Σρι Λάνκα: 359 ο νεκροί από τις επιθέσεις – Πέθαναν πολλοί τραυματίες στα νοσοκομεία

359 νεκροί είναι ο νέος πιο βαρύς απολογισμός των θυμάτων των επιθέσεων βομβιστών-καμικάζι σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών στη Σρι Λάνκα.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 320 νεκρούς και πλέον, όμως πολλοί τραυματίες που ήταν σε νοσοκομεία υπέκυψαν. Τουλάχιστον 500 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν διαπράχθηκαν οι επιθέσεις αυτές στη νήσο, που συγκαταλέγονται στις πιο πολύνεκρες τρομοκρατικές ενέργειες έπειτα από εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις της Κυριακής ανέλαβε χθες η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), αν και οι αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη σε μια ντόπια ισλαμιστική οργάνωση.

Χθες ωστόσο, το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα ονόματα και φωτογραφίες βομβιστών αυτοκτονίας που, όπως υποστηρίζει, ήταν εκείνοι που εξαπέλυσαν τις παράλληλες επιθέσεις.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις με μία ανακοίνωση που μετέδωσε το προπαγανδιστικό πρακτορείο των τζιχαντιστών Amaq: «Εκείνοι που (…) στοχοθέτησαν τους υπηκόους χωρών του συνασπισμού (σ.σ. που πολέμησε το ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ) και τους χριστιανούς στη Σρι Λάνκα είναι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους».

Στην αμφισβητούμενη ανακοίνωση, η οργάνωση κατονομάζει τους επτά «μαχητές που διέπραξαν την ευλογημένη επίθεση» εναντίον των χριστιανών, κατά τη διάρκεια της «γιορτής των αποστατών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι τζιχαντιστές.

Οι αρχές της Σρι Λάνκα ωστόσο αποδίδουν τις επιθέσεις στην τοπική ισλαμιστική οργάνωση National Thowheeth Jama’ath (NTJ), η οποία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, και διερευνούν αν υπήρξε συνεργασία και με τρομοκράτες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με το ΙΚ, τρία μέλη του, με τα ψευδώνυμα Άμπου Ουμπέιντα, Άμπου Μπαράα και Άμπου Μουχτάρ, διέπραξαν τις επιθέσεις στα ξενοδοχεία Cinnamon Grand, Shangri-La και Kingsbury.

Άλλοι τρεις τζιχαντιστές, οι Άμπου Χάμζα, Άμπου Χαλίλ και Άμπου Μοχάμεντ, ευθύνονται για τις επιθέσεις στις εκκλησίες του Κολόμπο, του Νεγκόμπο και του Μπατικαλόα. Ο έβδομος, με το ψευδώνυμο Άμπου Αμπντάλα, φέρεται να σκότωσε τρεις αστυνομικούς σε προάστιο του Κολόμπο.

Στη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε μαζί με την ανακοίνωση – η αυθεντικότητα της οποίας δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή – εικονίζονται οκτώ άνδρες, εκ των οποίων οι επτά έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Οι άνδρες φαίνονται να ποζάρουν με την μαύρη σημαία του ΙΚ στο φόντο. Τρεις από τους μασκοφόρους κρατούν μαχαίρια ενώ ο μοναδικός τζιχαντιστής με ακάλυπτο το πρόσωπο κρατάει ένα πολυβόλο όπλο.

Το «χαλιφάτο» του ΙΚ κατέρρευσε τον Μάρτιο, αλλά η τζιχαντιστική οργάνωση συνεχίζει να αναλαμβάνει την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις σε όλον τον κόσμο. Την Κυριακή, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση του Σαββάτου στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, με δέκα νεκρούς.

Recommended For You