Στα 483 ευρώ ανέρχεται το μέσο κοινωνικό μέρισμα

Στα 483 ευρώ ανέρχεται, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2018, το μέσο κοινωνικό μέρισμα που θα καταβληθεί σε πάνω από 3,4 εκατ. ωφελούμενους. Η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr

Όπως προκύπτει από το τελικό κείμενο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, το κοινωνικό μέρισμα θα χορηγηθεί στο 1/3 του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή σε περισσότερους από 3,4 εκατ. πολίτες, με συνολικό κόστος 720 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος εκτιμώνται σε 1.459.834 νοικοκυριά,ενώ το μέσο ύψος του μερίσματος εκτιμάται σε 483 ευρώ ανά νοικοκυριό. Ειδικότερα, με βάση τα εισοδηματικά-περιουσιακά κριτήρια, το μέσο ύψος του μερίσματος ανέρχεται σε 610 ευρώ για τα επιλέξιμα νοικοκυριά που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία, με τα αντίστοιχα ποσά για τα νοικοκυριά της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας να εκτιμώνται σε 547 ευρώ και 403 ευρώ, αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Πρόνοιας Δημήτρη Καρέλλα, οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους θα γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, η οποία θα λειτουργήσει στη διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr. Οι δικαιούχοι θα χρησιμοποιούν τον κωδικό taxis που διαθέτουν για να εισέλθουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία θα συμπληρώνουν τον ΑΜΚΑ, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ένα κινητό τηλέφωνο και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, εξετάζονται τρόποι εξυπηρέτησης ηλικιωμένων, οι οποίοι δεν έχουν γνώση χρήσης του διαδικτύου ή πρόσβαση σε αυτό, αλλά και δικαιούχων που έμειναν άνεργοι φέτος, ώστε η ανεργία να συμψηφίζεται με το εισόδημα του 2016, για το οποίο έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση.

Η απαιτούμενη υπουργική απόφαση εκτιμάται ότι θα εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών και θα περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας καταγραφής και ελέγχου των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος.

Recommended For You