Υπερήρωες με μπουφάν και κράνη

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των επαναλήψεων. Στο ένα κανάλι το «Ρετιρέ», στο άλλο «Της Ελλάδος τα Παιδιά», στο παράλλο «Φιλαράκια». Και μέσα σ’ όλα να σου παίζουν σε επαναλήψεις τις φωτιές που έκαψαν την Ελλάδα πριν από χρόνια. Ή μάλλον όχι.

Συντάκτης:  Αγγελος Αναστασόπουλος http://www.efsyn.gr/arthro/yperiroes-me-mpoyfan-kai-krani

Αυτό δεν είναι επανάληψη. Είναι το ίδιο έργο ξανά και ξανά, με ίδια πλοκή, αίτια, αποτελέσματα· όμως άλλους πρωταγωνιστές. Δυστυχώς δεν είναι επανάληψη, αλλά ριμέικ μιας παλιάς κακής ταινίας. Απλώς στο ελικόπτερο επιβλέποντας τη φωτιά, στην ίδια θέση όπου κάθισαν Σημίτης, Καραμανλής, Παπανδρέου και Σαμαράς, κάθεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Η φωτιά είναι περίεργο θέμα. Τιθασευμένη, σε ανθρώπινα χέρια, είναι μεγάλη ευλογία. Τόσο που ο Προμηθέας έχανε ένα συκώτι κάθε μέρα (χωρίς να είναι αλκοολικός) ως τιμωρία που μοιράστηκε αυτό το θεϊκό αγαθό με τους ανθρώπους. Ανεξέλεγκτη, όμως, είναι τρομακτική. Γι’ αυτό και ο θαυμασμός μας σε πυροσβέστες, επαγγελματίες και εθελοντές.

Οι υπερήρωες του σινεμά, ο Σπάιντερμαν κι ο Μπάτμαν, φοράνε κολλητές στολές και μάσκες. Οι υπερήρωες του πραγματικού κόσμου φοράνε αντιπυρικά μπουφάν και κράνη. Αντί για Μπάτμομπιλ πιλοτάρουν Καναντέρ και Σινούκ.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πυροσβέστες είναι οι μόνοι ένστολοι που απολαμβάνουν την αγάπη όλου του κόσμου. Και είναι πραγματικά θλιβερό να βλέπεις ανθρώπους, ακόμα και μέσα στον καημό και την πίκρα τους, να κατηγορούν την Πυροσβεστική. Τις προάλλες, σε μια ζωντανή σύνδεση με το μέτωπο της φωτιάς, ο ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ μίλησε για την αυτοθυσία με την οποία δύο πυροσβέστες προσπαθούσαν να περιορίσουν τη φωτιά που κατέκαιγε ένα σπίτι.

«Ποια αυτοθυσία; Ασυδοσία θέλετε να πείτε», φώναξε ένας κάτοικος της περιοχής και εξήγησε ότι εκείνη την ώρα μόνο ένα πυροσβεστικό όχημα ήταν παρόν. Και τον καταλαβαίνεις. Ο άνθρωπος έβλεπε την περιουσία του να απειλείται. Αλλά πώς να αμφισβητήσεις το κουράγιο και το πείσμα των πυροσβεστών, οι οποίοι ώρες ατελείωτες πάλευαν, αφυδατωμένοι, με τις φλόγες και έκαναν απεγνωσμένα εκκλήσεις για πόσιμο νερό;

Αν έγιναν λάθη; Προφανώς. Το σχέδιο ίσως να μην ήταν ιδανικό. Οι υδροφόρες ίσως άδειαζαν όλες μαζί και δεν υπήρχαν εναλλακτικές. Οι κρουνοί στο δάσος ήταν αχαρτογράφητοι ή χαλασμένοι. Ακόμα ακόμα μπορεί κάποιοι μέσα στην κούρασή τους να μη σημάδευαν σωστά με τη μάνικα. Ισως. Ολοι κάνουμε λάθη στις δουλειές μας. Ο χασάπης μπορεί να ξεχάσει τον κιμά εκτός ψυγείου. Ο μανάβης μπορεί να δώσει λάθος ρέστα.

Ο ποδοσφαιριστής μπορεί να κάνει λάθος πάσα. Ο γράφων αυτό το κείμενο ήδη έχει πατήσει τα λάθος κουμπιά τόσες φορές όσο πληκτρολογεί αυτές τις παραγράφους. Ενα επιπλέον κουμπάκι και το λάθος διορθώθηκε. Στη φωτιά, όμως, κουμπί διόρθωσης δεν υπάρχει.

Recommended For You