Διαρροή ραδιενέργειας από αντιδραστήρα στη Νορβηγία

Μικρές ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου διέρρευσαν τη Δευτέρα από ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα στη Νορβηγία, ανακοίνωσε την Τρίτη η Αρχή Ραδιολογικής Προστασίας της χώρας. Η ραδιενέργεια δεν απειλεί την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον εκτός της εγκατάστασης, τόνισε.

Το περιστατικό συνέβη στις 13.45 τοπική ώρα στον αντιδραστήρα του Χάλντεν στη νοτιοανατολική Νορβηγία, αναφέρει ανακοίνωση της Νορβηγικής Αρχής Ραδιολογικής Προστασίας. Οι εργασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος φαίνεται ότι βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. «Η ραδιενεργός διαρροή οφείλεται σε τεχνική αστοχία στη διάρκεια επεξεργασίας των καυσίμων. Οι εκπομπές [ραδιενέργειας] είναι μικρές» αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι εργαζόμενοι εκκένωσαν με ασφάλεια το χώρο όταν σήμανε συναγερμός. Ο αντιδραστήρας ζέοντος ύδατος του Χάλντεν λειτουργεί από το 1958, αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς. Το ραδιενεργό ιώδιο που διέρρευσε έχει ημιζωή οκτώ ημερών -αυτός είναι ο χρόνος που απαιτείται για να μειωθεί στο μισό η αρχική ποσότητα ιωδίου. Μπορεί δυνητικά να προκαλέσει καρκίνο του θυρεοειδή.