Καιρός: Πάνω από την Ελλάδα ο «Θησέας» – Βροχές, καταιγίδες και χιόνια σε όλη τη χώρα

Έντονα καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται από το απόγευμα της Παρασκευής στις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό «Θησέας» κινείται από την Ιταλία προς το Αιγαίο.

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά, οι οποίες σταδιακά θα επηρεάσουν ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα καθώς και περιοχές της Βόρειας κυρίως χώρας με χαμηλό υψόμετρο.

Αναλυτικά σύμφωνα με το meteo, οι βροχές και οι καταιγίδες που σημειώνονται από το μεσημέρι στο Ιόνιο θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας και το βράδυ στα νότια θα ενταθούν σημαντικά (κυρίως στο Νότιο Ιόνιο και στην Πελοπόννησο).

2015 02 10 14.47.49

Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις μικρότερης έντασης θα επηρεάσουν περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με υψόμετρο έως 700 περίπου μέτρα (πιθανόν και χαμηλότερα στα σύνορα με τη Βουλγαρία). Οι βόρειοι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα ενισχυθούν σταδιακά στα 7 μποφόρ, ενώ στα υπόλοιπα πελάγη θα πνέουν νότιοι άνεμοι με εντάσεις έως 6 και πιθανόν τοπικά 7 μποφόρ. Ο χάρτης που ακολουθεί απεικονίζει τη θέση του «Θησέα» και την κατανομή του υετού (βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις) κατά το δεύτερο μισό της Παρασκευής 12/01.

1a
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί από αργά το βράδυ της Παρασκευής και μέχρι τις μεσημεριανές τουλάχιστον ώρες του Σαββάτου 13/01. Κατά τα διάστημα θα εκδηλώνονται κατά τόπους πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα. Όπως φαίνεται και στους 2 χάρτες που ακολουθούν, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα εντοπίζονται κυρίως στην Πελοπόννησο, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια και στη Δυτική Κρήτη. Συγκεκριμένα θα επηρεαστούν οι νομοί Αρκαδίας, Αργολίδας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αττικής, Βοιωτίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λαρίσης και Καρδίτσας.

Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε όλα τα ορεινά ηπειρωτικά τμήματα (έως τα 1000 περίπου μέτρα), σε ημιορεινά τμήματα της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας (έως τα 500-600 περίπου μέτρα), ενώ στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν πρόσκαιρα και σχεδόν πεδινές περιοχές. Στη Βόρεια Ελλάδα πάντως τα φαινόμενα δεν θα είναι γενικευμένα. Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε όλα τα πελάγη σε βόρειους έως βορειοανατολικούς, με εντάσεις που στο Βόρειο Αιγαίο θα φτάσουν τα 9 και πιθανόν τοπικά τα 10 μποφόρ, και στο Νότιο Αιγαίο τα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από βορρά προς νότο.

Για το υπόλοιπο του Σαββάτου 13/01 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν προοδευτικά σχετική εξασθένηση, ωστόσο θα υπάρξει εμμονή στις προαναφερθείσες περιοχές. Τονίζεται ότι λόγω της διάρκειας και της έντασης των φαινόμενων ενδέχεται κατά τόπους να δημιουργηθούν προβλήματα. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης στο Αιγαίο, κυρίως στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη όπου τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για Σάββατο

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά κυρίως στα ανατολικά και νότια. Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς σε χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι στα κεντρικά και τα βόρεια θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά 8 και πιθανόν 9 μποφόρ. Στα υπόλοιπα δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 που βαθμιαία και από τα δυτικά θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην κεντρική, ανατολική Μακεδονία και Θράκη κυρίως στα παράκτια τμήματα. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά και από το βράδυ σε πεδινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας (100-200 μέτρα)

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες στα νησιά του Ιονίου, τη Στερεά και την Πελοπόννησο θα είναι πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα βαθμιαία και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και από το βράδυ στα βόρεια ημιορεινά πάνω από τα 400 μέτρα.

Άνεμοι: Αρχικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η μέγιστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Θεσσαλία και της Στερεάς (από τα 200 – 300 μέτρα).

Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Στα νότια αρχικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 που βαθμιαία που θα στραφούν σε βόρειους 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία 8 πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, οι όποιοι τη νύχτα θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία 8 πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ οι οποίοι τη νύχτα θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τα οποία θα είναι κατά τόπους ισχυρά βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως στην Πάρνηθα και κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε περιοχές στα βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο (πάνω από τα 500 μέτρα).

Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια παράκτια τμήματα. Χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και από το βράδυ και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Η Περιφέρεια Αττικής προειδοποιεί για έκτακτα καιρικά φαινόμενα: Πώς να προστατευτείτε

Σε ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ που εκδόθηκε την Τετάρτη 10-1-2018. Σύμφωνα με την τακτική πρόγνωση της ΕΜΥ που εκδόθηκε σήμερα (13:00 μμ) για την Αττική προβλέπεται η εκδήλωση κατά τόπους ισχυρών φαινομένων κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Με βάση τα ανωτέρω συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση της εξέλιξης των καιρικών φαινομένων με βάση τις τακτικές και έκτακτες προγνώσεις της ΕΜΥ (διαδικτυακή διεύθυνση www.emy.gr- για την πρόσβαση στην οποία έχει αναρτηθεί και σχετικός σύνδεσμος στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής στη θεματική ενότητα Πρόβλεψη καιρού & καιρικών φαινομένων).

Σύμφωνα και με δελτίο τύπου της Γ.Γ.Π.Π. συνιστάται τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Αποτέλεσμα εικόνας για εντονα καιρικά φαινόμενα

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αποτέλεσμα εικόνας για κακοκαιρία

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Recommended For You