Αναφορά από το Λένινγκραντ στην περίπτωση της απαγόρευσης μιας από τις ρωσικές μεταφράσεις της Βίβλου

Στις 6 Δεκεμβρίου 2017, το περιφερειακό δικαστήριο του Λένινγκραντ εξετάζει την προσφυγή κατά της απόφασης του δικαστηρίου του Βίμποργκ να αναγνωρίσει ως «εξτρεμιστικό υλικό» την «Αγία Γραφή – Μετάφραση Νέου Κόσμου», που εκδόθηκε από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά. Από την αίθουσα του δικαστηρίου έχουμε όλες τις εξελίξεις …

Η σύσκεψη αρχίζει. Λόγω των πυκνών τοίχων του αρχαίου κτιρίου δικαστηρίων, οι ακροατές της διαδικασίας στερούνται σύνδεσης στο Διαδίκτυο, οπότε η αναφορά γίνεται με μεγάλες καθυστερήσεις.

Η υπόθεση εκδικάζεται από μια ομάδα 3 δικαστών. Η πρόταση για βίντεο και φωτογραφία απορρίφθηκε, αλλά επιτρέπονταν γυρίσματα κατά την ανακοίνωση του διατακτικού. Η αίτηση για ένα πιο ευρύχωρο δωμάτιο απορρίφθηκε. Πριν από την ακρόαση μπροστά από το κτίριο στην όχθη του ποταμού Fontanka, στο οποίο βρίσκεται το κτίριο του περιφερειακού δικαστηρίου του Λένινγκραντ, μια σειρά δεκάδων ανθρώπων παρατάχθηκε. Ωστόσο, για τις ακροάσεις υπάρχει μια μικρή αίθουσα, η οποία προβλέπει την παρουσία μόνο 6 ακροατών.

10:40 Μετά την παρουσίαση της ουσίας του θέματος, ο Maxim Novakov, εκπρόσωπος της θρησκευτικής κοινότητας των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη Φινλανδία, άρχισε να παρουσιάζει τη θέση του. Εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι στην απόφαση του δικαστηρίου δεν υπάρχει ούτε ένα απόσπασμα από τη Βίβλο στο οποίο οι εμπειρογνώμονες θα βρήκαν ενδείξεις εξτρεμισμού. Οι ειδικοί θεώρησαν ότι η μετάφραση του νέου κόσμου δεν είναι μετάφραση της Βίβλου επειδή χρησιμοποιεί το προσωπικό όνομα του Θεού, τον Ιεχωβά. Μιλώντας για αυτό το όνομα και τη φήμη του στη Ρωσία, ο Νόβακοφ αναφέρει το ανάγλυφο στο κτίριο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη, όπου το όνομα αυτό υπάρχει στην εβραϊκή γλώσσα.

11:00 Ο προεδρεύων δικαστής, σημειώνοντας τη γνωστική και συναρπαστική φύση των εξηγήσεων του Νόβακοφ, του ζητά να παραμείνει «πιο κοντά στον νόμο». “Η υπόθεση είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα, αλλά μπορεί να είναι μικρότερη;” Ο Νόβακοφ εφιστά την προσοχή στα δάνεια, μέχρι λάθη ορθογραφίας, στην απόφαση του δικαστηρίου, η οποία βεβαίως βεβαιώνει την έλλειψη αυτονομίας.

11:20 Ο δικηγόρος Anton Bogdanov, ο οποίος εκπροσωπεί ταυτόχρονα αρκετές ευρωπαϊκές οργανώσεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά, εφιστά την προσοχή στην παραβίαση των κανόνων του δικονομικού δικαίου κατά τον διορισμό και διεξαγωγή της εξέτασης, καθώς και στην αντικατάσταση του αντικειμένου της έρευνας.

11:30 Ένας από τους κριτές ενδιαφέρθηκε για τη στιγμή που συνδέεται με την αντικατάσταση του αντικειμένου της έρευνας. Οι δικαστές στράφηκαν στην εμπειρογνωμοσύνη που οδήγησε στην απόφαση να αναγνωρίσουν τη Βίβλο ως εξτρεμιστική και ήταν σε θέση να διασφαλίσουν ότι οι εμπειρογνώμονες εξέτασαν ένα βιβλίο αγγλικής γλώσσας με τίτλο «Ο Νέος Κόσμος των Χριστιανών Γραφών». Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι εξετάζονται εκτεταμένα δάνεια από την πορεία των φοιτητών ενός από τα Ορθόδοξα σεμινάρια, αφιερωμένα μόνο στη δημοσίευση “Η Μετάφραση του Νέου Κόσμου των Χριστιανικών Ελληνικών Γραφών”.

11:35 Η ομιλία ξεκινά με τον εκπρόσωπο του θρησκευτικού οργανισμού Αλέξανδρος Ντιούμπιν. Επέστησε την προσοχή σε ένα από τα επιχειρήματα των εμπειρογνωμόνων που δήλωσαν ότι η “Αγία Γραφή” δεν είναι η Αγία Γραφή, μόνο και μόνο επειδή αυτό το βιβλίο δεν αποκαλεί την ίδια τη Βίβλο. Ο Ντουμπίν δείχνει επίσης στους κριτές την πρώτη γραμμή του προλόγου: “Αυτή είναι μια νέα μετάφραση της Βίβλου …”

11:40 Η Dyubin υποβάλλει αίτηση για επαναδιορισμό. Υπενθυμίζει ότι δεν είναι δυνατόν να ανατεθεί η εμπειρογνωμοσύνη σε ειδικούς που έχουν ήδη μιλήσει για το θέμα της μελέτης. Εν τω μεταξύ, ενώπιον του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, η εξέταση της υπόθεσης ανατέθηκε από τον ίδιο εμπειρογνώμονα, ο οποίος είχε προηγουμένως εκφράσει τη γνώμη του σχετικά με το αντικείμενο της έρευνας. Ως εκ τούτου, η Dyubin ζητεί να διορίσει νέα εξέταση, παρουσιάζει στο δικαστήριο έναν κατάλογο ιδρυμάτων και ειδικών που είναι αρμόδιοι για την εξέταση της υπόθεσης.

11:50 π.μ. Ο εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα λέει εν συντομία ότι υποστηρίζει τα επιχειρήματα των αντιρρήσεων του προς την έφεση. Ο εισαγγελέας διαμαρτύρεται για το διορισμό μιας δεύτερης εξέτασης.

11:55 Το δικαστήριο εκφράζει την άποψη ότι, υπό το πρίσμα των αντιφάσεων που αποκαλύπτονται στη γνώμη εμπειρογνώμονα, είναι απαραίτητη η συνέντευξη από τους εμπειρογνώμονες που πραγματοποίησαν την εξέταση (Kryukov, Tarasova, Kotelnikova). Θα κληθούν στο δικαστήριο.

12:00 Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 20 Δεκεμβρίου 2017 στις 14:30.

Recommended For You