Πρόβλεψη για γεωμαγνητική καταιγίδα την Πέμπτη

Γεωμαγνητική καταιγίδα μέτριας (G2) ισχύος αναμένεται την Πέμπτη, σύμφωνα με το Space Weather Prediction Center της National Oceanic and Atmospheric Administration (ΗΠΑ).

Η καταιγίδα οφείλεται σε μια σειρά στεμματικών εκπομπών μάζας (CME) από τον Ήλιο που άρχισαν από την Τρίτη και αναμένεται να διαρκέσουν ως τις 17 Μαΐου. Παράλληλα είναι σε ισχύ παρατηρητήριο για μικρότερης ισχύος καταιγίδα από τις 15 ως τις 17 Μαΐου.

Οι CME είναι μια μορφή ηλιακής δραστηριότητας που συνοδεύεται από μεγάλης κλίμακας εκτόξευσης υλικού από το ηλιακό στέμμα προς το διάστημα μεταξύ των πλανητών. Πρόκειται για μεγάλες εκτινάξεις πλάσματος και είναι μεταξύ των πιο ενεργητικών ηλιακών φαινομένων. Διαταράσσουν την κανονική ροή του ηλιακού ανέμου και επηρεάζουν τον διαστημικό καιρό, επηρεάζοντας σε κάποιες περιπτώσεις τη Γη (αν και τις πιο πολλές φορές η ενέργειά τους δεν περνά στη γήινη ατμόσφαιρα).

Γενικότερα μιλώντας, οι ηλιακές καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα, ειδικά στην «ψηφιακή» εποχή μας, αχρηστεύοντας δορυφόρους τηλεπικοινωνιών κ.α. Το πιο έντονο περιστατικό που είναι γνωστό έλαβε χώρα το 1859, και εκτιμάται πως αν γινόταν σήμερα θα είχε επιφέρει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

Recommended For You