ΗΠΑ: Tρεις οι νεκροί από την Ίρμα – Κυβερνήτης: Προσευχηθείτε για εμάς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικοινώνησε με τους κυβερνήτες της Φλόριντα, της Τζόρτζια, της Αλαμπάμα, της Νότιας Καρολίνας και τουΤενεσί για τον βέλτιστο διαπολιτειακό συντονισμό των αρχών.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων του κυκλώνα Ίρμα που έφτασε στη Φλόριντα. Η Ίρμα μετακινείται δυτικά προς τις ακτές της πόλης Τάμπα, που δεν έχει προετοιμαστεί επαρκώς για να τον αντιμετωπίσει. Η στάθμη των υδάτων έχει ανέβει κατά 60 εκατοστά σε παράκτιες περιοχές της Φλόριντα. Ο κυκλώνας – μαμούθ έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 27 ανθρώπων στα νησιά της Καραϊβικής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε με τους κυβερνήτες της Φλόριντα, της Τζόρτζια, της Αλαμπάμα, της Νότιας Καρολίνας και τουΤενεσί για τον βέλτιστο διαπολιτειακό συντονισμό των αρχών.

Το Μαϊάμι, που θυμίζει πόλη – φάντασμα, πλήττεται αυτή την ώρα με ανέμους ταχύτητας 210 χλμ. την ώρα, καταιγίδες και πλημμύρες. Για παλιρροιακα κύματα ύψους έως και 5 μέτρων είχε προειδοποιήσει ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Ρικ Σκοτ. «Σας ζητώ να προσευχηθείτε για εμάς» ήταν το δραματικό μήνυμα του Ρικ Σκοτ. Επιβεβαιώνοντας τους φόβους, η Ίρμα αναβαθμίστηκε προηγουμένως στην κατηγορία 4.

Η αστυνομία του Μαϊάμι ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον στις κλήσεις των πολιτών για βοήθεια λόγω των καιρικών συνθηκών.

Πάνω από 72.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε 390 καταφύγια στην πολιτεία σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του κυβερνήτη, ενώ πάνω από 1,35 εκατομμύρια καταναλωτές σε 24 κομητείες της Φλόριντα έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση.

Ένας γερανός κατέρρευσε πάνω από ένα πολυώροφο κτίριο στο κέντρο του Μαϊάμι λόγω της μανίας του κυκλώνα. Οι άνεμοι του κυκλώνα έχουν επίσης ξεριζώσει πολλά δέντρα.

6,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντα κλήθηκαν από τις αρχές να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, περισσότεροι από 70 .000 άνθρωποι έσπευσαν σε καταφύγια, ενώ 280.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι 29.000 από αυτούς βρίσκονται στα νησιά Κις.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι καταστροφές από τον κυκλώνα θα μπορούσαν να κοστίσουν στην αμερικανική οικονομία 200 δισεκ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι σε ένα συγκλονιστικό βίντεο διακρίνεται ο κυκλώνας να προσεγγίζει τις ακτές της Φλόριντα:

Κατά το πέρασμά της από την Κούβα η Ίρμα προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις κεντρικές επαρχίες Καμαγουέι Σιέγο ντε Άβιλα αλλά και στα νησάκια Κάγιος. Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν η Αβάνα καθώς και γειτονικές επαρχίες (Μαγιαμπέκε και Αρτεμίσα), στο δυτικό τμήμα της χώρας. Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής θύματα.

Recommended For You