Φιάσκο με τη Novartis; «Ακυρες» οι καταθέσεις των μαρτύρων

Σε νομικό σφάλμα υπέπεσε η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία ανακήρυξε τους τρεις μάρτυρες της υπόθεσης Novartis σε προστατευόμενους, όπως εξήγησαν ο Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Θεόδωρος Φορτσάκης

Ενας ένας οι βασικοί πυλώνες της δικογραφίας για την υπόθεση της Novartis, καταρρέουν. Δεν είναι μόνο οι ασάφειες και οι ανακολουθίες των ισχυρισμών των προστατευόμενων μαρτύρων που δημιουργούν τουλάχιστον υποψίες για το πώς αυτός ο φάκελος συντάχθηκε ή και έκλεισε εσπευσμένα ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένα πολιτικά οφέλη για την κυβέρνηση καθώς εμπλέκει πολιτικούς αντιπάλους. Είναι και αυτό καθ’ αυτό το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων που αποδεικνύεται νομικά διάτρητο. Και όλα αυτά ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί –πρώτος χρονικά ο Βαγγέλης Βενιζέλος και τελευταίος σήμερα, Παρασκευή, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος– έχουν ζητήσει μεταξύ άλλων τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των συγκεκριμένων μαρτύρων, τους οποίους χαρακτηρίζουν το λιγότερο αναξιόπιστους.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου ανέφερε πως η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία ανακήρυξε τους τρεις μάρτυρες της υπόθεσης Novartis σε προστατευόμενους, έχει υποπέσει, ηθελημένα ή αθέλητα, σε ένα μεγάλο νομικό σφάλμα.

Ο κ. Αθανασίου εξήγησε ότι στην προσθήκη που έκανε ο ο ίδιος το 2014 -όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης- στον νόμο Βενιζέλου του 2001, για να μπορέσει κάποιος να μπει σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα δεν αρκεί μόνο η πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Διαφθοράς, αλλά χρειάζεται η έγγραφη άδεια του εισαγγελέα Διαφθοράς του Αρείου Πάγου. Κάτι που στην περίπτωση των μαρτύρων της Novartis δεν έχει γίνει.

Επομένως, όλες οι καταθέσεις των μαρτύρων είναι άκυρες και οι εμπλεκόμενοι, τα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν από αυτούς, θα ζητήσουν την άρση του καθεστώτος προστατευόμενου μάρτυρα και την αποκάλυψη της ταυτότητάς τους.

Το ποια είναι η ταυτότητα των τριών μαρτύρων, τους οποίους πολλοί από τους εμπλεκόμενους χαρακτηρίζουν ως ψευδομάρτυρες, είναι ένα ακόμα σημείο τριβής. Ο αν. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης είπε ότι είναι πρώην στελέχη της Novartis που πιάστηκαν για παράνομο πλουτισμό και άρχισαν να «κελαηδούν». Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έσπευσε να το μαζέψει και να πει ότι κανείς από την κυβέρνηση δεν ξέρει ποιοι είναι οι μάρτυρες, αλλά ελάχιστα πιστευτός έγινε.

Από την πλευρά του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, έναν από τους εμπλεκόμενους, έγινε λόγος για κατασκευασμένους μάρτυρες και ότι η αναγόρευσή τους σε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος αποτέλεσε προϊόν συναλλαγής. Ο δε Αδωνις Γεωργιάδης ενέπλεξε στην κατασκευή τον αν. υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο λέγοντας ότι «πρώτα τα είπαν (οι μάρτυρες) στον Παπαγγελόπουλο και μετά τα είπαν στον εισαγγελέα».

Για «άκυρες μαρτυρίες» έκανε λόγο και ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου στο ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Φορτσάκης.

«Υπάρχει μια βαρύτατη σειρά παρατυπιών, οι οποίες καθιστούν την όλη διαδικασία προβληματική», είπε ο κ. Φορτσάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Και εξήγησε: «Για παράδειγμα έχουμε τους τρεις μάρτυρες, για τους οποίους αναφέρθηκε πριν ότι έχουν προστασία. Δεν υπάρχει αυτή την ώρα η έγκριση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος εποπτεύει τους εισαγγελείς Διαφθοράς. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα, δεν έχω άμεση γνώση του φακέλου δεν έχω δει την έγκριση αυτή, εάν υπάρχει να εμφανιστεί. Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει. Αν δεν υπάρχει, οι μαρτυρίες αυτές είναι άκυρες».

O κ. Αθανασίου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι οι μαρτυρίες δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη αν δεν συνδυαστούν και με άλλα στοιχεία.

Εκανε λόγο για πασιφανή μεθόδευση της υπόθεσης και προσέθεσε ότι «έχει μια υποψία για το ποιος υπουργός έδωσε τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη», σημειώνοντας πάντως ότι είναι νωρίς για να μιλήσει.

Σχολίασε μάλιστα πως υποψιάζεται ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι αυτός που πήγε τη δικογραφία στον Αλέξη Τσίπρα, αναφερόμενος στην παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Αρειο Πάγο την περασμένη Δευτέρα.

Recommended For You