Ρωσία Το Εφετείο νομιμοποίησε την κατάσχεση περιουσίας των Μαρτύρων του Ιεχωβά στο χωριό Solnechnoye στην Αγία Πετρούπολη

Το συγκρότημα ακίνητης περιουσίας αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων ρουβλίων θα κατασχεθεί από τον ξένο οργανισμό «Εταιρεία Σκοπιά της Πενσυλβανίας». Στις 3 Μαΐου 2018, το Δημοτικό Δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης επιβεβαίωσε την απόφαση του δικαστηρίου . Η απόφαση αρχίζει να ισχύει αμέσως.

“Το απαραβίαστο της ιδιωτικής ιδιοκτησίας θεωρείται η βάση για εμπιστοσύνη στο μέλλον”, λέει ο Yaroslav Sivulsky από την Ευρωπαϊκή Ένωση Μαρτύρων του Ιεχωβά. “Και ποιος μπορεί να αισθάνεται ασφαλής τώρα μετά από μια τέτοια απόφαση;”

Ποια μέτρα προηγήθηκαν αυτής της κατάσχεσης περιουσίας; 1) Χωρίς πειστικό σκεπτικό, τα δικαστήρια αναγνώρισαν ως «εξτρεμιστικές» αρκετές δημοσιεύσεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά. 2) Το 2017, μετά από μια επιδημία ρίψεων «εξτρεμιστικών» υλικών στο λειτουργικό κτίριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναγνώρισε ως εξτρεμιστικό και εκκαθάρισε όλες τις 396 καταχωρημένες οργανώσεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη Ρωσία. 3) Το κατώτερο δικαστήριο, με βάση αυτή την απόφαση, αποφάσισε να μεταβιβάσει αυτό το ακίνητο στην κρατική ιδιοκτησία, καθώς μέχρι το 2000 ανήκε σε μία από τις εκκαθαρισμένες οργανώσεις. Για το λόγο αυτό, το δικαστήριο αναγνώρισε τη 17χρονη συμφωνία για τη μεταφορά της στην Εταιρεία Σκοπιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 20 Απριλίου 2016, περισσότερο από ένα χρόνο πριν από την αξίωση του υπουργείου Δικαιοσύνης για εκκαθάριση του Κέντρου Διαχείρισης των Μαρτύρων του Ιεχωβά, το «Ενιαίο Κρατικό Μητρώο Δικαιωμάτων σε ακίνητα» (EGRP) εμφανίστηκε ένα ενδιαφέρον αρχείο σχετικά με αυτό το λειτουργικό συγκρότημα : “Ελήφθη απόφαση για την κατάσχεση του ακινήτου για κρατικές ή δημοτικές ανάγκες ” . Ο Believers Rosreestr εξήγησε αυτό το ρεκόρ “τεχνικό σφάλμα”.

Μια τόσο μεγάλη κατάσχεση ιδιοκτησίας στη Ρωσία, η οποία χρησιμοποιήθηκε για θρησκευτικούς σκοπούς, είναι συγκρίσιμη μόνο με το διάταγμα του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτροπών «για τον διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος» του 1918, με το οποίο στερήθηκαν οι θρησκευτικές οργανώσεις της περιουσίας τους. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα γεγονότα πριν από 100 χρόνια, τα κτίρια των Μαρτύρων του Ιεχωβά αποκτήθηκαν και κατασκευάστηκαν χωρίς κρατική στήριξη, αποκλειστικά σε εθελοντικές δωρεές και από τους ίδιους τους πιστούς.

Όλες οι επιλογές για περαιτέρω προσφυγή σε αυτήν την απόφαση, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, θα εξεταστούν από την Εταιρεία Σκοπιά μετά την ανάγνωση του πλήρους κειμένου της εφεσιακής απόφασης. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεωρεί ως θέμα προτεραιότητας την προσφυγή «Το Κέντρο Διαχείρισης των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη Ρωσία και ο Κάλι εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας» , που κατατέθηκε σε σχέση με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με τη σειρά του, χρησίμευσε ως βάση για τη σημερινή απόφαση.

Recommended For You