Πέθανε ο δημοσιογράφος και πολιτικός Γιάννης Καψής

Την τελευταία του πνοή άφησε τη Δευτέρα σε ηλικία 88 ετών ο Γιάννης Καψής, δημοσιογράφος, συγγραφέας και πρώην υπουργός. Δημοσιογράφος με μεγάλη και σημαντική πορεία στον χώρο, αλλά και ενεργός πολιτικός με υπουργικές θέσεις στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.

Ο Γιάννης Καψής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929, σπύδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για μικρό διάστημα άσκησε τη δικηγορία προτού αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου στη δημοσιογραφία που ήταν και η μεγάλη του αγάπη.

Στη δημοσιογραφία ξεκίνησε από το αστυνομικό ρεπορτάζ, αλλά ασχολήθηκε εν τέλει σχεδόν με όλα τα είδη, με ειδίκευση σε πολιτικά και διπλωματικά θέματα.

Από το 1958 έως το 1970 ήταν αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Έθνος», ενώ κατά την περίοδο της δικτατορίας δικάστηκε και φυλακίστηκε. Μετά την αποφυλάκισή του εργάστηκε σε επιτελική θέση στην εφημερίδα «Βήμα», αλλά και ως διευθυντής στο περιοδικό «Ταχυδρόμος». Μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου διέφυγε στο Λονδίνο για να αποφύγει τη σύλληψη και έμεινε εκεί μέχρι την πτώση της χούντας.

Υπήρξε συνεργάτης διεθνών ΜΜΕ όπως το αμερικανικό περιοδικό Time.

Από το 1974 μέχρι το 1982 εργάστηκε ως διευθυντής της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» και του πιστώνεται το γεγονός ότι η εφημερίδα του ΔΟΛ έγινε εκείνη την περίοδο η πρώτη πανελλαδικά σε κυκλοφορία.

Από τον Απρίλη του 1982 ξεκινάει και η πολιτική του πορεία, καθώς ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου και παρέμεινε μέχρι τον Σεπτέμβρη του 1987. Από τον Ιανουάριο του 1987 ήταν ταυτόχρονα υφυπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης και Εξωτερικών. Από τον Σεπτέμβρη του 1987 έως και τον Ιούλιο του 1989 ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Τον Απρίλιο του 1982, ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, παραμένοντας σε αυτή τη θέση και στην επόμενη κυβέρνηση μέχρι το Σεπτέμβριο του 1987.

Έχει τιμηθεί με 14 παράσημα.

Μετά την συνταξιοδότηση του, αφοσιώθηκε στην συγγραφή βιβλίων. Έχει εκδώσει 15 συνολικά βιβλία, εκ των οποίων τα περισσότερα σημείωσαν μεγάλη εκδοτική επιτυχία, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλές μέχρι σήμερα παραμένει το πρώτο του βιβλίο, Χαμένες Πατρίδες, που εξέδωσε το 1962.

Recommended For You