Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας άρχισε να συλλαμβάνει δεκάδες Μάρτυρες του Ιεχωβά

Τον περασμένο Απρίλιο, απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσίας απαγόρευσε όλες τις οργανώσεις μαρτύρων του Ιεχωβά σε ολόκληρη τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι η θρησκευτική ομάδα είναι εξτρεμιστική.

Την Παρασκευή, η εφημερίδα Murmansk των περιφερειακών αρχών Murmanski Vestnik αναφέρει τις επιδρομές που έγιναν από τη FSB και την Εθνική Φρουρά της Ρωσίας (Rosgvardia) στο Polyarny της χερσονήσου Kola.

Δύο κάτοικοι κρατήθηκαν υπό την υπόνοια ότι ήταν μέλη του διοικητικού κέντρου των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη Ρωσία, διοργάνωσαν διδασκαλία και συναντήσεις όπου έλαβε χώρα η ανάγνωση της απαγορευμένης θρησκευτικής λογοτεχνίας. Οι αναζητήσεις διεξήχθησαν σε έξι διευθύνσεις στο Polyarny.

Η πόλη φιλοξενεί μια ναυτική αυλή και πολλά από τα υποβρύχια που κινούνται με ντίζελ και άλλα πολεμικά πλοία του Βόρειου Στόλου έχουν Polyarny ως homeport.

Ο εξτρεμιστικός νόμος που απαγορεύει τους μάρτυρες του Ιεχωβά στη Ρωσία προβλέπει μέγιστη ποινή φυλάκισης 6 έως 10 ετών.

Εν τω μεταξύ, ένα κύμα εξάσκησης των Μαρτύρων του Ιεχωβά καταφεύγει στη Ρωσία. Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι ζητούν άσυλο σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας, ανέφερε η εφημερίδα Helsingin Sanomat νωρίτερα αυτό το χειμώνα.

«Όλα ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι, και όταν οι πρώτοι Μάρτυρες ζήτησαν άσυλο στη Φινλανδία, είπε στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος Veikko Leininen με το φινλανδικό κατάστημα της οργάνωσης.

«Πολλές δεκάδες τουλάχιστον πρόκειται ακόμα να έρθουν», είπε.

Ο σύμβουλος Τύπου Therese Bergwitz-Larsen και η Νορβηγική Διεύθυνση Μετανάστευσης (UDI) δεν μπορούν να βρουν λεπτομέρειες σχετικά με συγκεκριμένους λόγους για τους αιτούντες άσυλο που έρχονται στη Νορβηγία.

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα γενικά σχετικά με το υπόβαθρο για λόγους αιτήσεως ασύλου, καθώς ο αριθμός [από τη Ρωσία] είναι τόσο μικρός».

Στατιστικά στοιχεία από το UDI δείχνουν ότι 15 άτομα προήλθαν από τη Ρωσία τους πρώτους τρεις μήνες φέτος. Το 2017 , 58 Ρώσοι αιτούντες άσυλο ήρθαν στη Νορβηγία.

Στη Ρωσία, ο αριθμός των Μαρτύρων του Ιεχωβά εκτιμάται σε περίπου 175.000. Δηλαδή, πριν η οργάνωση κηρυχθεί εξτρεμιστική. Εξετάζοντας με σκεπτικισμό την άρνηση στρατιωτικής θητείας, την ψηφοφορία και την άρνηση λήψης αίματος, τα μέλη θεωρούνται τόσο ως απειλή για τον εαυτό τους, τα παιδιά τους όσο και για τη δημόσια ασφάλεια.

Επίσης, κατά τη διάρκεια των Σοβιετικών χρόνων, οι Μάρτυρες διώχθηκαν.

Το Human Right Watch κάλεσε πρόσφατα τις ρωσικές αρχές να απαλλάξουν τον δανικό πολίτη Dennis Christensen από την προσήλωσή του στην άσκηση της πίστης του. Ο Christensen βρισκόταν σε προφυλάκιση επί 11 μήνες στην πόλη Orel. Η Human Right Watch υποστηρίζει ότι η Ρωσία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και συμβαλλόμενο μέρος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τα δικαιώματα στην ελευθερία της θρησκείας και του συνεταιρίζεσθαι.

Recommended For You