Πετρελαιοκηλίδα: Εικόνες σοκ από τη ρύπανση στο βυθό της Σαλαμίνας

Υποβρύχια λήψη από τη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας δείχνει το μαζούτ σε συμπαγή κομμάτια στον βυθό της θάλασσας. Τη λήψη έδωσε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ Αρχιπέλαγος και καταγράφει την καταστροφή μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη ΙΙ”. Όχι πολύ μακριά από την ακτή, το μαζούτ βρίσκεται κοντά στο βυθό της θάλασσας σε συμπαγή μεγάλα κομμάτια καταστρέφοντας απ όπου περνά την υποθαλάσσια ζωή.

Το μαζούτ από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο Αγία Ζώνη ΙΙ έφτασε την Κυριακή μέχρι και το Λαγονήσι ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η απάντληση των πετρελαιοειδών από τις δεξαμενές του και ουδείς γνωρίζει πότε θα γίνει αυτό.

O υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός μιλά τώρα για λάθη

«Eάν κάναμε λάθη τα κάναμε μαζί με τον υπουργό Ναυτιλίας» είπε στον Σκάι ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός για τις υπερβολικά αισιόδοξες δηλώσεις του πως «σε 20 μέρες οι παραλίες της Αττικής θα είναι καθαρότερες από πριν». Ο υφυπουργός πάντως επέμεινε πως το υπουργείο αντέδρασε όσο πιο άμεσα γινόταν: «Το ναυάγιο έγινε τις 02:30 και το πλοίο βυθίστηκε 04:10, όπου βρίσκονταν σκάφη του λιμενικού, παραπλεόντα για τυχόν ναυαγούς. Μέχρι να “κάτσει” το πλοίο δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Αμέσως μετά, έπρεπε να πέσουν οι δύτες και να υπογραφεί η σύμβαση, ώστε να μπει το φράγμα, που είχε μπει στις 09:40», εξήγησε και απέδωσε την διαρροή των καυσίμων στις επτά αυτές ώρες που όπως υποστήριξε δεν ήταν δυνατόν να γίνει τίποτα.

Ζημιές σε όλα τα επίπεδα

Το Μέγαρο Μαξίμου «απέσυρε» τον Παναγιώτη Κουρουμπλή από το προσκήνιο θέλοντας να περιορίσει την «πολιτική ζημιά» καθώς υπάρχει έντονη δυσφορία και για τους χειρισμούς και την επικοινωνιακή διαχείριση του υπουργού. Και ο Δ. Τζανακόπουλος άφησε με αμφίσημο τρόπο ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την τύχη του κ. Κουρουμπλή στο μέλλον καθώς το Μαξίμου έχει γίνει αποδέκτης της γκρίνιας και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και αυτοδιοικητικών στελεχών του.

Ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει γα το πρωί της Δευτέρας προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να αναφερθεί και στο θέμα.

Η οικολογική ζημιά από την μόλυνση της θάλασσας και των ακτών είναι προφανής και σύμφωνα με τους ειδικούς θα περάσουν αρκετά χρόνια για να μαζευτεί και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι από δω και στο εξής θα γίνουν τα σωστά πράγματα από τους σωστούς ανθρώπους.

Η οικονομική ζημιά αφορά όλους όσους δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά ( από ψαράδες μέχρι διοργανωτές γάμων) από την Σαλαμίνα και τη Δραπετσώνα μέχρι την Γλυφάδα και το Ελληνικό. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις αρμοδίων φορέων η επιβάρυνση στο τοπικό ΑΕΠ ενδεχομένως να ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ αν δεν υπάρξουν άμεσες μέριμνες, σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς

Η κυβέρνηση έδειξε ήδη προς την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθούν για τις αποζημιώσεις τους.
ΥΕΝ: Για αποζημιώσεις στην πλοιοκτήτρια εταιρία και στην ασφαλιστική

Ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός που πήρε τα ηνία της διαχείρισης από σήμερα υπέδειξε την πλοιοκτήτρια εταιρεία του Αγία Ζώνη ΙΙ και την ασφαλιστική του ως αρμόδιες για τις αποζημιώσεις.

