Κοροναϊός: Σε καραντίνα όλη η Κίνα! Τέλος τα ταξίδια στο εξωτερικό

Ο κοροναϊός βάζει σε καραντίνα όλη την Κίνα! Αναστέλλονται από Δευτέρα όλα τα ταξίδια εντός κι εκτός χώρας! «Η επιδημία «επιταχύνεται, η Κίνα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση», παραδέχτηκε ο Σι Τζινπίνγκ. Δραματική έκκληση για βοήθεια από γιατρούς στη Γουχάν! Κλαίνε με λυγμούς. Απομακρύνουν τους πολίτες τους ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία. Μετά τα McDonald’s κλείνουν και καταστήματα των KFC και Pizza Hut στη Γουχάν.

Μια χώρα σε καραντίνα. Ο κοροναϊός συνεχίζει το φονικό του ξέσπασμα με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 41 και τα κρούσματα τα 1.377. Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπινγκ παραδέχτηκε ότι η χώρα του βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση.

Ενώ 56 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σε καραντίνα, φαίνεται πως από την προσεχή Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, στην ίδια κατάσταση θα είναι ολόκληρη η χώρα. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε ότι από τη Δευτέρα η Κίνα αναστέλλει όλες της οργανωμένες εκδρομές, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό!

Από τη Δευτέρα, τα κινεζικά ταξιδιωτικά πρακτορεία δεν θα μπορούν να κάνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία ούτε να πουλάνε οργανωμένα ομαδικά ταξίδια, ανέφερε το CCTV. Και αυτό πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κοροναϊού και ενώ πολλά κρούσματα που καταγράφηκαν στην Ασία και τον Ειρηνικό, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ αποδίδονται τις τελευταίες ημέρες σε πρόσωπα που ταξίδεψαν από την Κίνα.

Η είδηση από το CCTV έρχεται λίγες ώρες αφού ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπινγκ, ανήμερα της κινέζικης Πρωτοχρονιάς, είχε σύσκεψη με όλα τα μέλη του πολιτικού γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος. Μια σύσκεψη που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση…

Η χώρα αντιμετωπίζει μια «σοβαρή κατάσταση», όπου ο κοροναϊός «επιταχύνει την εξάπλωσή του», είπε ο Σι. Ο Κινέζος πρόεδρος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Κίνα μπορεί “να κερδίσει τη μάχη” εναντίον του νέου κοροναϊού.

Το Κρατικό Συμβούλιο Ενημέρωσης της Κίνας θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για την επιδημία του κοροναϊού αύριο Κυριακή στις 15.00 τοπική ώρα, ανακοινώθηκε.

Απελπισία στη Γουχάν

Στη Γουχάν, την πόλη απ’ όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός και η επιδημία πνευμονίας που προκαλεί και όπου εντοπίζονται τα περισσότερα θύματα, η κατάσταση είναι απελπιστική.

Οι ιατροφαρμακευτικές προμήθειες είναι πολύ περιορισμένες και οι αρχές απευθύνουν έκκληση σε κινεζικές και ξένες εταιρίες να προσφέρουν ιατροφαρμακευτικές προμήθειες, όπως μάσκες και προστατευτικές φόρμες.

Video στα social media που έχουν δημοσιευτεί τις τελευταίες ώρες δείχνουν έναν γιατρό σε απελπιστική κατάσταση να παρακαλά να σταλεί βοήθεια σε ιατρικό προσωπικό και μια γυναίκα γιατρό να ξεσπά σε λυγμούς.

Η Γουχάν βρίσκεται σε καραντίνα. Πέρα από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, από αύριο θα απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων στο κέντρο της πόλης. Την ίδια ώρα, μετά τα McDonald’s και η εταιρεία Yum China Holdings Inc ανακοίνωσε ότι κλείνει προσωρινά ορισμένα καταστήματα KFC και Pizza Hut στην Γουχάν, ως μέτρο πρόληψης κατά του κοροναϊού.

Άλλες πέντε πόλεις στην επαρχία Χουμπέι (σ.σ. κεντρική Κίνα όπου βρίσκεται και η Γουχάν) προστέθηκαν στις 13 που είχαν ήδη μπει σε καραντίνα και όπου έχει ανασταλεί η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς και έχουν κλείσει κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Στο Πεκίνο, οι αρχές θα αναστείλουν τα δρομολόγια σε ολόκληρη την επαρχία όλων των μικρών λεωφορείων από αύριο 26 Ιανουαρίου, με στόχο τον περιορισμό της επιδημίας, μεταδίδουν κινεζικά ΜΜΕ.

Οι κινεζικές αρχές προχώρησαν στη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων του κοροναϊού σε τρένα, λεωφορεία και αεροπλάνα. Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε ότι σημεία ελέγχου θερμοκρασίες έχουν ήδη εγκατασταθεί σε 387 σιδηροδρομικούς σταθμούς στη χώρα.

Όπου φύγει, φύγει

ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία ανακοίνωσαν, στο μεταξύ, ότι θα απομακρύνουν τους πολίτες τους από την Γουχάν.

Οι ΗΠΑ στέλνουν πτήση τσάρτερ, αύριο Κυριακή, για να παραλάβει τους Αμερικανούς υπηκόους και διπλωμάτες από τη Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Το αεροσκάφος, χωρητικότητας 230 επιβατών, θα μεταφέρει διπλωμάτες από το αμερικανικό προξενείο όπως και Αμερικανούς πολίτες και τις οικογένειές τους, γράφει η Journal, επικαλούμενη ένα πρόσωπο με γνώση της επιχείρησης.

Η Ουάσιγκτον έλαβε έγκριση για την επιχείρηση από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, έπειτα από διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν τις τελευταίες ημέρες, συμπληρώνει η εφημερίδα. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν, επίσης, να κλείσουν προσωρινά το προξενείο τους στην Γουχάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Κάτι ανάλογο θα κάνει και η Γαλλία, όπως αποκάλυψε η South China Morning Post, επικαλούμενη email που εστάλη από το γαλλικό προξενείο. “Το γενικό προξενείο, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, σχεδιάζει να δημιουργήσει μια υπηρεσία λεωφορείων προκειμένου να επιτρέψει στους Γάλλους πολίτες και τις Κινέζες και άλλων εθνικοτήτων συζύγους και παιδιά τους να ταξιδέψουν από την Γυχάν στην Τσανγκσά” αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα.

Και η Ρωσία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Κίνα σχετικά με το ενδεχόμενο να απομακρυνθούν Ρώσοι υπήκοοι από την κινεζική πόλη μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τη ρωσική πρεσβεία. Κανένας Ρώσος δεν έχει προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, αναφέρει το RIA επικαλούμενο τον υπεύθυνο Τύπου της πρεσβείας στην Κίνα.

Recommended For You