Έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τέσσερις συστημικές τράπεζες

Από το μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού περνούν οι τράπεζες Eurobank, Πειραιώς, Alpha και Εθνική. Η έρευνα σχετίζεται με τις χρεώσεις που έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και γίνεται για να διαπιστωθεί αν υπήρξαν εναρμονισμένες πρακτικές

Αυτεπάγγελτη έρευνα πραγματοποιεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 4 συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank).

Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ – ΜΠΕ σήμερα εμφανίστηκαν κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα κεντρικά γραφεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και τα στοιχεία που ζητήθηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αφορούσαν στο ζήτημα των χρεώσεων και η σχετική έρευνα έγινε προκειμένου να διακριβωθεί εάν υπήρξαν εναρμονισμένες πρακτικές ή όχι.

Μεταξύ άλλων, ζητήθηκαν έγγραφα, ενώ έγινε και αντιγραφή του περιεχομένου “σκληρών δίσκων”. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι τράπεζες παρείχαν άμεσα όλα τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν.

Υπενθυμίζεται οτι στα τέλη Οκτωβρίου, στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των τραπεζών, υπήρξε δέσμευση από την πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων για επανεξέταση της πολιτικής των προμηθειών στις συναλλαγές.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένταση στις προσπάθειες να αυξηθούν και να ψηφιοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι τραπεζικές συναλλαγές και την ίδια ώρα οι τράπεζες να το εκμεταλλεύονται και να αυξάνουν τις χρεώσεις τους.

Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί μετά την ανακοίνωση των ιδρυμάτων για αύξηση στις χρεώσεις των τραπεζικών συναλλαγών, ακόμη και για αλλαγή PIN.

Αιχμές για εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ των τραπεζών, είχε αφήσει ο υπουργός Ανάπτξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 11ο Risk and Compliance φόρουμ. Είχε μάλιστα απευθύνει κάλεσμα πρους τους τραπεζίτες να ακούσουν την κοινωνία και είχε τονίσει ότι θα διερευνηθεί αν ισχύουν οι φήμες περί συνεννόησης στην τακτική της επιβολής ενιαίων χρεώσεων.

Recommended For You