Κακοκαιρία: Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Σαμοθράκης

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η Σαμοθράκη λόγω των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσε η σφοδρή καταιγίδα που έπληξε τη Δευτέρα (25/09) το νησί και πλέον αφού τα έντονα καιρικά φαινόμενα κόπασαν οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους.

Ο δήμος της Σαμοθράκης, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από σφοδρά καιρικά φαινόμενα χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί.

Στο νησί έχει μεταβεί κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννη Καπάκη και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Δέδε, το οποίο συνοδεύεται από στελέχη των Υπηρεσιών, καθώς και από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να επιθεωρήσουν και να συντονίσουν τις ενέργειες για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν από την εκδήλωση σφοδρών βροχοπτώσεων στην περιοχή.

Οι αντλήσεις υδάτων συνεχίζονται όλη μέρα σήμερα (26/9), με τις ζημιές να έχουν πλήξει σημαντικά και το οδικό δίκτυο.

Συγκεκριμένα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι στη Σαμοθράκη με αποτέλεσμα το νησί να «κοπεί» στα δύο.

Λόγω των εκτεταμένων ζημιών στο οδικό δίκτυο οι συγκοινωνίες σε κάποια σημεία έχουν διακοπεί ενώ σε άλλα γίνονται με μεγάλη δυσκολία και ευθύνη των οδηγών. Τα σχολεία, σήμερα Τρίτη, παρέμειναν κλειστά.

Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί το δημαρχείο, το Κέντρο Υγείας του νησιού, πολλά καταστήματα και κατοικίες λόγω των φερτών υλικών.

Η Πυροσβεστική έχει ήδη πραγματοποιήσει 18 αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένους χώρους, ενώ πραγματοποιήθηκε επιτυχώς απεγκλωβισμός τεσσάρων ατόμων από αυτοκίνητο που είχε παρασυρθεί σε ρέμα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του νησιού ενισχύθηκαν σήμερα με 17 πυροσβέστες, 1 ερπυστριοφόρο όχημα, 1 επιχειρησιακό κέντρο και 2 βοηθητικά οχήματα από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενώ μεταβαίνει στο νησί και κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, της ΕΜΑΚ, 200 στρατιώτες, καθώς και υδροφόρες με πόσιμο νερό, καθώς σε ορισμένα χωριά υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο ύδρευσης.

Η χθεσινή βροχόπτωση ήταν τόσο έντονη που ξεπέρασε τα 210 χιλιοστά μέσα σε λίγες ώρες.

Recommended For You