Κερατέα: Το Δημόσιο διεκδικεί 1.700 ιδιοκτησίες βάσει δικαστικής απόφασης του 1872

Το θέμα προέκυψε κατά τη διαδικασία σύνταξης του Κτηματολογίου, όταν διαπιστώθηκε ότι εκτάσεις στους δήμους Σαρωνικού και Λαυρεωτικής αμφισβητούνται από την Κτηματική Υπηρεσία.

Νομοθετική ρύθμιση για τις αμφισβητήσεις εκατοντάδων ιδιωτικών ιδιοκτησιών στην περιοχή της Κερατέας, από την Κτηματική Υπηρεσία, βάση δικαστικής απόφασης του εφετείου Αθηνών του 1872, ζητούν οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι των δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής.

Το αίτημα, όπως και η πρόταση για την επίλυση του προβλήματος, συγκεκριμενοποιήθηκε σε σημερινή ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Σαρωνίδα, με εισηγητές τους δημάρχους Σαρωνικού Πέτρο Φιλίππου και Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά.

Οι εισηγητές έκαναν λόγο για «τεράστιο πρόβλημα» που δημιουργήθηκε στην κοινότητα κατά τη διαδικασία σύνταξης του κτηματολογίου, λόγω αμφισβητήσεων πολλών ιδιοκτησιών (περίπου 1.700) από την Κτηματική Υπηρεσία – σε εφαρμογή της 1151/1872 δικαστικής απόφασης.

Με την απόφαση αυτή του 1872, ανέφεραν, που αφορά στην αντιδικία των μεταλλείων Λαυρίου με το Ελληνικό Δημόσιο «σχεδόν όλες οι εκτάσεις της τότε κοινότητας Κερατέας (σήμερα του δήμου Σαρωνικού και Λαυρεωτικής) ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο».

Συμπερασματικά αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλίας από τους δημάρχους, προκειμένου οι βουλευτές όλων των κομμάτων της Ανατολικής Αττικής να επιλύσουν το πρόβλημα με νομοθετική πρωτοβουλία. Η τροπολογία έχει ήδη συνταχθεί από τους δήμους και αναγνώστηκε στην εκδήλωση. Επίσης, αποφασίστηκε η σύνταξη ενός υπομνήματος ώστε να χρησιμεύσει ως βάση για όλους τους πολίτες κατά τη διαδικασία εκδίκασης των ενστάσεων.

Σημειώνεται, ότι όπως ανέφεραν οι εισηγητές, με τροπολογία του 2017 έχει ανασταλεί η έκδοση, η βεβαίωση, η είσπραξη και η εκτέλεση πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής, καθορισμού αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης και επιβολής ειδικής αποζημίωσης που εκδόθηκαν από την ΕΤΑΔ – Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου για τους κατοίκους των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, μέχρι την κύρωση των οριστικών εγγράφων του εθνικού κτηματολογίου των ανωτέρω δήμων.

Τέλος, στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος πολιτών, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, καθώς και ο βουλευτής Χρήστος Σπίρτζης, o οποίος δεσμεύθηκε να στηρίξει τις πρωτοβουλίες των δημάρχων.

Recommended For You