Η Nabi Tajima, τελευταίος γνωστός επιζών του 19ου αιώνα, πέθανε σε ηλικία 117 ετών

Η ιαπωνικής καταγωγής γυναίκα Nabi Tajima, το τελευταίο επιζών παιδί του 19ου αιώνα και ο τρίτος μεγαλύτερος στην καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία, πέθανε, λέει η οικογένειά της. Ήταν 117 ετών.

Η Tajima απεβίωσε στις 8 το βράδυ τοπική ώρα το Σάββατο σε ένα νοσοκομείο στο ιαπωνικό νησί Kikaijima, όπου έζησε όλη της τη ζωή. Πέθανε από φυσικά αίτια, είπε ένας συγγενής.

Η Tajima γεννήθηκε σε ένα χωριό στο Kikaijima στις 4 Αυγούστου 1900. Σύμφωνα με την Gerontology Research Group (GRG), η οποία είχε επαληθεύσει την ημερομηνία γέννησής της, είχε 9 παιδιά και περισσότερους από 160 απογόνους.

Την εποχή του θανάτου της, η Τατζίμα ήταν 117 ετών και 280 ημερών, καθιστώντας την τρίτη πιο ηλικιωμένη στην καταγραμμένη ανθρώπινη ιστορία. Είπε ότι το μυστικό της για τη μακροζωία τρώει νόστιμα πράγματα και κοιμάται καλά, αλλά απόλαυσε επίσης το χέρι-χορό στον ήχο του shamisen.

Η Τατζίμα γεννήθηκε σε μια εποχή που ο αυτοκράτορας Μεϊτζί κυβέρνησε την Ιαπωνία καθώς το έθνος αυξήθηκε από ένα απομονωτικό φεουδαρχικό κράτος για να γίνει παγκόσμια δύναμη. Ο William McKinley υπηρέτησε ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και η Βικτώρια ήταν η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν μόλις 1,6 δισεκατομμύρια.

Κατά τη διάρκεια της ζωής της, ο κόσμος πέρασε μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης που περιλάμβανε μεγάλες προόδους στην επικοινωνία και την ιατρική. Η Τατζίμα έζησε την εφεύρεση των αυτοκινήτων, αεροπλάνων, ραδιοφωνικών τεχνολογιών, τηλεόρασης, διαστημικών σκαφών, σύγχρονων υπολογιστών, διαδικτύου και κινητού τηλεφώνου.

Αλλά ο κόσμος πέρασε επίσης σημαντικές συγκρούσεις, μερικές από τις οποίες έπληξαν την Ιαπωνία. Δεκάδες χιλιάδες Ιάπωνες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Ρωσο-ιαπωνικού πολέμου από το 1904 έως το 1905 και τουλάχιστον 129.000 Ιάπωνες σκοτώθηκαν όταν οι ΗΠΑ πυροδότησαν πυρηνικά όπλα πάνω από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Οι βομβιστικές επιθέσεις το 1945 ανάγκασαν την αυτοκρατορία να παραδοθεί, η οποία οδήγησε στην κατοχή των Συμμαχικών και οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές για τον ιαπωνικό λαό. Οι γυναίκες έλαβαν δικαίωμα ψήφου και μπόρεσαν να συμμετάσχουν στις γενικές εκλογές το 1946.

Η Ιαπωνία υπέστη επίσης μεγάλες καταστροφές κατά τη διάρκεια της ζωής της Tajima. Ένας ισχυρός σεισμός έπληξε την ηπειρωτική Ιαπωνία το 1923, σκοτώνοντας τουλάχιστον 105.000 ανθρώπους. Η πανδημία γρίπης το 1918 αρρώστησε 23 εκατομμύρια άτομα μόνο στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένων 390.000 ανθρώπων που πέθαναν.

Με τον θάνατο της Τατζίμα, ο παλαιότερος ζωντανός άνθρωπος στον κόσμο είναι τώρα η Chiyo Miyako, μια άλλη ιαπωνή γυναίκα που αναμένεται να φτάσει τα 117 στις 2 Μαΐου. Την κάνει το ένατο παλαιότερο άτομο στην καταγεγραμμένη ιστορία.

Το παλαιότερο αδιαμφισβήτητο άτομο που ζούσε ποτέ ήταν η Jeanne Calment που πέθανε στη Γαλλία το 1997 σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών. Άλλοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι είναι μεγαλύτεροι, αλλά οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν ποτέ επαληθευτεί με την επίσημη τεκμηρίωση και άλλα αποδεικτικά στοιχεία.

Ο Jiroemon Kimura, ο οποίος πέθανε στην Ιαπωνία τον Ιούνιο του 2013, σε ηλικία 116 ετών και 54 ημερών, ήταν το παλαιότερο εξακριβωμένο αρσενικό στην ιστορία, σύμφωνα με τα Guinness World Records. Ο σημερινός παλαιότερος ζωντανός είναι ο 112χρονος Masazou Nonaka, ο οποίος είναι επίσης από την Ιαπωνία.

Recommended For You