«Την ευθύνη για τη ρύπανση ξεκάθαρα έχουν η πλοιοκτήτρια και η ασφαλιστική που την καλύπτει», τόνισε ο υφυπουργός, που έχει τεθεί επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση της ρύπανσης. Και υπέδειξε σε όσους έχουν απαιτήσεις «θα πρέπει να στραφούν προς αυτές αλλά θα πρέπει στα έγγραφα που θα καταθέτουν να είναι τεκμηριωμένη η απαίτησή τους»

Εξάλλου σύμφωνα με το Λιμενικό, τυχόν αποζημιώσεις από διαρροή πετρελαίου του «Αγία Ζώνη ΙΙ» μπορούν να αντληθούν και από το IOPC Fund (Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου).Υπό τον όρο όμως ότι ο αιτών θα αποδεικνύει τη ζημιά του με βάση τους κανόνες που ορίζει το ταμείο.

Απαγορευτικό το ψάρεμα στους μικροεπαγγελματίες ψαράδες

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Κερατσινίου και Δραπετσώνας κ. Νίκος Πέτσας «η προχθεσινή ρύπανση από το πετρελαιοφόρο δεν ήταν η μοναδική για την περιοχή Κερατσινίου Δραπετσώνας που σε σταθερή βάση είναι πολλαπλώς περιβαλλοντικά επιβαρυμένη. Η τωρινή ολοκληρωτική πλέον θαλάσσια ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα ήρθε απλά να επικυρώσει το μέγεθος της αδιαφορίας, προκάλεσε ολοκληρωτική με τη σειρά της ζημιά στους επαγγελματίες με παραθαλάσσια καταστήματα, έκανε απαγορευτικό το ψάρεμα στους μικροεπαγγελματίες ψαράδες και πλημμύρισε με πετρέλαιο το λιμανάκι των Αλιέων».

Βαρύ πλήγμα στη ζώνη διασκέδασης και τουρισμού

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νίκος Μανεσιώτης «μια πρώτη αρνητική εξέλιξη είναι πως η περίοδος έως και τις αρχές Οκτωβρίου που τουριστικά ο Πειραιάς κινείται και δέχεται επισκέψεις, θα νεκρώσει. Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο της ρύπανσης για δύο με τρεις εβδομάδες, η πόλη μας θα υποστεί ζημιά καθώς θα χαθεί η τελευταία περίοδος της καλοκαιρινής σεζόν. Όμως οι παράπλευρες απώλειες είναι μεγάλες εκτός της εστίασης και της βιομηχανίας της διασκέδασης ή του καφέ που σε μεγάλο βαθμό ζουν την περιοχή του Πειραιά και της παραλιακής και στις ενοικιάσεις σκαφών, στις δουλειές που σχετίζονται με τις μαρίνες που υπάρχουν εδώ, με όσους ασχολούνται γενικά στα θαλασσινά επαγγέλματα. Μακροχρόνια επίσης ανησυχούμε πως θα επηρεαστεί και συνολικά το τοπικό εμπόριο. Δεν είναι μικρό πράγμα να κολλήσει η ρετσινιά πως η περιοχή μας έχει μολυνθεί».

«Δεν υπήρξε άμεση επέμβαση και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Περιοχές τουριστικές όπως το Φάληρο που συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία ή η Σαλαμίνα που έχει δικές της τουριστικές ζώνες έχουν υποστεί μεγάλες βλάβες ενώ μην παραγνωρίσετε την αρνητική φήμη που θα υπάρξει. Κι όλα αυτά σε μια περιφέρεια που ήδη έχει τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας» επισημαίνει και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς και Νήσων κ. Δημήτρης Κατσικάρης

Ο ίδιος τονίζει πως η οικιστική περιοχή αλλά και η ζώνη διασκέδασης και τουρισμού (υπάρχουν πλαζ οργανωμένες) της ευρύτερης Σαλαμίνας έχουν υποστεί πλέον μεγάλες ζημιές με αποτέλεσμα εκατοντάδες να είναι εκείνοι που κινδυνεύουν να δουν τα καταστήματα, τις δουλειές και τις περιουσίες τους να χάνονται. Κι αυτά σε μια περιοχή που διέθετε βιολογικό καθαρισμό και την τελευταία δεκαετία είχε αναβαθμιστεί προσελκύοντας πολύ κόσμο από την Αττική και τις δυτικές κυρίως περιοχές της.

Στο ευρύτερο παραλιακό μέτωπο επίσης, μείζον ζήτημα έχει υπάρξει σε όλη τη ζώνη διασκέδασης και εστίασης από το Φάληρο έως και τη Βούλα.

Δεκάδες υπήρξαν για παράδειγμα οι ακυρώσεις γάμων και εκδηλώσεων ενώ αναμένεται για τους επόμενους μήνες η όλη περιοχή να περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Recommended For You