Ο καπνός από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία θα κάνει το γύρο όλης της Γης

Ολο τον πλανήτη θα επηρεάσει ο καπνός από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία προειδοποιεί η NASA. Συγκεκριμένα, η NASA δήλωσε ότι το νέφος καπνού από τις πυρκαγιές της Πρωτοχρονιάς είχε διασχίσει ήδη τη Νότια Αμερική, θολώνοντας τους ουρανούς εκεί και μετακινήθηκε φτάνοντας «στα μισά της γης» μέχρι τις 8 Ιανουαρίου.

«Ο καπνός αναμένεται να κάνει τουλάχιστον έναν πλήρη κύκλο σε ολόκληρο τον πλανήτη», δήλωσε η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος σύμφωνα με το BBC.

Αυτό μάλιστα είναι ένα ενδεικτικό στοιχείο για το μέγεθος της καταστροφής από τις πυρκαγιές που έπληξαν την Αυστραλία.

Οι καταιγίδες φωτιάς

Η NASA ανέφερε ότι οι πρόσφατες πυρκαγιές ήταν τόσο μεγάλες που δημιούργησαν έναν «ασυνήθιστα μεγάλο» αριθμό pyrocumulonimbus φαινομένων, αναφερομένη στις λεγόμενες καταιγίδες της φωτιάς που προκάλεσε η πυρκαγιά.

Με τη σειρά τους οι «καταιγίδες φωτιάς» δημιούργησαν τα «μονοπάτια» που έστειλαν καπνό στην στρατόσφαιρα, με τα νέφη καπνού να φτάνουν σε ύψος ακόμη και τα 17,7χλμ.

«Όταν φτάσει στη στρατόσφαιρα, ο καπνός μπορεί να ταξιδέψει χιλιάδες μίλια από την πηγή του, επηρεάζοντας τις ατμοσφαιρικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε η NASA και πρόσθεσε ότι μελετά τις επιπτώσεις του καπνού σε αυτό το υψόμετρο.

Ο οργανισμός σημείωσε ότι ο καπνός είχε αλλάξει το χρώμα του ουρανού στη Νότια Αμερική και επηρέασε δραματικά τη Νέα Ζηλανδία, όπου «προκάλεσε σοβαρά προβλήματα ποιότητας του αέρα».

Μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας, όπως το Σίδνεϊ, η Μελβούρνη, η Καμπέρα και η Αδελαΐδα, έφτασαν σε επικίνδυνα επίπεδα ποιότητας ατμοσφαιρικού αέρα λόγω καπνού από κοντινές πυρκαγιές. – https://www.tanea.gr/

Recommended For You