Ανησυχία για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας στην Κρήτη

Με μηνιγγίτιδα, ήπιας μορφής, διαγνώστηκαν τρία παιδάκια, από Ρέθυμνο, Αποκόρωνα και Δαράτσο, τα οποία νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο Χανίων. Πρόκειται για δύο αγόρια και ένα κορίτσι 4 και 6 ετών αντίστοιχα, ενώ οι γιατροί εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Ήδη, έχει σταλεί υλικό για εξετάσεις ώστε να καθοριστεί η μορφή του ιού και το μικρόβιο. Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο Υγείας να περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του τον εμβολιασμό για τον τύπο C της μηνιγγίτιδας αλλά όχι για τον τύπο Β, καθώς θεωρεί ότι είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό νοσηρότητας, έτσι όποιος θέλει να εμβολιάσει το παιδί του πρέπει να πληρώσει περίπου 100 ευρώ τη δόση. Oι γονείς συχνά απευθύνονται στους παιδιάτρους τους, ρωτώντας εάν πρέπει ή όχι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους για μηνιγγίτιδα τύπου B. Τα κρούσματα αντικειμενικά ανά έτος θεωρούνται πολύ λίγα, τα ποσοστά όμως θνητότητας υψηλά, αφού το 10% των παιδιών που προσβάλλονται από τη νόσο, καταλήγουν.

Τα συνήθη συμπτώματα της μηνιγγίτιδας

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες. Η ιογενής μηνιγγίτιδα μπορεί επίσης να αναπτυχθεί γρήγορα ή σε διάστημα αρκετών ημερών. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα πιο κοινά σημάδια και συμπτώματα και των δύο τύπων μηνιγγίτιδας. Δεν είναι απαραίτητο να εκδηλώσει ο ασθενής όλα τα συμπτώματα ή ότι αυτά θα εμφανιστούν πάντα με έναν προκαθορισμένο τρόπο. Ο πυρετός, η κεφαλαλγία και η δυσκαμψία του αυχένα είναι τα συμπτώματα “σήμα κατατεθέν” της μηνιγγίτιδας.

-Πυρετός
-Έντονος, επίμονος πονοκέφαλος
-Δυσκαμψία και πόνος στον αυχένα που καθιστά δύσκολο να κατεβάσετε το κεφάλι σας ώστε αγγίξει το πηγούνι σας πάνω το στήθος σας
-Ναυτία και έμετος
-Σύγχυση και αποπροσανατολισμός
-Υπνηλία ή νωθρότητα
-Ευαισθησία στο έντονο φως
-Κακή όρεξη
-Πιο σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν σπασμούς και κώμα
Σε βρέφη, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, ευερεθιστότητα, κακή διατροφή, και λήθαργο.

Άλλα πιθανά σημάδια και συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου

Αυτά είναι μερικά πρόσθετα σημάδια και συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης που έχει εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος:
-Ανώμαλος χρωματισμός του δέρματος
-Κράμπες στο στομάχι
-Κρύα χέρια και πόδια
-Δερματικό εξάνθημα
-Μυϊκός πόνος ή πόνος στις αρθρώσεις
-Γρήγορη αναπνοή
-Ρίγη

Recommended For You