Βρετανία: Η αντιτρομοκρατική έρευνα το νέο περιστατικό ύποπτης δηλητηρίασης

Βρετανία: Η αντιτρομοκρατική έρευνα το νέο περιστατικό ύποπτης δηλητηρίασης
loading...

Με συμμετοχή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας συνεχίζονται στη Βρετανία οι έρευνες για τις συνθήκες υπό τις οποίες ένας άνδρας και μία γυναίκα εντοπίστηκαν αναίσθητοι το βράδυ του Σαββάτου σε σπίτι στο Έιμσμπερι της κομητείας Γουίλτσιρ στη νότια Αγγλία.

Ο άνδρας και η γυναίκα, αμφότεροι ηλικίας περίπου 40 ετών, νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο Περιφερειακό Νοσοκομείο του Σόλσμπερι.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι είχαν κάνει χρήση νοθευμένων ναρκωτικών ουσιών, ωστόσο πλέον το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως «μείζον», καθώς οι γιατροί μιλούν για έκθεση του ζευγαριού σε απροσδιόριστη ουσία.

Πιστεύεται ότι έπεσαν θύματα εσκεμμένης ή ακούσιας δηλητηρίασης και δείγματα της ουσίας που έχει ανιχνευθεί στον οργανισμό τους φέρονται να έχουν σταλεί στο προηγμένο χημικό εργαστήριο του Υπουργείου Άμυνας στο κοντινό Πόρτον Ντάουν.

Η υπόθεση θυμίζει έντονα την περίπτωση του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στο Σόλσμπερι, οι οποίοι το Μάρτιο, σε απόσταση μόλις δέκα χιλιομέτρων από το νέο περιστατικό, είχαν πέσει θύματα δηλητηρίασης με το νευροτοξικό παράγοντα της οικογένειας νόβιτσοκ, επίθεση για την οποία οι Βρετανοί έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει για προληπτικούς λόγους κάποια σημεία τόσο στο Έιμσμπερι όσο και στο Σόλσμπερι, εκεί όπου πιστεύεται ότι είχε βρεθεί το ζευγάρι τις ώρες πριν από τη δηλητηρίαση.

Όπως σημείωσε τοπικός αστυνομικός εκπρόσωπος, οι αρχές κρατούν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το τι έχει συμβεί.

Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Αγγλίας δήλωσε ότι για την ώρα δεν προκύπτουν στοιχεία με βάση τα οποία να συντρέχει λόγος ανησυχίας για το ευρύ κοινό.

Tags:

Share this post