Σεισμός 6,1 Ρίχτερ βορειοδυτικά των Χανίων – Αισθητός στη μισή Ελλάδα

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο – Πληροφορίες για ζημιές σε σχολεία στην Κρήτη – Ταρακουνήθηκε η μισή Ελλάδα λόγω του μεγάλου βάθους του σεισμού (70χλμ.) – Λέκκας: Δεν έχει σχέση με τον σεισμό της Αλβανίας – Παπαζάχος στον ΘΕΜΑ 104,6: Αυτοί οι σεισμοί δεν προκαλούν ζημιές

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στις 9:23 το πρωί βορειοδυτικά της Κρήτης.

Παρόμοιο μέγεθος για τον σεισμό ανακοίνωσε και το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο αν και αρχικά είχε ανακοινώσει μέγεθος 6 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο 74χλμ. δυτικά των Χανίων και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 70χλμ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική αλλά και τη μισή Ελλάδα λόγω του μεγάλου εστιακού του βάθους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα «το βάθος του σεισμού ήταν αρκετά μεγάλο και αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε συνέχεια».

Όπως είπε «οι σεισμοί αυτοί δεν συνοδεύονται από μεγάλη μετασεισμική ακολουθία».

«Πρόκειται για σεισμό ενδιάμεσου βάθους που συνήθως είναι ένας και μόνος ενώ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με ό,τι συνέβη στην Αλβανία». πρόσθεσε ο κ. Λέκκας

«Ποτέ αυτοί οι σεισμοί δεν προκαλούν ζημιές, δεν προμηνύει κάτι ιδιαίτερο», είπε μιλώντας στον «Θέμα 104,6», ο σεισμολόγος, Κώστας Παπαζάχος.
.
Για σεισμό που δεν έχει καμία σχέση με την Αλβανία έκανε λόγο σε ανάρτησή του ο Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ανησύχησαν στην Κρήτη

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κρήτη με τον δήμαρχο Κισσάμου να κάνει λόγο για κάποιες ζημιές στο λύκειο της περιοχής ανακοινώνοντας ότι τα σχολεία θα μείνουν σήμερα κλειστά. Παράλληλα υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε ερειπωμένα κτίσματα σε διάφορους οικισμούς.

Στο Ηράκλειο οι μαθητές των σχολείων βρέθηκαν στις αυλές καθώς ενεργοποιήθηκε το σχέδιο σεισμού.

Τον σεισμό κατέγραψε ο σεισμογράφος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στο Ηράκλειο, με τον γεωλόγο του Μουσείου Χαράλαμπο Φασουλά, να αναφέρει πως ο σεισμός σημειώθηκε πάνω στο όριο των δύο πλακών.

Οι πρώτες μαρτυρίες

Στην εφαρμογή του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου, πολλοί χρήστες μπαίνουν και γράφουν την εμπειρία τους για το πώς βίωσαν τον σεισμό:

«Ο πιο έντονος σεισμός που έχω νιώσει. Το σπίτι κουνήθηκε πάρα πολύ. Φαινόταν σαν να μη σταματάει» (χρήστης με απόσταση 56 χλμ. Από το επίκεντρο)

«Πολύ δυνατός σεισμός, τα έπιπλα κουνήθηκαν, κράτησε μερικά δευτερόλεπτα» (χρήστης 69 χλμ. από το επίκεντρο).

Recommended For You