεστημένο στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων, στο δικό του γραφείο, στο κτίριο της διοίκησης της εταιρείας στο κέντρο. Ομοίως ζητούσε και τη μεταφορά του καταγραφικού της γραμμής 1 στο γραφείο του. Η συγκεκριμένη αίτηση μάλιστα έφερε και την υπογραφή του τότε προϊσταμένου του, ο οποίος πλέον έχει αποχωρήσει από την εταιρεία και είναι αποσπασμένος σε πολιτικό γραφείο. Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της υπόθεσης, ο υψηλόβαθμος υπάλληλος του Τμήματος Ασφαλείας από το γραφείο του είχε πλέον τη δυνατότητα όχι μόνο να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την εικόνα από τις κάμερες στο δίκτυο των τριών γραμμών, αλλά και να καταγράφει και να αποθηκεύει βίντεο από την εικόνα αυτών των καμερών.

Ζήτησε νέους υπολογιστές

Ωστόσο η υπόθεση δεν σταματά εδώ, καθώς η διερεύνηση έδειξε ότι αμέσως μετά τη μεταφορά των δύο καταγραφικών στο γραφείο του, ο υπάλληλος ζήτησε και την αντικατάσταση των ηλεκτρονικών υπολογιστών των καταγραφικών από νέους, οι οποίοι είχαν στο μεταξύ αγοραστεί μαζί με μία οθόνη.

Τελικώς, όπως προέκυψε, οι υπολογιστές, για την αγορά των οποίων ο εν λόγω εργαζόμενος είχε προτείνει να προχωρήσει με απευθείας ανάθεση από συγκεκριμένη εταιρεία και μάλιστα με κατεπείγουσα διαδικασία, κάτι που τελικά δεν έγινε, ήταν ακατάλληλοι. Και αυτό γιατί δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία των εφαρμογών επιτήρησης των καμερών και ανάκτησης βίντεο, γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν είχε προηγηθεί καν η απαραίτητη συνεργασία με τις υπηρεσίες Πληροφορικής.

Να σημειωθεί ότι εξουσιοδότηση για το βιντεοληπτικό υλικό της ΣΤΑΣΥ, ώστε να ανατρέχουν σε αυτό σε περιπτώσεις αιτήματος της Αστυνομίας κ.λπ., έχουν μόνο δύο επόπτες ασφαλείας και το δικαίωμα αυτό δεν το είχε ποτέ ο εν λόγω υπάλληλος, ο οποίος όπως προέκυψε από τη διερεύνηση της υπόθεσης είχε και τους κωδικούς των καταγραφικών.

«Από το καλοκαίρι είχαν φτάσει σε μας καταγγελίες εργαζομένων για το θέμα ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος παρακολουθούσε τα πάντα, έχοντας μάλιστα μεταφέρει παράνομα το καταγραφικό μηχάνημα στο γραφείο του και έστελνε αναφορές στη διοίκηση της εταιρείας με αποτέλεσμα να “ξηλώνονται” εργαζόμενοι για ψύλλου πήδημα. Είχαμε καταγγελίες για απειλές και τρομοκράτηση εργαζομένων», επισημαίνει στο «Έθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του Σωματείου Λειτουργίας του μετρό (ΣΕΛμΑ), Σπύρος Ρεβύθης.

Άλλες πηγές της εταιρείας σημειώνουν μάλιστα ότι αυτή η «παρακολούθηση» είχε ως αποτέλεσμα να υποβιβαστούν σε απλούς υπαλλήλους εργαζόμενοι που κατείχαν έως τότε άλλες θέσεις, μόνο και μόνο γιατί αντέδρασαν σε αυτήν την πρακτική και είχαν ενημερώσει ότι γνώριζαν τι συμβαίνει και ότι καταγράφονται τα πάντα.

