Έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής Γιάννης Καλατζής

“Δελφίνι δελφινάκι”, “Τζαμάϊκα”, και “Το Παλιό Ρολόι”, είναι μερικές μόνο από τις επιτυχίες του δημοφιλούς ερμηνευτή που είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 1943

Σε ηλικία 74 ετών έφυγε από τη ζωή ο ερμηνευτής Γιάννης Καλατζής που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ’60 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’70.

“Δελφίνι δελφινάκι”, “Τζαμάϊκα”, “Το Παλιό Ρολόι”, “Παραμυθάκι μου” είναι μερικές μόνο από τις επιτυχίες που είχε τραγουδήσει και μαζί του σιγοτραγούδησαν εκατοντάδες θαυμαστές του και λάτρεις της ελληνικής μουσικής σκηνής εκείνης της εποχής. Ο ίδιος είχε συνεργαστεί με γνωστούς συνθέτες όπως οι Μάνος Λοϊζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιώργος Κατσαρός, Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Σπανός κ.α.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη στις 29 Απριλίου του 1943 ο Γιάννης Καλατζής ξεκίνησε την καριέρα του στη γενέτειρά του στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ως μέλος του Τρίο Μορένο. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου αρχικά είχε συνεργαστεί με τον διάσημο συνθέτη Γιώργο Μητσάκη. Στη συνέχεια η δημοτικότητά του αυξήθηκε και προχώρησε σε συνεργασίες με γνωστούς δημιουργούς, αλλά συνέπραξε και με διάσημους ομότεχνούς του ερμηνευτές όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρίζα Κωχ, η Λίτσα Διαμάντη, ο Κώστας Σμοκοβίτης κ.α.

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970, ο Καλατζής συνεργάστηκε με τον συνθέτη Νίκο Καρβέλα και το 1981 κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με τα τραγούδια του Τόλη Βοσκόπουλου. Το τελευταίο του άλμπουμ προτού αποσυρθεί από το ενεργό τραγούδι ήταν το 1984, ωστόσο, το 1985, πήρε μέρος σε μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον συνθέτη Μάνο Λοΐζο που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Ο ερμηνευτής θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του λαϊκού τραγουδιού της εποχής του, ενώ τα τραγούδια που ερμήνευσε εκείνος για πρώτη φορά έχουν ερμηνεύσει πολλοί άλλοι νεώτεροι ομότεχνοί του και, τα περισσότερα, θεωρούνται πλέον διαχρονικά παραμένοντας πάντα ξεχωριστά στη συνείδηση του ελληνικού κοινού.

Recommended For You