Δύο ηλικιωμένοι Μάρτυρες του Ιεχωβά πεθαίνουν στη φυλακή της Ερυθραίας

Δύο από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, ο Habtemichael Tesfamariam και ο Habtemichael Mekonen, πέθαναν στη φυλακή Mai Serwa κοντά στην Asmara στις αρχές του 2018. Και οι δύο συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν το καλοκαίρι του 2008 για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και υπέστησαν σχεδόν μια δεκαετία δύσκολων φυλακών.

ο Habtemichael Tesfamariam με τη σύζυγό του, Leterberhan Bezabih, πριν από τη φυλάκισή του

Ο κ. Tesfamariam πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 76 ετών στη φυλακή Mai Serwa στις 3 Ιανουαρίου 2018. Οι συμπατριώτες του πιστεύουν ότι υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο κ. Tesfamariam γεννήθηκε το 1942 στο Adi Yakulu, Mendefera, Ερυθραία. Έγινε ένας από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά το 1970 και αρνήθηκε να συμβιβαστεί με την πίστη του, παρά την άδικη φυλάκιση και κακομεταχείριση. Έχει επιβιώσει από τη σύζυγό του, Leterberhan Bezabih. τέσσερις γιους. και τρεις κόρες.

Ο κ. Mekonen πέθανε στην ηλικία των 77 ετών στη φυλακή Mai Serwa στις 6 Μαρτίου 2018. Οι συμπατριώτες του πιστεύουν ότι πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια. Ο κ. Mekonen γεννήθηκε το 1940 στο χωριό Kudo Felasi στη νότια Ερυθραία. Έγινε μάρτυρας πριν από 55 χρόνια και, όπως και ο κ. Tesfamariam, αρνήθηκε να υπονομεύσει την πίστη του, παρόλο που φυλακίστηκε χωρίς αιτία και κακομεταχειρίστηκε. Έχει επιβιώσει από τη σύζυγό του, Μιχρέτ Ελλίας, καθώς και από γιο και κόρη.

Αδικαιολόγητη σύλληψη και κατάχρηση

Ο κ. Mekonen βρισκόταν στο σπίτι όταν οι αρχές τον συνέλαβαν χωρίς να κατηγορηθούν τον Ιούλιο του 2008 και ο κ. Tesfamariam ήταν επίσης στο σπίτι όταν συνελήφθη τον Αύγουστο του 2008. Και οι δύο εγκαταστάθηκαν σύντομα στο διαβόητο στρατόπεδο φυλακής Meitir στην έρημο βόρεια της Asmara, όπου υπέστησαν σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες. Για την ειδική τιμωρία, οι αρχές κράτησαν κρατούμενους μάρτυρες από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Αύγουστο του 2012 σε ένα ημι-θάβινο κτίριο που χαρακτηρίστηκε ως “υπόγειο”. Εκεί οι κρατούμενοι υπέφεραν από τη βίαιη θερινή ζέστη χωρίς επαρκή τροφή ή νερό. Ως εκ τούτου, μερικοί είχαν μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

Το 2017, οι αρχές μεταβίβασαν τους μάρτυρες που φυλακίστηκαν στο στρατόπεδο Meitir στη φυλακή Mai Serwa, όπου τους επιτρέπεται να λαμβάνουν πακέτα τροφίμων από συγγενείς και να λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη όταν είναι σοβαρά άρρωστοι. Οι φυλακισμένοι χαιρέτισαν τη μεταφορά σε λιγότερο αυστηρό περιβάλλον φυλακών, αλλά ο κ. Tesfamariam και ο κ. Mekonen δεν ανέκτησαν πλήρως την προηγούμενη κακομεταχείριση.

ο Habtemichael Mekonen και η σύζυγός του, Mihret Ellias, πριν από τη φυλάκισή του

Ο κ. Tesfamariam και ο κ. Mekonen δεν είναι οι πρώτοι Μάρτυρες που πεθαίνουν σε φυλακή της Ερυθραίας ή λίγο μετά την απελευθέρωσή τους. Λόγω των απάνθρωπων συνθηκών φυλάκισης και κακομεταχείρισης, δύο άλλοι Μάρτυρες πέθαναν ενώ βρίσκονταν στη φυλακή και άλλοι τρεις Μάρτυρες έχασαν τη ζωή τους αμέσως μετά την εκκαθάρισή τους. Τουλάχιστον επτά μάρτυρες που απελευθερώθηκαν από τη φυλακή πριν από μερικά χρόνια εξακολουθούν να υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα υγείας που σχετίζονται άμεσα με την εμπειρία τους στη φυλακή. Πενήντα τρεις μάρτυρες εξακολουθούν να φυλακίζονται στην Ερυθραία για την πίστη τους, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού του κ. Tesfamariam, Tareke.

Η δίωξη αποτελεί “ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”

Στις 8 Ιουνίου 2016, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δημοσίευσε μια έκθεση βασισμένη στα συμπεράσματα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ερυθραία (COIE), την οποία το συμβούλιο θέσπισε για τη διερεύνηση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ερυθραία. Το COIE κάλεσε την Ερυθραία να «σεβαστεί την ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων» και να «θέσει τέρμα στην πρακτική της αυθαίρετης σύλληψης και κράτησης ατόμων βάσει των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, ιδίως δε των οπαδών συγκεκριμένων θρησκευτικών ομάδων, όπως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά. . . και απελευθερώνουν αμέσως και άνευ όρων όλους εκείνους που κρατούνται παράνομα και αυθαίρετα ». Το COIE κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δίωξη της Ερυθραίας για άτομα με βάση τη θρησκεία τους συνιστά« έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ».

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ελπίζουν ότι ο πρόσφατος θάνατος του κ. Tesfamariam και του κ. Mekonen δεν θα παραβλεφθεί από τη διεθνή κοινότητα και ότι αυτές οι τραγωδίες θα μετακινήσουν δίκαιους αξιωματούχους της Ερυθραίας για να αναλάβουν δράση για τους άδικα φυλακισμένους για την πίστη τους. – { https://www.jw.org }

Recommended For You