Ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ

Με την προεδρική αυτοκινητοπομπή για την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στο αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ κατεύθασαν μετά τις 11:30 (τοπική ώρα), ο ίδιος, η σύζυγός του, το ζεύγος Ομπάμα, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος και ο επόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ θα ορκίσει ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς.

Στη σκηνή ανέβηκαν πρώτες η Μισέλ Ομπάμα και η σύζυγος του απερχόμενου αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζιλ εν αναμονή της έναρξης της ορκωμοσίας, αφού είχε προηγηθεί η άφιξη άλλων μελών της οικογένειας Τραμπ – οι κόρες του Ιβάνκα και Τίφανι, ο γιος του Μπάρον και ο Τζάρεντ Κάσνερ. Στη συνέχεια, ακολούθησαν η νέα πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ και η σύζυγος του νέου αντιπροέδρου, Κάρεν Πενς. Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τζο Μπάιντεν προηγήθηκαν της άφιξης του Ντόναλντ Τραμπ και του Μάικ Πενς στο βάθρο της εκδήλωσης υπό τις επευφημίες του ακροατηρίου.

Ανεβαίνοντας στη σκηνή ο Τραμπ ασπάστηκε το ζεύγος Ομπάμα και χαιρέτισε τους χιλιάδες Αμερικανούς, που συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία. To λόγο πήρε πρώτος ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Μιζούρι, Ρόι Μπλαντ. Ακολούθησε ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, γερουσιαστής της Νέας Υόρκης. «Σήμερα γιορτάζουμε μία από τις μεγαλύτερες αρετές της Δημοκρατίας, την ομαλή μετάβαση της εξουσίας», υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο ίδιος.

Ο Μάικ Πενς ορκίστηκε ως 45ος Αμερικανός αντιπρόεδρος από τον Κλάρενς Τόμας, αναπληρωτή Δικαιοσύνης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Τον Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε στις 9:30 το πρωί περίπου στο Λευκό Οίκο ο απερχόμενος πρόεδρος Ομπάμα με τη σύζυγό του. Στην προγραμματισμένη συνάντησή τους για τσάι είναι προσκεκλημένος και ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Μετά το πέρας της συνομιλίας τους αποχώρησαν μαζί για το Καπιτώλιο.

Εξερχόμενος από το Οβάλ γραφείο για τελευταία φορά, ο Ομπάμα ευχαρίστησε τον αμερικανικό λαό. Σε αποχαιρετιστήρια ανάρτησή του στο Twitter ανακοίνωσε τη δημιουργία του «Ιδρύματος Ομπάμα» και ζήτησε από τους συμπατριώτες του να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον οργανισμό για «να μοιραστούν τις απόψεις τους» μαζί του. Ο σύνδεσμος του Ιδρύματος (Obama.org) οδηγεί σε μια σελίδα όπου υπάρχει ένα δίλεπτο βίντεο με το ζεύγος Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα και το σύνθημα που είχε τονίσει κατά την τελευταία του ομιλία στο Σικάγο, στις 10 Ιανουαρίου: «Σας ζητώ να πιστέψετε όχι στη δική μου ικανότητα για αλλαγή, αλλά στη δική σας».

Στο χώρο της εκδήλωσης της ορκωμοσίας προσέρχονταν, παράλληλα επίσημοι και θεατές, ανάμεσα στους οποίους ο πρώην πρόεδρος Τζωρτζ Μπους Τζ. και η σύζυγός του, Λόρα Μπους, και ο 39ος πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ και η σύζυγός του. Στην ορκωμοσία το «παρών» έδωσε και η Χίλαρι Κλίντον. Είναι η πρώτη φορά, που συνυπήρξε με τον Ντόναλντ Τραμπ στον ίδιο χώρο μετά την εκλογική τους αναμέτρηση την 8η Νοεμβρίου. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την είσοδό της με τον σύζυγό της Μπιλ Κλίντον για το πώς αισθάνεται να βρίσκεται στην εκδήλωση, η ίδια απέφυγε να απαντήσει.

Νωρίτερα, ο Τραμπ και η οικογένειά του εκκλησιάστηκαν στον ιερό ναό του St. John, όπου παρευρέθηκε και ο Πενς, επίσης με την οικογένειά του.

«Όλα αρχίζουν σήμερα»

«Όλα αρχίζουν σήμερα. Θα σας δω στις 11:00 για την ορκωμοσία. ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ – Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ!», με αυτό το tweet προετοίμασε ο Ντόναλντ Τραμπ φίλους και πολέμιους για την ορκωμοσία που θα λάβει χώρα σήμερα στην Ουάσιγκτον αλλά και για την επόμενη τετραετία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του, ο Μάικ Πενς, πρόκειται να φθάσουν μπροστά από το Καπιτώλιο λίγο μετά τις 11:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας).

Η ορκωμοσία του Πενς θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 11:35 και του Ντόναλντ Τραμπ γύρω στις 12:00.

Πλήθος πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων αναμένεται για να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

Recommended For You