Κλειστές όλες οι μπάρες σε 16 σταθμούς Μετρό από αύριο Τρίτη. Στην τελική ευθεία το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ολοκλήρωση της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Πριν από λίγα 24ωρα, η ΣΤΑΣΥ απoφάσισε το κλείσιμο όλων των πυλών (συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΑΜΕΑ) σε 16 σταθμούς του Μετρό από αύριο Τρίτη 15 Μαΐου. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε το προσωρινό κλείσιμο και των πυλών ΑΜΕΑ πιλοτικά σε συγκεκριμένους σταθμούς έστω να βγουν συμπεράσματα για το κατά πόσο το επιβατικό κοινό είναι έτοιμο για την εποχή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Η απόφαση αυτή της ΣΤΑΣΥ συνάντησε την αντίδραση συνδικαλιστών οι οποίοι προειδοποίησαν για προβλήματα λόγω δυσλειτουργιών και εκκρεμοτήτων του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Το τι τελικά θα γίνει θα το δούμε από αύριο Τρίτη, η ολοκλήρωση όμως την μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, με τον ένα ή άλλο τρόπο πλησιάζει.

Ακόμα και να μην επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζη που έκανε λόγο για κλείσιμο όλων των πυλών στους σταθμούς Μετρό «ως τα μέσα Μαΐου» ή του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΑΣΑ Ι. Σκουμπούρη που περιμένει η μετάβαση να έχει ολοκληρωθεί «ως τα τέλη Μαΐου», όλα τα σημάδια δείχνουν πως έχουμε μπει στην τελική ευθεία.

Βέβαια προβλήματα και εκκρεμότητες εξακολουθούν να υπάρχουν. Ένα παράδειγμα είναι η γραμμή του ΗΣΑΠ όπου το κλείσιμο των πυλών καθυστερεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Αυτές τις μέρες η ΣΤΑΣΥ τρέχει (φυσικά τελευταία στιγμή) για να τοποθετήσει εργαζόμενους στη θέση του σταθμάρχη μετά από την απαραίτητη ολιγοήμερη εκπαίδευση. Η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί γύρω στα τέλη του μήνα οπότε και θα μπορούν να κλείσουν οι πύλες σε σταθμούς του ΗΣΑΠ που έχουν το απαραίτητο προσωπικό.

Ακόμα μεγαλύτερο ζήτημα είναι η μετακίνηση ανέργων και ΑΜΕΑ με τη χρήση προσωποποιημένων καρτών. Ο ΟΑΣΑ δεν έχει δώσει καμία οδηγία σε επιβάτες που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες και δεν έχουν παραλάβει ακόμα τις κάρτες τους (ούτε καν παραδέχεται πως υπάρχει ζήτημα) με αποτέλεσμα οι επιβάτες αυτοί να πρέπει να επιλέξουν από μόνοι τους είτε να «κυνηγήσουν» τους υπευθύνους είτε να προχωρήσουν σε επανέκδοση των καρτών τους σε εκδοτήριο (επί πληρωμή) αν και οι αιτήσεις που έχουν κάνει μέσω διαδικτύου εκκρεμούν από τον περασμένο Ιανουάριο.

Μεγάλη καθυστέρηση υπάρχει και στην ενημέρωση του λογισμικού των παλιών μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων σε σταθμούς του Μετρό προκειμένου αυτά να είναι σε θέση να εκδίδουν και να επαναφορτίζουν ηλεκτρονικά εισιτήρια. Αν και αναμένουμε την επαναλειτουργία τους εδώ και μήνες, μέχρι σήμερα η ΣΤΑΣΥ δεν φαίνεται να έχει κάνει κάποια κίνηση.