Το θέμα έφερε στο ∆Σ της εταιρείας ο κ. Ρεβύθης και ακολούθησε η σύσταση τριμελούς επιτροπής για τη διερεύνησή του. Το πόρισμα της επιτροπής, στο οποίο καταγράφεται όλη η αλληλογραφία αλλά και κάθε άλλο έγγραφο που σχετίζεται με την υπόθεση, επιρρίπτει ευθύνες και καταλήγει σε δύο βασικά συμπεράσματα, σύμφωνα με τα οποία:

Ο υψηλόβαθμος υπάλληλος του Τμήματος Ασφαλείας Δικτύου και Εγκαταστάσεων δεν κατείχε καμία αρμοδιότητα, ούτε και εξουσιοδότηση να παρακολουθεί μέσω καμερών τους χώρους των γραμμών 1, 2 και 3 του δικτύου της ΣΤΑΣΥ, και πολύ περισσότερο να καταγράφει, αποθηκεύει και ανακτά βίντεο από το σύστημα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης και να το διαθέτει ο ίδιος σε τρίτους. Ο ίδιος εξάλλου σε επικοινωνία με την ιεραρχία του αναφέρει ότι την εξουσιοδότηση για την ανάκτηση αποθηκευμένου βιντεοληπτικού υλικού από το σύστημα βιντεοεπιτήρησης κατέχουν δύο επόπτες ασφαλείας και μόνο.

Η ιεραρχία του συγκεκριμένου υπαλλήλου αφήνει έκθετη την εταιρεία καθόσον επιδεικνύει μια ανοχή ή αδιαφορία για τις πράξεις του τόσο για τη μεταφορά του εξοπλισμού βιντεοεπιτήρησης στο γραφείο του και την απόκτηση των κωδικών πρόσβασης, κατόπιν προφορικού του αιτήματος στον εξουσιοδοτημένο για την κατοχή τους υφιστάμενό του, όσο και για την προμήθεια νέου εξοπλισμού, ο οποίος τελικά κρίθηκε ακατάλληλος προς χρήση.

«Τρύπα» στα προσωπικά δεδομένα και προμήθεια ακατάλληλου εξοπλισμού

Η επιτροπή προχώρησε και σε διαπιστώσεις για τη λειτουργία της εταιρείας. Συγκεκριμένα κάνει λόγο για «έλλειψη διαδικασιών προς εναρμόνιση με την κείμενη νομοθεσία που αφήνουν έκθετη την εταιρεία έναντι της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε περίπτωση ελέγχου ή/ και καταγγελιών», ενώ κάνει αναφορά και στη διεξαγωγή προμηθειών ακατάλληλου εξοπλισμού χωρίς καμία τεκμηρίωση μερικές φορές, οι οποίες γίνονται «παρά το άκρως γραφειοκρατικό σύστημα προμηθειών της εταιρείας».

Επιπλέον, σημειώνεται ότι κρίνεται απαραίτητη η ιδιαίτερη επιφύλαξη της εταιρείας για την περίπτωση καταγραφής, αποθήκευσης και χρήσης βιντεοληπτικού υλικού από οποιονδήποτε είχε δυνατότητα πρόσβασης στο σχετικό σύστημα, πέραν των εξουσιοδοτημένων, μετά τη μεταφορά και εγκατάστασή του στο γραφείο του «αξιωματούχου» και μέχρι την αποξήλωσή του.

Κατόπιν της παρουσίασης του πορίσματος στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας πριν από λίγες ημέρες, ο συγκεκριμένος υπάλληλος κλήθηκε να υποβάλει έγγραφη απολογία, όπως προβλέπει ο κανονισμός, ενώ εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να περάσει και από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έγγραφη απολογία υπάρχει παραδοχή της υπόθεσης από τον υπάλληλο, ο οποίος υποστηρίζει ότι όλα έγιναν ερήμην των υπολοίπων.

Να σημειωθεί ότι βάσει παλαιότερης απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία δεν σχετίζεται με τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς αναφέρεται στη λειτουργία καμερών επιτήρησης εντός των συρμών, τονίζονται χαρακτηριστικά οι κατευθύνσεις ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων χωρίς να μένει καμία πιθανότητα παρερμηνείας, αφού υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι «ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για το απόρρητο και την ασφάλεια των δεδομένων, καθώς και για την προστασία τους από κάθε μορφή αθέμιτης επεξεργασίας». Τονίζεται μάλιστα ότι πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία πρέπει να έχουν μόνο εξουσιοδοτημένα άτομα.

Recommended For You