«Θα συνεχίσει να τρέμει από τους σεισμούς το Κιλκίς» λένε οι σεισμολόγοι

Για τρίτη φορά τις τελευταίες εννέα ημέρες ταρακουνήθηκε το Κιλκίς από σεισμό μεγαλύτερο των 4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ – Παπαζάχος: Το φαινόμενο αυτό μπορεί να κρατήσει μέρες, αλλά και εβδομάδες – Φυσιολογική η σεισμική ακολουθία

Καθώς η γη να συνεχίζει να «τρέμει» στο Κιλκίς, ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τον σεισμό των 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε μία και είκοσι δύο (1:22) τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή είπε πως «Μπορεί να γίνει και άλλος αντίστοιχος σεισμός 3, 4 ή και 4,5 Ρίχτερ» ενώ χαρακτήρισε «φυσιολογικό» το φαινόμενο.

«Μιλάμε για μια περιοχή, όπου από τις 10 Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική ακολουθία. Εδώ και 8 ημέρες άλλοι σεισμοί γίνονται αισθητοί και άλλοι όχι στην συγκεκριμένη περιοχή. Θα ήταν έκπληξη να μην υπάρχουν μετασεισμοί. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να κρατήσει μέρες, αλλά και εβδομάδες. Μπορεί να γίνει και άλλος αντίστοιχος σεισμός 3, 4 ή και 4,5 Ρίχτερ. Αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Ωστόσο η περιοχή δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα. Θεωρώ ότι η κατάσταση σύντομα θα εκτονωθεί ομαλά» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου οι σεισμογράφοι κατέγραψαν δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ με επίκεντρο 18χλμ. δυτικά της πόλης της Μακεδονίας.  Η δόνηση σημειώθηκε στις 1:22 τα ξημερώματα, είχε μικρό εστιακό βάθος – 4χλμ. – και έγινε αισθητή και στη Θεσσαλονίκη καθώς είχε και διάρκεια. Είχε προηγηθεί μια δόνηση 4,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στις 10 Νοεμβρίου και μια δόνηση 4 βαθμών στις 16 Νοεμβρίου.

Recommended For You