Η ΕΕ καταδικάζει τον διωγμό των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη Ρωσία στον ΟΑΣΕ

Μάρτυρες του Ιεχωβά συμμετέχουν σε μαζικό βάπτισμα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου, στις 9 Αυγούστου 2003.

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ή ο ΟΑΣΕ, καταδίκασε την κλιμάκωση της ρωσικής παρενόχλησης εναντίον μεμονωμένων Μαρτύρων του Ιεχωβά στις 10 Μαΐου, επισημαίνοντας τις ποινικές κρατήσεις και τις ευρείες κατασχέσεις περιουσίας.

Η δήλωση της αντιπροσωπείας δημοσιεύθηκε σε ένα χρόνο μετά την εκκαθάριση της Ρωσίας από όλες τις νομικές οντότητες των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη χώρα για λόγους «εξτρεμισμού».

“Τα μέλη των Μαρτύρων του Ιεχωβά, όπως και όλα τα άλλα άτομα, πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν ειρηνικά την ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων καθώς και την ελευθερία του συνέρχεσθαι χωρίς διακρίσεις”, δήλωσε η δήλωση που υποβλήθηκε στο Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ.

Η Ρωσία απαγόρευσε το Διοικητικό Κέντρο των Μαρτύρων του Ιεχωβά, καθώς και 395 τοπικές νομικές οντότητες που ανήκουν σε Μάρτυρες, στις 20 Απριλίου 2017, μετά από απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, κήρυξε τη θρησκεία ως «εξτρεμιστική οργάνωση».

Έκτοτε, οι ρωσικές αρχές έχουν ξεκινήσει εννέα ποινικές έρευνες εναντίον των Μαρτύρων του Ιεχωβά, κατέθεσαν πέντε μάρτυρες του Ιεχωβά και κατέλαβαν 90-100 ιδιοκτησίες που ανήκουν στη θρησκευτική κοινότητα, δήλωσε η δήλωση της αντιπροσωπείας της ΕΕ.

“Η ρωσική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι … μεμονωμένοι Μάρτυρες θα ήταν ελεύθεροι να ασκήσουν την πίστη τους. Ωστόσο, ο ισχυρισμός της κυβέρνησης είναι ασυμβίβαστος με τις ενέργειές της “, ανέφερε.

Ενώ ο ΟΑΣΕ είναι οργανισμός ασφαλείας, τα ανθρώπινα δικαιώματα “αποτελούν άμεσο ζήτημα για όλα τα κράτη που συμμετέχουν”, δήλωσε ο Τόμας Ρίμερ, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ.

“Οι καταστάσεις σε ένα κράτος διαχέονται πέρα ​​από τα σύνορα”, είπε.

Τούτου λεχθέντος, ο Ρίμερ δεν ήταν σίγουρος εάν ο ΟΑΣΕ θα αναλάμβανε οποιαδήποτε ενέργεια σε απάντηση της δήλωσης της αντιπροσωπίας της ΕΕ.

“Είναι η εντολή μας να θέσουμε ζητήματα όπως αυτό με τις συμμετέχουσες κυβερνήσεις”, δήλωσε, αλλά δεν μπόρεσε να σχολιάσει εάν ο ΟΑΣΕ σχεδίαζε να αυξήσει την κατάσταση των Μαρτύρων του Ιεχωβά με τις ρωσικές αρχές.

Εκπρόσωποι των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην Ουκρανία δήλωσαν ότι ορισμένοι Μάρτυρες στη Ρωσία μετακόμισαν στην Ουκρανία, φοβούμενοι ότι δεν θα μπορούσαν να ασκήσουν την πίστη τους στη Ρωσία.

“Γνωρίζουμε κάποιες περιπτώσεις, από προσωπικές συνομιλίες”, δήλωσε στο Κίεβο Πίστο ο Ιβάν Ριχ, εκπρόσωπος της δημόσιας πληροφόρησης στο Θρησκευτικό Κέντρο των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην Ουκρανία.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι οι αρνητικές συνθήκες ενδέχεται να δυσκολέψουν τους ανθρώπους να παραμείνουν εκεί και να προσκυνήσουν».

Ωστόσο, το κέντρο δεν διοργάνωσε εκστρατείες για τη μετακίνηση των Μαρτύρων του Ιεχωβά από τη Ρωσία, είπε.

“Υπάρχει μια μακρά ιστορία των Μάρτυρες του Ιεχωβά που δεν μετακινούνται από μέρη όπου σταμάτησαν από τη λατρεία τους”, ανέφερε, αναφέροντας τη δίωξη Μάρτυρες στη Ναζιστική Γερμανία.

“Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι λατρεύουν τον Θεό τους στο βαθμό που θα μπορούσαν υπό τις συνθήκες τους”.

Όσο για τις κατηγορίες του «εξτρεμισμού», ο Riher δήλωσε ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά διαφώνησαν.

“Είναι αστείο να καλέσετε κάποιον εξτρεμιστή αν αρνείται να πάρει τα όπλα”.

Το 2016, ο Ρώσος άρχοντας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που περιορίζει αυστηρά τις ελευθερίες εκείνων που θέλουν να προσηλυτίσουν συμπεριλαμβανομένου του ιεραποστολικού έργου και του ευαγγελισμού.

Recommended For You